25.08.2020 07:59
LONDON, 24. kolovoza 2020. (Hina/Reuters) - Cijene nafte porasle su u ponedjeljak na međunarodnim tržištima iznad 44 dolara nakon zatvaranja više od polovine proizvodnje u Meksičkom zaljevu zbog oluja a trgovce ohrabruju i naznake napretka u razvoju lijekova za Covid 19.
Na londonskom je tržištu cijena barela porasla 32 centa u odnosu na prethodno zatvaranje, na 44,67 dolara. Na američkom se tržištu barelom trgovalo po gotovo nepromijenjenoj cijeni, od 42,42 dolara. "Cijene su jutros slušale poruke majke prirode - dvije oluje prijete Meksičkom zaljevu i zaustavljena je polovina proizvodnje u toj regiji. Dobitke će ipak ograničavati prijetnja drugog produljenog vala zaraze koronom“, rekao je Stephen Brennock iz PVM-a.

Naftne kompanije zatvorile su proizvodne kapacitete veće od milijuna barela dnevno na američkoj obali Meksičkog zaljeva zbog uragana Marca i tropske oluje Laura i evakuirale radnike s više od 100 naftnih platformi. Analitičari upozoravaju da oluje ne prijete samo platformama već i rafinerijama. "Iako smo trenutno usredotočeni na proizvodnju nafte, morat ćemo voditi računa i o aktivnostima prerade u rafinerijama, koje bi mogle biti ugrožene poplavama. Američki dio Meksičkog zaljeva ključno je središte za preradu nafte“, podsjeća Warren Patterson iz ING-a.

Potporu cijenama pružilo je i izvješće Financial Timesa da američki predsjednik Donald Trump razmatra ubrzanu proceduru za odobravanje eksperimentalnog cjepiva za Covid 19, koje su zajednički razvili AstraZeneca i Sveučilište Oxford.Trump je u nedjelju pozdravio i dozvolu američkog regulatora za lijek koji koristi krvnu plazmu oporavljenih pacijenata, dan nakon što je agenciju optužio da sprječava uvođenje cjepiva i lijekova terapija iz političkih razloga. Svjetska zdravstvena organizacija upozorila je pak na "nisku kvalitetu" dokaza o djelotvornosti cjepiva, podsjeća Reuters.

Značajniji rast cijena nafte ograničilo je danas povećanje broja aktivnih bušotinskih postrojenja u SAD-u, prvo od ožujka i najveće u posljednjih sedam mjeseci. Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) odvojeno je danas objavila da je cijena barela referentne košarice nafte njezinih članica u petak iznosila 44,92 dolara, te se nije znatnije promijenila u odnosu na prethodni trgovinski dan.

CESTAZAGREB, 23. ožujka 2023. (Hina) - Autobusni prijevoznici iz Udruge hrvatskih autobusnih javno-linijskih prijevoznika (UHAJLP) napuštaju radnu skupinu Ministarstva mora, prometa i infrastrukture (MMPI) za izradu novog zakona o prijevozu u cestovnom prometu, nezadovoljni novom definicijom kabotaže u međunarodnom prijevozu, koja dugoročno dovodi u pitanje opstojnost niza njihovih linija.

BERLIN, 23. ožujka 2023. (Hina/Reuters) - Njemačka ministrica unutarnjih poslova Nancy Faeser izjavila je da će istražiti bliske veze između Deutsche Telekoma i kineskog proizvođača opreme za mobilne mreže Huawei, objavio je njemački list Handelsblatt.

TORINO, 23. ožujka 2023. (Hina/Reuters) - Google je u četvrtak objavio da u Italiji planira uspostaviti još jednu bazu podatkovnih centara za računalstvo u oblaku, odabravši za sjedište nove "regije" Torino. 

OSIJEK 23. ožujka 2023. - Američka kompanija Jabil potvrdila je u četvrtak kako u u Osijeku planira gradnju velikog centra izvrsnosti za proizvodnju, u kojem se predviđa zapošljavanje više od 1.500 radnika, čime bi tvrtka postala jedan od najvećih poslodavaca u Slavoniji.

BERLIN, 22. ožujka 2023. (Hina/Reuters/dpa) - Visoka inflacija u Njemačkoj smanjila je potrošnju, a podignute kamatne stope odvraćaju kompanije od ulaganja, što će zakočiti njemačko gospodarstvo u ovoj i idućoj godini, upozorili su u srijedu vladini ekonomski savjetnici.