23.07.2020 07:30
ZAGREB, 22. srpnja 2020. (Hina) - Unatoč padu prihoda zbog globalne pandemije i zaključavanja gospodarstva, Kraš grupa u prvoj polovini ove godine poslovala je s neto dobiti od 13,4 milijuna kuna, što je za 1,8 milijuna ili 15 posto više nego u istom lanjskom razdoblju.
Kako se navodi u financijskom izvješću te kompanije objavljenom u srijedu, ukupni prihodi Kraša na razini grupe dosegnuli su 453,1 milijun kuna te su bili 2,6 posto manji nego u istom lanjskom razdoblju. Pritom su prihodi od prodaje bili 427,3 milijuna kuna ili 6,6 posto manji. Na domaćem tržištu ostvareno je u tom razdoblju 225,7 milijuna kuna prihoda, a na inozemnom 201,6 milijuna.

Kako se ističe u izvještaju, u teškim uvjetima poslovanja uzrokovanim zaključavanjem globalne ekonomije uslijed pandemije koronavirusa, grupa je zabilježila pad prihoda od prodaje, pri čemu su ti prihodi u drugom tromjesečju pali za 8,4 milijuna kuna.

Ukupni rashodi bili su u prvih šest ovogodišnjih mjeseci 438 milijuna kuna ili gotovo 3 posto niži nego u istom lanjskom razdoblju.Grupa je tako ostvarila u tome razdoblju dobit prije oporezivanja od 15,1 milijun kuna ili 8 posto više nego godinu ranije, dok je neto dobit dosegnula 13,4 milijuna kuna. 

copyrightZAGREB, 6. lipnja 2023. (Hina/Reuters) - Generativna umjetna inteligencija (AI) može izazvati ozbiljne poremećaje na tržištu rada, upozorila je prva zamjenica direktorice MMF-a Gita Gopinath, apelirajući na zakonodavce da u što kraćem roku reguliraju upotrebu nove tehnologije.

BERLIN, 6. lipnja 2023. (Hina/Reuters) - Njemačke industrijske narudžbe stabilizirale su se u travnju zahvaljujući domaćoj potražnji, pokazali su u utorak podaci ureda za statistiku.

ZAGREB, 6. lipnja 2023. (Hina) - Tvrtka Končar-Generatori i motori potpisala je dva ugovora s austrijskom elektroprivredom Verbund, vrijedna više od 10 milijuna eura za prvu fazu realizacije, a koji se odnose na sveobuhvatnu revitalizaciju dviju elektrana na njemačko-austrijskoj granici, priopćeno je u utorak iz Končara. 

ISTANBUL, 5. lipnja 2023. (Hina/Reuters) - Globalne zrakoplovne kompanije više su nego udvostručile prognoze dobiti za 2023. godinu, s 4,7 na 9,8 milijardi dolara, ohrabrene velikom potražnjom za putovanjima nakon pandemije.

MAGDEBURG, 2. lipanj 2023. (Hina/dpa) - Američki tehnološki div Intel objavio je da pregovara s njemačkom vladom o dodatnoj državnoj pomoći za tvornice čipova, povrh obećanih gotovo sedam milijardi eura.