24.08.2020 08:08
ZAGREB, 23. kolovoza (Hina) – Na svjetskim valutnim tržištima vrijednost dolara prema košarici valuta prošloga je tjedna porasla, po prvi put nakon osam tjedana pada, što se ponajviše zahvaljuje jačanju američke u odnosu na europsku valutu.
Dolarov indeks, koji pokazuje kretanje američke prema ostalih šest najvažnijih svjetskih valuta, porastao je prošloga tjedna 0,2 posto, na 93,24 boda. Pritom je tečaj dolara prema japanskoj valuti pao 0,75 posto, na 105,80 jena.No, američka je valuta ojačala u odnosu na europsku, pa je cijena eura skliznula 0,4 posto, na 1,1795 dolara.Dolar je već dulje vrijeme pod pritiskom zbog izuzetno labave monetarne politike američke središnje banke i golemih fiskalnih poticaja najvećem svjetskom gospodarstvu. Stoga se većinu prošloga tjedna njegova vrijednost prema košarici valuta kretala blizu najnižih razina u posljednjih 27 mjeseci, pa se činilo da će oslabiti i deveti tjedan zaredom, što nije zabilježeno posljednjih 10-ak godina. Tim više što situacija u američkom gospodarstvu nije baš impresivna, na što je prošloga tjedna podsjetio i zapisnik s nedavne sjednice čelnika američke središnje banke.

Pandemija koronavirusa „uvelike će utjecati na gospodarske aktivnosti, zaposlenost i inflaciju u kratkom razdoblju, te predstavlja značajan rizik za ekonomske izglede u srednjoročnom razdoblju”, navodi se u zapisniku sa sjednice, na kojoj je Fed kamate ostavio nepromijenjene i poručio da je gospodarstvu i dalje potrebna monetarna podrška.Čelnici Feda smatraju da su gospodarstvu još uvijek potrebni i fiskalni poticaji, s obzirom da se rast zaposlenosti u posljednje vrijeme usporava, nakon snažnog oporavka u lipnju i srpnju.Ipak, u petak je dolar ojačao jer su ulagače ohrabrili američki, a razočarali europski gospodarski pokazatelji.Izvješće tvrtke Markit pokazalo je posustajanje oporavka eurozone u kolovozu zbog slabe potražnje u uslužnom sektoru u uvjetima daljnjeg rasta broja zaraženih koronavirusom.

Markitov indeks menadžera nabave (PMI) u privatnom sektoru eurozone pao je u kolovozu za 3,3 boda u odnosu na srpanj, na 51,6 bodova. "Čini se da najnovije procjene kolovoških PMI-a u Francuskoj i Njemačkoj signaliziraju zastoj ekonomskih aktivnosti, posebno u uslužnom sektoru, gdje rast broja zaraženih možda prigušuje ekonomsku aktivnost", tumači Michael Hewson, analitičar u tvrtki CMC Markets. S druge strane, PMI indeks poslovne aktivnosti u SAD-u porastao je u kolovozu s 50,3 na 54,7 bodova, najvišu razinu od veljače 2019. godine, što je potaknulo nadu u brži oporavak američkog od gospodarstva eurozone. „PMI indeksi pokazali su da se američko gospodarstvo oporavlja brže od europskog. Europa, čini se, gubi na zamahu, a slično vrijedi i za neka druga područja svjetskog gospodarstva. To je podržalo američku valutu”, kaže Karl Schamotta, strateg u tvrtki Cambridge Global Payments.

I dok je prema euru ojačao, dolar je prošloga tjedna oslabio prema jenu jer se japanska valuta smatra sigurnijim utočištem za kapital u nesigurna vremena. A s obzirom na daljnje širenje koronavirusa u svijetu i naznake sporog oporavka velikih svjetskih gospodarstava, mnogi ulagači traže sigurnije investicije.

InflacijaLONDON, 22. ožujka 2023. (Hina) - Inflacija u Britaniji ponovo je ubrzala u veljači, potaknuta ubrzanim rastom cijena hrane i kontinuirano snažnim poskupljenjem energije za kućanstva, pokazali su u srijedu podaci statističkog ureda.

MOSTAR, 22. ožujka 2023. (Hina) - Redovita zrakoplovna linija između Mostara i Zagreba uspostavit će se ponovno u svibnju nakon tri godine, a ambicija gradskih vlasti je, uz sufinanciranje prijevoznika, preko ove zračne luke povezati se s Europom i svijetom, objavio je u srijedu mostarski gradonačelnik.  

BERLIN, 21. ožujka 2023. (Hina) - Uredi u zgradi kompanije Mercedes-Benz u Sindelfingenu pored Stuttgarta su pretreseni u sklopu istrage protiv dvojice menadžera tvrtke koji su se našli na udaru optužbe za korupciju, priopćeno je u utorak. 

ZAGREB, 21. ožujka 2023. (Hina) - Prosječna mjesečna isplaćena neto plaća po zaposlenome u pravnim osobama Republike Hrvatske za siječanj ove godine iznosila je 1.094 eura, što je nominalno i realno više za 4,6 posto u odnosu na prosinac, dok je na godišnjoj razini, prema siječnju lani, nominalno viša za 11,7 posto, a realno niža za 0,9 posto, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS) objavljeni u utorak.  

ZAGREB, 21. ožujka 2023. (Hina) - Najbolja lokalna sredina za poduzetništvo je Sveta Nedelja, pokazao je UGP indeks lakoće poslovanja, istraživanje koje je Udruga Glas poduzetnika (UGP) provela među hrvatskim poduzetnicima, mahom svojim članovima.