02.07.2020 08:02
LONDON, 1. srpnja 2020. (Hina/Reuters) - Cijene nafte porasle su u srijedu na međunarodnim tržištima prema 42 dolara, potaknute pozitivnim ekonomskim podacima iz Kine i Europe i padom zaliha u SAD-u, koji ukazuju na oporavak gospodarstva od koronakrize.
U Londonu je cijena barela porasla 13 centi u odnosu na prethodno zatvaranje, na 41,40 dolara. U gotovo istom je iznosu bila u plusu i na američkom tržištu gdje se barelom trgovalo po 39,41 dolara. Potporu cijenama pružilo je jučer objavljeno izvješće Američkog instituta za naftu (API) koje je pokazalo pad zaliha sirove nafte i benzina u prošlom tjednu, i to snažniji no što se očekivalo, dok su zalihe derivata porasle.  Vlada će objaviti službene podatke tokom dana.Trgovce su oraspoložili i dobri ekonomski podaci iz Kine i Europe. Tako je indeks menadžera nabave u kineskoj industriji signalizirao snažniji rast aktivnosti u lipnju, nakon što je vlada ublažila mjere suzbijanja pandemije. Odvojeno je izvješće londonske tvrtke Markit pokazalo i naznake oporavka njemačke industrije koja je u prošlom mjesecu zabilježila sporiji pad aktivnosti nego u svibnju.

U francuskoj su industriji aktivnosti porasle. Ublažavanje mjera i otvaranje kompanija potiče oporavak potražnje za naftom. Prodaju se deseci milijuna barela sirove nafte i naftnih derivata uskladištenih u tankerima, saznaje se iz obaviještenih izvora."Tržište najpomnije prati utjecaj Covida 19 na potražnju. Zato svaka naznaka oporavka potražnje podupire rast cijena", objašnjava Louise Dickson iz Rystad Energyja.Značajniji rast cijena zakočio je val zaraze u SAD-u i upozorenje vladinog stručnjaka za zarazne bolesti da bi se broj zaraženih uskoro mogao udvostručiti. Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) odvojeno je objavila da je cijena barela košarice nafte njezinih članica u utorak iznosila 38,22 dolara, što znači da je porasla 88 centi u odnosu na prethodni trgovinski dan.

TrgovinaDUBROVNIK, 26. svibnja 2023. (Hina) - Guverner Hrvatske narodne banke (HNB) Boris Vujčić izjavio je u petak da će inflacija u ovoj i idućoj godini ostati povišena, iako na nižoj razini no dosad, dok će razinu od dva posto koju "cilja" Europska središnja banka (ESB) dosegnuti 2025. godine te je najavio da će HNB povisti procjenu rasta BDP-a u ovoj godini.

ZAGREB, 26. svibnja 2023. (Hina) - Zlatnu košaricu za najboljeg trgovca u 2022. godini osvojili su Konzum i Studenac, tvrtka Cromaris je proizvođač godine, a najbolji mali trgovac je zagrebačka Kredenca, izvijestili su u petak s portala Ja Trgovac. 

SEUL, 26. svibnja 2023. (Hina/dpa) - Južnokorejski proizvođač automobila Hyundai u petak je objavio da će s domaćim partnerom, proizvođačem baterija LG Energy Solutionom, graditi tvornicu baterija u SAD-u. 

Njemačka ipak u recesiji
26.05.2023 07:40

FRANKFURT, 25. svibnja 2023. (Hina/dpa), Njemačko gospodarstvo blago se smanjilo u prvom tromjesečju i kliznulo u recesiju, pokazale su u četvrtak izmijenjene procjene statističkog ureda, otkrivši snažan pritisak inflacije na osobnu potrošnju.

ZAGREB, 26. svibnja 2023. (Hina(Reuters), Tvrtka Elona Muska za moždane implantate Neuralink u četvrtak je priopćila da je dobila zeleno svjetlo od američke Agencije za hranu i lijekove (FDA) za pokretanje svoje prve kliničke studije na ljudima.