22.07.2020 07:28
ZUERICH, 21. srpnja 2020. (Hina/Reuters) - Švicarski proizvođač lijekova Novartis u utorak je izvijestio o padu dobiti i prihoda u drugom tromjesečju te je snizio procjene o rastu prihoda u 2020. godini.
Neto dobit u drugom je tromjesečju 2020. smanjena za četiri posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine, na 1,9 milijardi dolara, pokazalo je izvješće o poslovnim rezultatima. Prihodi su, pak, smanjeni za jedan posto, na 11,35 milijardi dolara, objavila je kompanija. Prihodi od prodaje lijekova za liječenje karcinoma Lutathera i lijekova za očne bolesti Lucentis i Xiidra, za koje je Novartis prošle godine platio 3,4 milijarde dolara, su smanjeni, jer su pacijenti izbjegavali posjete liječnicima.

Švicarski proizvođač također trpi negativne posljedice izlaska s tržišta cjepiva prije šest godina.Izvršni direktor Vas Narasimhan, koji je nekoć vodio Novartisovo poslovanje s cjepivima, rekao je da sada očekuju rast prihoda u ovoj godini u sredini raspona jednoznamenkastih stopa. Ranije su predviđali rast u rasponu od srednjih do viših jednoznamenkastih stopa. Novartis je testirao neke od svojih starijih lijekova, uključujući generički lijek za malariju hidoksiklorokin kod pacijenata oboljelih od Covida-19, no kako za tu studiju nije uspio privući dovoljno pacijenata, od nje je morao odustati. Njegovi konkurenti, uključujući Johnson & Johnson poboljšali su pak svoje prognoze za 2020. godinu, primjećuje Reuters.

HNBZAGREB, 1. lipnja 2023. (Hina),  Hrvatska narodna banka (HNB) u nastavku godine očekuje daljnje usporavanje inflacije, koja bi se krajem godine mogla kretati oko pet posto, odnosno na razini cijele 2023. u prosjeku oko sedam posto, priopćio je HNB u četvrtak.

LUXEMBOURG, 1. lipnja 2023. (Hina), Nezaposlenost u eurozoni blago je smanjena u travnju, nakon tromjesečne stagnacije, a u Hrvatskoj zadržala se na razini iz prethodnog mjeseca, pokazale su u četvrtak najnovije procjene Eurostata.

ZAGREB, 1. lipanj 2023. (Hina), Jadranski naftovod (JANAF) u četvrtak je u suradnji s Hrvatskom gospodarskom komorom, poslovnim partnerima na skupu "Što donosi sutra: novim partnerstvima u nove izazove", predstavio svoje poslovanje u buduće projekte, izvijestili su iz te hrvatske energetske kompanije.

WIESBADEN/ZAGREB, 31. svibnja 2023. (Hina) - Inflacija u Njemačkoj osjetno je usporila u svibnju, pokazale su u srijedu preliminarne procjene Destatisa, odražavajući znatno blaži rast cijena energije.

ZAGREB, 1. lipnja 2023. (Hina) - Grupa Podravka dovršila je prvu veliku investiciju u sklopu restrukturiranja poslovanja Žita, a riječ je novoj liniji za proizvodnju kruha u Pekari Vič u Sloveniji, ukupne vrijednosti oko pet milijuna eura, izvijestili su u četvrtak iz Podravke.