29.07.2020 07:03
FRANKFURT, 28. srpnja 2020. (Hina/dpa) - Banke u eurozoni trebale bi pričekati s isplatom dividendi i otkupom dionica do 1. siječnja iduće godine, stoji u najnovijim preporukama Europske središnje banke (ECB).
U ECB-u se nadaju da će time ojačati sposobnost zajmodavaca da apsorbiraju gubitke tijekom pandemije koronavirusa, uz istodobno povećavanje kapitala kako bi mogli nastaviti odobravati kredite potrošačima i kompanijama."Stvaranje snažnih zaštitnih slojeva kapitala i likvidnosti od zadnje financijske krize omogućilo je bankama tijekom ove krize da nastave kreditirati kućanstva i kompanije i time pomognu stabilizaciji realnog gospodarstva”, rekao je u utorak Andrea Enria, predsjednik Nadzornog odbora ECB-a. "Stoga je tim važnije ohrabriti banke da koriste zaštitne slojeve kapitala i likvidnosti sada kako bi se nastavili fokusirati na tu glavnu zadaću: kreditiranje", dodaje.

Dosad je ECB tražio od banaka da se suzdrže od isplate dividende dioničarima do 1. listopada. Mnoge banke stoga su otkazale planirane isplate dividende temeljem financijskih rezultata u 2019. godini ili su ih barem reducirale. ECB izravno nadzire najveće banke i bankarske grupe u eurozoni od studenoga 2014. godine, čija se brojka trenutno popela na 115 institucija u 19-članoj eurozoni, što čini gotovo 82 posto ukupnog tržišta.

InflacijaLONDON, 22. ožujka 2023. (Hina) - Inflacija u Britaniji ponovo je ubrzala u veljači, potaknuta ubrzanim rastom cijena hrane i kontinuirano snažnim poskupljenjem energije za kućanstva, pokazali su u srijedu podaci statističkog ureda.

MOSTAR, 22. ožujka 2023. (Hina) - Redovita zrakoplovna linija između Mostara i Zagreba uspostavit će se ponovno u svibnju nakon tri godine, a ambicija gradskih vlasti je, uz sufinanciranje prijevoznika, preko ove zračne luke povezati se s Europom i svijetom, objavio je u srijedu mostarski gradonačelnik.  

BERLIN, 21. ožujka 2023. (Hina) - Uredi u zgradi kompanije Mercedes-Benz u Sindelfingenu pored Stuttgarta su pretreseni u sklopu istrage protiv dvojice menadžera tvrtke koji su se našli na udaru optužbe za korupciju, priopćeno je u utorak. 

ZAGREB, 21. ožujka 2023. (Hina) - Prosječna mjesečna isplaćena neto plaća po zaposlenome u pravnim osobama Republike Hrvatske za siječanj ove godine iznosila je 1.094 eura, što je nominalno i realno više za 4,6 posto u odnosu na prosinac, dok je na godišnjoj razini, prema siječnju lani, nominalno viša za 11,7 posto, a realno niža za 0,9 posto, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS) objavljeni u utorak.  

ZAGREB, 21. ožujka 2023. (Hina) - Najbolja lokalna sredina za poduzetništvo je Sveta Nedelja, pokazao je UGP indeks lakoće poslovanja, istraživanje koje je Udruga Glas poduzetnika (UGP) provela među hrvatskim poduzetnicima, mahom svojim članovima.