16.07.2020 07:30
ZAGREB, 15. srpnja 2020. (Hina) - Proizvođačke cijene industrijskih proizvoda u lipnju su u odnosu na svibanj više su za 1,2 posto, a u odnosu na lipanj prošle godine niže su za 4,2 posto, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS).
Po podacima DZS-a, lipanjske proizvođačke cijene, isključe li se cijene energije, na mjesečnoj razini niže su za 0,1 posto, a u odnosu na lanjski lipanj zadržale su stabilnost. U lipnju, u odnosu na svibanj, proizvođačke cijene industrijskih proizvoda na domaćem tržištu za industriju ukupno su više za 0,5 posto, dok su na godišnjoj razini niže za 3,1 posto. 

Na inozemnom su tržištu, proizvođačke cijene industrije na mjesečnoj razini više  za 2 posto, a na godišnjoj niže za 5,7 posto. Prema glavnim industrijskim grupacijama, u lipnju ove godine u odnosu na svibanj proizvođačke cijene energije porasle su u energiji za 7 posto, intermedijarnim i kapitalnim proizvodima za po 0,1 posto, dok su u trajnim proizvodima za široku potrošnju pale 0,6 posto, te u netrajnim proizvodima za široku potrošnju 0,3 posto. 

U usporedbi sa šestim mjesecom 2019., proizvođačke cijene industrijskih proizvoda u lipnju ove godine porasle su kod netrajnih proizvoda za široku potrošnju za 0,8 posto, a pale su cijene energije za 19,1 posto, trajnih proizvoda za široku potrošnju za 1,7 i intermedijarnih proizvoda za 0,6 posto, a na istoj razini su cijene kapitalnih proizvoda.

Podaci prema djelatnostima pokazuju da su na mjesečnoj razini proizvođačke cijene u opskrbi vodom; uklanjanju otpadnih voda, gospodarenju otpadom te djelatnostima sanacije okoliša porasle za 0,6 posto, opskrbi električnom energijom, plinom, parom i klimatizaciji 0,4 posto, dok su cijene u rudarstvu i vađenju pale 8,5 posto, a u prerađivačkoj industriji 4,7 posto.

Na godišnjoj su razini za 1,7 posto porasle proizvođačke cijene u prerađivačkoj industriji, 0,6 posto u opskrbi vodom; uklanjanju otpadnih voda, gospodarenju otpadom te djelatnostima sanacije okoliša, dok su u rudarstvu i vađenju pale 10,6 posto kako i u opskrbi električnom energijom, plinom, parom i klimatizaciji 0,2 posto.  

HNBZAGREB, 1. lipnja 2023. (Hina),  Hrvatska narodna banka (HNB) u nastavku godine očekuje daljnje usporavanje inflacije, koja bi se krajem godine mogla kretati oko pet posto, odnosno na razini cijele 2023. u prosjeku oko sedam posto, priopćio je HNB u četvrtak.

LUXEMBOURG, 1. lipnja 2023. (Hina), Nezaposlenost u eurozoni blago je smanjena u travnju, nakon tromjesečne stagnacije, a u Hrvatskoj zadržala se na razini iz prethodnog mjeseca, pokazale su u četvrtak najnovije procjene Eurostata.

ZAGREB, 1. lipanj 2023. (Hina), Jadranski naftovod (JANAF) u četvrtak je u suradnji s Hrvatskom gospodarskom komorom, poslovnim partnerima na skupu "Što donosi sutra: novim partnerstvima u nove izazove", predstavio svoje poslovanje u buduće projekte, izvijestili su iz te hrvatske energetske kompanije.

WIESBADEN/ZAGREB, 31. svibnja 2023. (Hina) - Inflacija u Njemačkoj osjetno je usporila u svibnju, pokazale su u srijedu preliminarne procjene Destatisa, odražavajući znatno blaži rast cijena energije.

ZAGREB, 1. lipnja 2023. (Hina) - Grupa Podravka dovršila je prvu veliku investiciju u sklopu restrukturiranja poslovanja Žita, a riječ je novoj liniji za proizvodnju kruha u Pekari Vič u Sloveniji, ukupne vrijednosti oko pet milijuna eura, izvijestili su u četvrtak iz Podravke.