27.08.2020 07:40
PARIZ, 26. kolovoza 2020. (Hina/dpa) - Organizacija zemalja za gospodarsku suradnju i razvitak (OECD) u srijedu je objavila da je skupina od 37 njezinih članica u drugom tromjesečju u odnosu na prethodno tromjesečje zabilježila gospodarski pad bez presedana, od 9,8 posto.
Pad gospodarstva pod utjecajem pandemije koronavirusa i mjera karantene daleko je nadmašio 2,3-postotni pad realnog bruto domaćeg proizvoda (BDP) zabilježen u prvom tromjesečju 2009., na vrhuncu globalne financijske krize, stoji u priopćenju OECD-a.Među zemljama u skupini sedam najrazvijenijih gospodarstava svijeta G7, koje su sve članice OECD-a, daleko najveći pad BDP-a imala je Velika Britanija, od 20,4 posto.

Slijedi Francuska, s padom od 13,8 posto u drugom kvartalu, nakon 5,9-postotnog pada u prvom tromjesečju ove godine.Italija je zabilježila pad gospodarstva za 12,4 posto, Kanada za 12 posto, a Njemačka za 9,7 posto, objavio je OECD.Slijede Sjedinjene Države s neznatno blažim padom, od 9,5 posto u drugom kvartalu. U Japanu, gdje su, kako navodi OECD, mjere zatvaranja bile manje stroge, BDP je u drugom kvartalu smanjen za 7,8 posto.

Na godišnjoj razini, pad BDP-a u skupini 37 zemalja-članica u drugom je tromjesečju iznosio 10,9 posto, objavio je OECD.U OECD-u su prošli mjesec procijenili da je stopa nezaposlenosti u 37 njezinih članica krajem lipnja iznosila 11,4 posto, što je više nego dvostruko više u odnosu na najnižu razinu u 50 godina, od 5,2 posto, zabilježenu u prosincu prošle godine.

Prema njihovim predviđanjima oporavak će biti spor, pri čemu bi stopa nezaposlenosti trebala dosegnuti projiciranih 9,4 posto do kraja ove godine i iznositi 7,7 posto na kraju 2021., ali uz pretpostavku da ne bude drugog vala pandemije.

HNBZAGREB, 1. lipnja 2023. (Hina),  Hrvatska narodna banka (HNB) u nastavku godine očekuje daljnje usporavanje inflacije, koja bi se krajem godine mogla kretati oko pet posto, odnosno na razini cijele 2023. u prosjeku oko sedam posto, priopćio je HNB u četvrtak.

LUXEMBOURG, 1. lipnja 2023. (Hina), Nezaposlenost u eurozoni blago je smanjena u travnju, nakon tromjesečne stagnacije, a u Hrvatskoj zadržala se na razini iz prethodnog mjeseca, pokazale su u četvrtak najnovije procjene Eurostata.

ZAGREB, 1. lipanj 2023. (Hina), Jadranski naftovod (JANAF) u četvrtak je u suradnji s Hrvatskom gospodarskom komorom, poslovnim partnerima na skupu "Što donosi sutra: novim partnerstvima u nove izazove", predstavio svoje poslovanje u buduće projekte, izvijestili su iz te hrvatske energetske kompanije.

WIESBADEN/ZAGREB, 31. svibnja 2023. (Hina) - Inflacija u Njemačkoj osjetno je usporila u svibnju, pokazale su u srijedu preliminarne procjene Destatisa, odražavajući znatno blaži rast cijena energije.

ZAGREB, 1. lipnja 2023. (Hina) - Grupa Podravka dovršila je prvu veliku investiciju u sklopu restrukturiranja poslovanja Žita, a riječ je novoj liniji za proizvodnju kruha u Pekari Vič u Sloveniji, ukupne vrijednosti oko pet milijuna eura, izvijestili su u četvrtak iz Podravke.