17.07.2020 07:17
FRANKFURT, 16. srpnja 2020. (Hina/Reuters/AFP) - Europska središnja banka (ECB) objavila je u četvrtak da je spremna podupirati likvidnost u eurozoni sve dok ne bude sigurna da je koronakriza završila a Christine Lagarde poručila je vladama da moraju pomoći u potpori oporavku.
Gospodarska aktivnost u eurozoni stabilizirala se proteklih tjedana zahvaljujući popuštanju mjera karantene, ali neizvjesnost u pogledu brzine i razmjera oporavka i dalje je velika, poručila je Lagarde s online tiskovne konferencije nakon redovne sjednice ECB-a. Upravno vijeće ECB-a zadržalo je ključne kamatne stope na važećoj razini, uključujući kamatnu stopu na glavne operacije refinanciranja od nula posto i negativnu kamatnu stopu na depozite od 0,5 posto.

ECB je na lipanjskoj sjednici pojačao potporu gospodarstvu u koronakrizi, pojačavši likvidnost kroz udvostručenu vrijednost posebnog programa kupnje obveznica (PEPP), na 1.350 milijardi eura. Ujedno je produljio njegovu provedbu do lipnja iduće godine. Danas su iz središnje monetarne institucije eurozone da će ga provoditi "barem do kraja lipnja 2021., odnosno, u svakom slučaju, dok (Vijeće) ne odluči da je krizna faza koronavirusa završena". Lagarde je danas kazala da je do kraja lipnja ECB otkupio obveznice za više od 360 milijardi eura.

“PEPP je učinkovit, primjeren i funkcionira. Nismo razmatrali nikakve izmjene u vezi s tim programom”, izjavila je.U osvrtu na inflaciju, kazala je da je temeljna inflacija prigušena zbog nižih cijena energenata. Pritisci na cijene trebali bi ostati vrlo prigušeni zbog oštrog pada BDP-a i povezane izraženije slabosti u gospodarstvu, dodala je. “Novi podaci… signaliziraju nastavak gospodarske aktivnosti u eurozoni, premda je njezina razina i dalje znatno ispod one u razdoblju prije pandemije koronavirusa”, istaknula je.

Stvarni i očekivani gubitak radnih mjesta i dohotka, izrazito povećana neizvjesnost u vezi razvoja pandemije i gospodarski izgledi kontinuirano pritišću osobnu potrošnju i poslovna ulaganja, upozorila je Lagarde. Izgledi ostaju vrlo neizvjesni, zaključila je.ECB je uveo izvanredne mjere kako bi ublažio gospodarske štete izazvane pandemijom, ali vlade moraju pomoći fiskalnim mjerama, naglasila je čelnica ECB-a.

Osvrnula se i na prijedlog Europske komisije o 750 milijardi eura vrijednom fondu za oporavak EU-a od koronakrize.“Važno je da europski čelnici brzo postignu dogovor o ambicioznom paketu“, poručila je Lagarde.Čelnici EU-a pokušat će postići dogovor o fondu na samitu u Bruxellesu 17. i 18. srpnja.

AVIONZAGREB, 29. ožujka 2023. (Hina) - Kompanija FACC, tehnološki partner globalne zrakoplovne industrije, u 2022. je ostvarila prihode od prodaje od 607 milijuna eura, što je porast na godišnjoj razini za 22 posto, a lani je ukupno zaposlila 381 novog radnika, od čega dio njih i u proizvodnom pogonu u Jakovlju u Zagrebačkoj županiji.

MOSKVA, 29. ožujka 2023. (Hina/Reuters) - Najveći ruski proizvođač nafte Rosneft objavio je u srijedu da je s najvećom indijskom rafinerijom Indian Oil Corp potpisao ugovor koji predviđa znatno veće isporuke više vrsta nafte. 

ZAGREB, 30. ožujka 2023. (Hina) - U Hrvatskoj je u veljači potrošnja u maloprodaji realno porasla 0,4 posto na godišnjoj razini, što predstavlja rast drugi mjesec zaredom, ali sporiji nego mjesec dana prije. 

ZAGREB, 29. ožujka 2023. (Hina) - Europska komisija odobrila je u utorak Googleovo preuzimanje Photomatha, zaključivši da "neće potaknuti zabrinutost za tržišno natjecanje u Europskom ekonomskom području (EEA)".

ZAGREB, 29. ožujka 2023. (Hina) - Hrvatska se mora brže prilagođavati promjenama koje na tržištu rada donose zelena i digitalna tranzicija i potaknuti povratak iseljenih stvaranjem povoljnije poslovne klime, složili su se u srijedu sudionici Eurotribine na temu Europske godine vještina.