26.08.2020 08:18
WASHINGTON, 25. kolovoza 2020. (Hina/dpa) - Dow Jones Industrial Average isključio je iz svog burzovnog indeksa dionice naftnog diva Exxon Mobila, farmaceutskog koncerna Pfizera i proizvođača oružja Raytheon.
Indeks Dow Jones dugo je na glasu kao okvirni pokazatelj stanja na američkim financijskim tržištima, iako obuhvaća dionice samo 30 kompanija i ponderiran je njihovom cijenom a ne tržišnom kapitalizacijom. Za razliku od Dow Jonesa, indeks S&P 500 obuhvaća dionice puno više kompanija i ponderiran je njihovom tržišnom kapitalizacijom, pa ga smatraju reprezentativnijim.

Uvrštenje u oba indeksa može donijeti veliku korist kompanijama s obzirom na nastojanja investicijskih foondova da dosegnu prosječne vrijednosti indeksa ili ih nadmaše, objašnjava dpa. Tako su glasine da se razmatra uvrštenje proizvođača električnih vozila Tesla u indeks S&P 500 bile jedan od faktora koji su utjecali na rast cijene njegove dionice, napominje agencija.

Exxon Mobile uvršten je u Dow Jones 1928. godine, Pfizer 2004. a Raytheon u travnju ove godine. S&P Dow Jones, tvrtka koja upravlja Dow Jonesom, navodi da je okidač za odluku o isključenju Exxona, Pfizera i Raytheona i uvrštenju Amgena, Salesforcea i Honeywella bila najavljena podjela Appleove dionice.

Da sastav indeksa nije izmijenjen, podjela bi smanjila utjecaj sektora informatičkih tehnologija na njegovu vrijednost, piše u ponedjeljak Wall Street Journal. 

InflacijaLONDON, 22. ožujka 2023. (Hina) - Inflacija u Britaniji ponovo je ubrzala u veljači, potaknuta ubrzanim rastom cijena hrane i kontinuirano snažnim poskupljenjem energije za kućanstva, pokazali su u srijedu podaci statističkog ureda.

MOSTAR, 22. ožujka 2023. (Hina) - Redovita zrakoplovna linija između Mostara i Zagreba uspostavit će se ponovno u svibnju nakon tri godine, a ambicija gradskih vlasti je, uz sufinanciranje prijevoznika, preko ove zračne luke povezati se s Europom i svijetom, objavio je u srijedu mostarski gradonačelnik.  

BERLIN, 21. ožujka 2023. (Hina) - Uredi u zgradi kompanije Mercedes-Benz u Sindelfingenu pored Stuttgarta su pretreseni u sklopu istrage protiv dvojice menadžera tvrtke koji su se našli na udaru optužbe za korupciju, priopćeno je u utorak. 

ZAGREB, 21. ožujka 2023. (Hina) - Prosječna mjesečna isplaćena neto plaća po zaposlenome u pravnim osobama Republike Hrvatske za siječanj ove godine iznosila je 1.094 eura, što je nominalno i realno više za 4,6 posto u odnosu na prosinac, dok je na godišnjoj razini, prema siječnju lani, nominalno viša za 11,7 posto, a realno niža za 0,9 posto, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS) objavljeni u utorak.  

ZAGREB, 21. ožujka 2023. (Hina) - Najbolja lokalna sredina za poduzetništvo je Sveta Nedelja, pokazao je UGP indeks lakoće poslovanja, istraživanje koje je Udruga Glas poduzetnika (UGP) provela među hrvatskim poduzetnicima, mahom svojim članovima.