27.07.2020 07:25
ZAGREB, 24. srpnja 2020. (Hina) - Kompanija Ericsson Nikola Tesla ostvarila je u prvom polugodištu 35 milijuna kuna neto dobiti, što je 50,8 posto manje nego u istom razdoblju lani, dok su prihodi od prodaje porasli, objavili su u petak iz te kompanije.
Prihodi od prodaje iznose 966,3 milijuna kuna i viši su za 17,66 posto u odnosu na prvih šest mjeseci prošle godine. Pritom prihodi na domaćem tržištu prihodi od prodaje iznose 421,1 milijun kuna i veći su 137,9 posto, pokazuje izvješće. Na izvoznim tržištima (bez Ericssonova tržišta) prihodi od prodaje su pali za 8,9 posto, na 105,4 milijuna kuna, dok je na Ericssonovom tržištu ostvareno 439,8 milijuna kuna prihoda od prodaje, što je 16,9 posto manje u odnosu na isto razdoblje lani, što iz kompanije objašnjavaju promjenama poslovnog modela vezano za usluge upravljanja mrežom HT-a u 2020. godini. U ukupnim prihodima od prodaje udio domaćeg tržišta čini 43,6 posto, usluge za Ericsson 45,5 posto, dok ostala izvozna tržišta sudjeluju s 10,9 posto.

Bruto dobit je u prvom polugodištu iznosila 74,9 milijuna kuna, što je pad od 30,7 posto. Bruto marža je smanjenja na 7,7 posto, kao posljedica poslovnog miksa uslijed preuzimanja pune odgovornosti za projekt usluga upravljanja s HT-om, troškova transformacije i restrukturiranja, kao i neplaniranog utjecaja Covid-19 od ožujka ove godine koji je usporio dio poslovnih aktivnosti na terenu, pojašnjavaju u kompaniji. "Izvanredne okolnosti izazvane pandemijom Covid-19 koje su obilježile kraj prvog tromjesečja, nastavljaju se i dalje", ističe u komentaru izvješća predsjednica kompanije Gordana Kovačević. Ericsson Nikola Tesla grupa posluje globalno te je, kaže Kovačević, vidljiv negativan utjecaj na dio poslovanja.

"Pojedini kupci i partneri usporili su ili odgodili implementaciju ugovorenih poslova te smanjili investicije, a primjetan je i trend sve većeg broja zahtjeva za odgodom naplate potraživanja i novim modelima plaćanja. Prioritet nam je osigurati zdravlje i sigurnost naših zaposlenika, kupaca, partnera i dobavljača te nastavak stabilnog poslovanja. Stoga, većina naših zaposlenika nastavlja raditi od kuće kvalitetno pružajući usluge našim kupcima, dok određeni broj zaposlenika radi u uredima. Uz to, zbog ograničenja kretanja, otežano je obavljanje pojedinih poslova koji zahtijevaju putovanje", naglašava Kovačević.

Ističe i kako nemogućnost predviđanja tijeka pandemije predstavlja jedan od velikih izazova u upravljanju rizicima."Stoga, ostajemo fokusirani na detaljno planiranje poslovanja, praćenje rizika, troškovnu i operativnu učinkovitost te poduzimamo odgovarajuće mjere kako bismo ublažili negativne utjecaje na naše poslovanje. Novonastala situacija svakodnevno pokazuje prednosti digitalizacije, stoga dugoročna strategija grupe ostaje nepromijenjena, a proces digitalne transformacije kompanije, koji je u tijeku, jedan je od prioritetnih zadataka", poručuje Kovačević. 

CESTAZAGREB, 23. ožujka 2023. (Hina) - Autobusni prijevoznici iz Udruge hrvatskih autobusnih javno-linijskih prijevoznika (UHAJLP) napuštaju radnu skupinu Ministarstva mora, prometa i infrastrukture (MMPI) za izradu novog zakona o prijevozu u cestovnom prometu, nezadovoljni novom definicijom kabotaže u međunarodnom prijevozu, koja dugoročno dovodi u pitanje opstojnost niza njihovih linija.

BERLIN, 23. ožujka 2023. (Hina/Reuters) - Njemačka ministrica unutarnjih poslova Nancy Faeser izjavila je da će istražiti bliske veze između Deutsche Telekoma i kineskog proizvođača opreme za mobilne mreže Huawei, objavio je njemački list Handelsblatt.

TORINO, 23. ožujka 2023. (Hina/Reuters) - Google je u četvrtak objavio da u Italiji planira uspostaviti još jednu bazu podatkovnih centara za računalstvo u oblaku, odabravši za sjedište nove "regije" Torino. 

OSIJEK 23. ožujka 2023. - Američka kompanija Jabil potvrdila je u četvrtak kako u u Osijeku planira gradnju velikog centra izvrsnosti za proizvodnju, u kojem se predviđa zapošljavanje više od 1.500 radnika, čime bi tvrtka postala jedan od najvećih poslodavaca u Slavoniji.

BERLIN, 22. ožujka 2023. (Hina/Reuters/dpa) - Visoka inflacija u Njemačkoj smanjila je potrošnju, a podignute kamatne stope odvraćaju kompanije od ulaganja, što će zakočiti njemačko gospodarstvo u ovoj i idućoj godini, upozorili su u srijedu vladini ekonomski savjetnici.