03.08.2020 11:05
ZAGREB, 3. kolovoza 2020. (Hina) – Na Zagrebačkoj se burzi u ponedjeljak očekuje mirno trgovanje, uobičajeno za početak tjedna i ovo razdoblje ljetnih godišnjih odmora, a kako se ne očekuju značajnije gospodarske vijesti, Crobexi bi mogli stagnirati.
Svi analitičari, koji su sudjelovali u anketi Hine, danas očekuju stagnaciju Crobexa. Crobex indeks pao je prošloga tjedna 1,35 posto, na 1.573 boda, a Crobex10 za 1,5 posto, na 973 boda. Oba su indeksa oslabila četvrti tjedan zaredom i zaronila na najniže razine u mjesec dana.

Redovni promet dionicama iznosio je 26,44 milijuna kuna, što je za 4,4 milijuna manje nego u tjednu ranije.„Crobex je pao četvrti tjedan zaredom. Tjedan je protekao u znaku objava poslovnih rezultata domaćih kompanija za drugi kvartal, a najviše su se na udaru našle dionice u turističkom sektoru, što je očekivano jer su najviše pogođene epidemijom koronavirusa.

Tako je indeks turističkog sektora pao gotovo 2 posto. Likvidnost je, pak, dodatno oslabila, pa je prosječni redovni dnevni promet iznosio oko 5,3 milijuna kuna”, kaže Magdalena Dolenec, analitičarka tržišta kapitala u Erste banci. Najveći promet, 3,9 milijuna kuna, prošloga je tjedna ostvaren dionicom Podravke, pri čemu joj je cijena porasla 2,4 posto, na 420 kuna.

Slijedila je dionica HT-a, s prometom od 3,4 milijuna kuna, a cijena joj je pala 6,4 posto, na 162 kune, što je bio rezultat nastupa ex-dividend datea u ponedjeljak, odnosno od tada se njome trguje bez prava na dividendu za prošlu godinu od 8 kuna po dionici.

Dionicom Valamar Riviere ostvareno je prošloga tjedna 2,82 milijuna kuna prometa, a cijena joj je pala 2,1 posto, na 23 kune.Iz te najveće domaće turističke kompanije u petak su izvijestili da su u prvih šest ovogodišnjih mjeseci ostvarili 134 milijuna kuna ukupnih prihoda što je 81 posto manje nego lani, a posljedica je zatvaranja turističkih objekata od ožujka do kraja svibnja i značajnih poremećaja turističkih tokova zbog globalne pandemije, koji su nastavili negativno utjecati na volumen poslovanja i u lipnju.

Stoga je i EBITDA bila negativna, 107,9 milijuna kuna, nasuprot dobiti lani od 84,7 milijuna kuna. U fokusu investitora bila je prošloga tjedna i dionica Dalekovoda, kojom je ostvareno 2,8 milijuna kuna prometa, a sa skokom cijene za gotovo 15 posto, na 5,62 kune, bila je među najvećim dobitnicama.

Dalekovod je u četvrtak izvijestio da je na razini grupe u prvom polugodištu ostvario 8 posto veće poslovne prihode, ukupno 601,4 milijuna kuna te operativnu dobit (EBIT) od 15,7 milijuna kuna, nakon gubitka od 8,9 milijuna kuna u istom lanjskom razdoblju.

Ipak, najveća dobitnica bila je dionica Ingre, sa skokom cijene za gotovo 19 posto, na 6,9 kuna. S druge strane, među likvidnijima je najviše pala cijena dionice Dukata, za 8,75 posto, na 730 kuna.Na domaćem tržištu kapitala prošloga se tjedna trgovalo s ukupno 59 dionica, od čega je 28 ostvarilo porast cijene, a 23 pad, dok su cijene osam dionica ostale nepromijenjene na tjednoj razini.

„Kako je u zamahu sezona godišnjih odmora, ovoga tjedna ne očekujemo neke značajnije pomake, vjerojatnije je mirnije trgovanje”, kaže Magdalena Dolenec. A na Wall Streetu je prošloga tjedna Dow Jones oslabio 0,15 posto, dok je S&P 500 porastao 1,7, a Nasdaq indeks 3,7 posto.

„Ulagače zabrinjavaju nešto lošiji nego što se očekivalo gospodarski podaci, dok s druge strane tržište podržava nada u nove poticajne mjere u američkom gospodarstvu. Dobici S&P 500 i Nasdaq indeksa ponajviše se zahvaljuju boljim nego što se očekivalo kvartalnim poslovnim rezultatima tehnoloških divova”, kaže Magdalena Dolenec.

Na europskim su burzama, pak, cijene dionica prošloga tjedna pale. Londonski FTSE indeks potonuo je 3,7 posto, dok je frankfurtski DAX skliznuo 4,1, a pariški CAC 3,5 posto. „Posljedica je to loših gospodarskih pokazatelja.

U eurozoni je u drugom tromjesečju BDP pao za rekordnih 12,1 posto, a uz to, ulagači se plaše da će oporavak gospodarstava trajati duže nego što se očekivalo zbog daljnjeg širenja koronavirusa”, kaže Magdalena Dolenec.

TrgovinaDUBROVNIK, 26. svibnja 2023. (Hina) - Guverner Hrvatske narodne banke (HNB) Boris Vujčić izjavio je u petak da će inflacija u ovoj i idućoj godini ostati povišena, iako na nižoj razini no dosad, dok će razinu od dva posto koju "cilja" Europska središnja banka (ESB) dosegnuti 2025. godine te je najavio da će HNB povisti procjenu rasta BDP-a u ovoj godini.

ZAGREB, 26. svibnja 2023. (Hina) - Zlatnu košaricu za najboljeg trgovca u 2022. godini osvojili su Konzum i Studenac, tvrtka Cromaris je proizvođač godine, a najbolji mali trgovac je zagrebačka Kredenca, izvijestili su u petak s portala Ja Trgovac. 

SEUL, 26. svibnja 2023. (Hina/dpa) - Južnokorejski proizvođač automobila Hyundai u petak je objavio da će s domaćim partnerom, proizvođačem baterija LG Energy Solutionom, graditi tvornicu baterija u SAD-u. 

Njemačka ipak u recesiji
26.05.2023 07:40

FRANKFURT, 25. svibnja 2023. (Hina/dpa), Njemačko gospodarstvo blago se smanjilo u prvom tromjesečju i kliznulo u recesiju, pokazale su u četvrtak izmijenjene procjene statističkog ureda, otkrivši snažan pritisak inflacije na osobnu potrošnju.

ZAGREB, 26. svibnja 2023. (Hina(Reuters), Tvrtka Elona Muska za moždane implantate Neuralink u četvrtak je priopćila da je dobila zeleno svjetlo od američke Agencije za hranu i lijekove (FDA) za pokretanje svoje prve kliničke studije na ljudima.