28.07.2020 07:01
ZAGREB, 27. srpnja 2020. (Hina) - Jadran-Galenski laboratorij (JGL) u prvom je polugodištu na razini grupe ostvario operativnu dobit (EBITDA) od 71 milijun kuna, što je 54 posto više u odnosu na isto razdoblje lani, pokazuju preliminarni podaci za prvo polugodište objavljeni na Zagrebačkoj burzi.
Poslovni prihodi na razini Grupe, uključujući ljekarnički dio poslovanja kroz ZU Pablo i segment dijetetike i kozmetike kroz tvrtku kćer Adrialab, u prvoj polovini ove godine bilježe 16 posto rasta te iznose 453 milijuna kuna.JGL je, kako se navodi u priopćenju, u farmaceutskom dijelu poslovanja nastavio s trendom rasta prihoda i operativne profitabilnosti.

Poslovni prihodi JGL Pharme, sukladno preliminarnim, konsolidiranim rezultatima, dosegnuli su rekordnih 355 milijuna kuna, što čini rast od 16 posto, u uvjetima otežanog poslovanja zbog pandemije s virusom Covid-19, koja je dovela do naglog usporavanja potražnje u drugom kvartalu. Međutim, čak i u tim okolnostima JGL je uspio ostvariti dvoznamenkasti rast i rast brži od tržišta, ističu iz tvrtke napominjući kako je taj rezultat tim veći, s obzirom da je zabilježen pad prodaje u Rusiji i Hrvatskoj, dva najveća tržišta JGL-a. "Ovo je sjajan rezultat jer govori kako smo uspjeli izgraditi dovoljno veliko i rastuće poslovanje u Ukrajini, Kazahstanu, BiH, Bjelorusiji i B2B tržištima, a time i smanjili ovisnost o pojedinim tržištima", isiču iz JGL-a.

Navode kako je Rusija i dalje njihovo najveće tržište na kojem su ostvarili 33 posto prihoda u prvoj polovici ove godine, ali je to smanjenje s 39 posto udjela lanjske godine. Međutim, ono što ih posebno veseli je rast u B2B biznisu za čak 87 posto. Time potvrđuju, kako navode, konkurentnost JGL-a na europskoj sceni te osiguravaju važan izvor novih prihoda, u kojem nemaju rizik tečajnih razlika.

Dobit prije oporezivanja iznosi 28 milijuna kuna. U priopćenju se navodi kako JGL nastavlja i sa smanjenjem duga i zaduženosti, unatoč financijskom šoku zbog pandemije. Tvrtka je u prvoj polovini godine povećala operativnu profitabilnost (EBITDA marža) s 13,5 na 17,7 posto, što ocjenjuju kao izvanredan rezultat. Ističu i kako su izvrsnim rezultatima u prodaji te efikasnim upravljanjem troškovima uspjeli gotovo u potpunosti nadoknaditi trošak od 15,5 milijuna kuna nastao zbog negativnog utjecaja tečajnih razlika. "U drugoj polovici godine nastavljamo s istom poslovnom strategijom koja uključuje još bržu i fokusiraniju prilagodbu potrebama kupaca, prodaji i izvozu, kao i dodatno širenje suradnji u ključnim terapijskim segmentima oftalmologije i otorinolaringologije", navodi se u priopćenju.

CESTAZAGREB, 23. ožujka 2023. (Hina) - Autobusni prijevoznici iz Udruge hrvatskih autobusnih javno-linijskih prijevoznika (UHAJLP) napuštaju radnu skupinu Ministarstva mora, prometa i infrastrukture (MMPI) za izradu novog zakona o prijevozu u cestovnom prometu, nezadovoljni novom definicijom kabotaže u međunarodnom prijevozu, koja dugoročno dovodi u pitanje opstojnost niza njihovih linija.

BERLIN, 23. ožujka 2023. (Hina/Reuters) - Njemačka ministrica unutarnjih poslova Nancy Faeser izjavila je da će istražiti bliske veze između Deutsche Telekoma i kineskog proizvođača opreme za mobilne mreže Huawei, objavio je njemački list Handelsblatt.

TORINO, 23. ožujka 2023. (Hina/Reuters) - Google je u četvrtak objavio da u Italiji planira uspostaviti još jednu bazu podatkovnih centara za računalstvo u oblaku, odabravši za sjedište nove "regije" Torino. 

OSIJEK 23. ožujka 2023. - Američka kompanija Jabil potvrdila je u četvrtak kako u u Osijeku planira gradnju velikog centra izvrsnosti za proizvodnju, u kojem se predviđa zapošljavanje više od 1.500 radnika, čime bi tvrtka postala jedan od najvećih poslodavaca u Slavoniji.

BERLIN, 22. ožujka 2023. (Hina/Reuters/dpa) - Visoka inflacija u Njemačkoj smanjila je potrošnju, a podignute kamatne stope odvraćaju kompanije od ulaganja, što će zakočiti njemačko gospodarstvo u ovoj i idućoj godini, upozorili su u srijedu vladini ekonomski savjetnici.