13.07.2020 07:02
NEW YORK, 11. srpnja 2020. (Hina/Reuters) - Na Wall Streetu su protekloga tjedna najvažniji indeksi porasli, pri čemu Nasdaq na rekordnu razinu, dok se investitori pozicioniraju pred objavu poslovnih rezultata kompanija, no na europskim je burzama prevladavalo opreznije raspoloženje uslijed širenja pandemije.
Dow Jones indeks protekloga je tjedna porastao 1 posto, na 26.075 bodova, a S&P 500 indeks za 1,8 posto, na 3.185 bodova. Tehnološki Nasdaq, nakon sedam dana uzastopnog rasta, na tjednoj razini na dobitku je 4 posto, dosegnuvši rekordnih 10.617 bodova. Rastu Nasdaq pomogao je uspon cijena dionica tehnoloških divova Applea, Microsofta, Netflixa i Amazona. Dobitci financijskih dionica, uoči objave poslovnih rezultata vodećih američkih financijskih institucija idućega tjedna, pomogli su, pak, rastu S&P-ja.

Općenito, analitičari prognoziraju da će kompanije čije su dionice sadržane u S&P 500 indeksu za drugo tromjesečje izvijestiti o 40 posto nižoj dobiti na godišnjoj razini, što bi bio najveći pad tromjesečnih zarada od financijske krize 2008. godine. Ipak, investitore i dalje brinu podaci o broju zaraženih od Covida-19, koji u SAD-u svakoga dana probijaju novih rekord. Samo u petak bilo je zaraženo čak 69.000 osoba. Sada je u SAD-u broj zaraženih koronavirusom premašio 3 milijuna te je tako sada svaki stoti Amerikanac zaražen. Pritom u nizu saveznih država - u Kaliforniji, Idahou, Missouriju, Montani, Oklahohomi, Teksasu i na Havajima brojka zaraženih doseže najviše razine zabilježene u jednom danu.

Strah investitora od novog kruga zatvaranja gospodarstva i posljedice toga na zarade kompanija povremeno potaknu dobitonosne prodaje, pa su tako u utorak Dow Jones i S&P prekinuli 5-dnevni uzastopni rast. No, već idućeg dana nastavili su uspon.Zbog pandemije koronavirusa, svjetske su burze polovicom ožujka pale na najniže razine u više godina. No, zahvaljujući golemim fiskalnim i monetarnim poticajnim mjerama vlasti širom svijeta, od kraja ožujka do danas nadoknadile su veliki dio prethodnih gubitaka. Zahvaljujući tome, na američkim burzama Nasdaq indeks je na najvišoj razini u povijesti, dok je S&P 500 od polovine ožujka skočio više od 40 posto.

"Tržište nastavlja ignorirati potencijalne posljedice rasta broja novozaraženih koronavirusom. Prekupljeno je. Iako ne očekujem slom tržišta, mislim da se u ovom trenutku investitori igraju s vatrom", smatra Peter Cardillo, glavni ekonomist u investicijskom društvu Spartan Capital Securities. Ulagače je, također, na kupnje protekloga tjedna ohrabrivao skok cijena dionica na kineskim burzama za više od 5 posto, nakon niza naznaka da se drugo po veličini svjetsko gospodarstvo oporavlja od koronakrize.

Za razliku od SAD-a, gdje broj zaraženih i umrlih od koronavirusa posljednjih dana raste rekordnom brzinom, situacija u Kini, u kojoj je taj virus izbio početkom godine, puno je bolja, a svi posljednji podaci pokazuju da se proizvodna i uslužna aktivnost u toj zemlji oporavljaju. Na europskim su burzama cijene dionica prošloga tjedna oslabile. Doduše, frankfurtski DAX je ojačao 0,84 posto, na 12.633 boda, no londonski FTSE završio je tjedan u minusu od 1 posto, na 6.095 bodova, a pariški CAC za 1,54 posto, na 4.930 bodova. Na Tokijskoj je burzi, pak, Nikkei indeks oslabio 0,07 posto, na 22. 290 bodova.

NekretninaZAGREB, 30. ožujka 2023. (Hina) - Agencija za pravni promet i posredovanje nekretninama (APN) s današnjim je danom zaprimila 1.505 zahtjeva za subvencionirane stambene kredite, izvijestilo je u četvrtak Ministarstvo prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine.

ZAGREB, 30. ožujka 2023. (Hina) - Trgovački lanac Konzum u ovoj će godini uložiti 25 milijuna eura u širenje i modernizaciju svoje maloprodajne mreže, izvijestili su u četvrtak iz tog trgovačkog lanca iz sastava Fortenova grupe

RIJEKA, 30. ožujka 2023. (Hina) - Rijeka Gateway bit će prvi terminal u regiji na kojem će sve kontejnerske dizalice, obalne i mosne, biti na daljinsko upravljanje iz centralne upravljačke sobe, priopćeno je u četvrtak iz te tvrtke.  

ZAGREB, 29. ožujka 2023. (Hina) - Kompanija FACC, tehnološki partner globalne zrakoplovne industrije, u 2022. je ostvarila prihode od prodaje od 607 milijuna eura, što je porast na godišnjoj razini za 22 posto, a lani je ukupno zaposlila 381 novog radnika, od čega dio njih i u proizvodnom pogonu u Jakovlju u Zagrebačkoj županiji.

MOSKVA, 29. ožujka 2023. (Hina/Reuters) - Najveći ruski proizvođač nafte Rosneft objavio je u srijedu da je s najvećom indijskom rafinerijom Indian Oil Corp potpisao ugovor koji predviđa znatno veće isporuke više vrsta nafte.