01.07.2020 07:43
STOCKHOLM, 1. srpnja 2020. (Hina/dpa) - Glavni dioničari skandinavske zrakoplovne kompanije SAS, uključujući dansku i švedsku vladu, složili su se da će posrnulom prijevozniku osigurati financijsku pomoć kako bi se mogao nositi s posljedicama pandemije koronavirusa.
Zrakoplovna kompanija priopćila je da je osigurala 12 milijardi kruna (1,28 milijardi dolara) najvećim dijelom ciljanim izdanjem dionica glavnim dioničarima i izdanjem novih dionica. Plan je podržala i Zaklada Knuta i Alice Wallenberg, treći najveći dioničar, izvijestili su iz SAS-a. Danska i Švedska trenutno imaju po oko 15 posto udjela u SAS-u, koji će nakon nove financijske injekcije porasti otprilike na petinu. Plan još mora odobriti Europska komisija.

Zrakoplovna kompanija istodobno želi uštedjeti četiri milijarde kruna na troškovima. "Računam na potporu skupina zaposlenika SAS-a planu dokapitalizacije kroz pronalaženje rješenja kojima će se ostvariti potrebno poboljšanje učinkovitosti", rekao je predsjednik odbora SAS-a Carsten Dilling. Dioničari bi službeno trebali odobriti plan na izvanrednoj skupštini zakazanoj 25. kolovoza. Zrakoplovna tvrtka također je osigurala 500 milijuna kruna zajma od norveške vlade.

SAS je priopćio i kako planira nastaviti obnavljati flotu novim Airbusovim mlažnjacima koji štede gorivo. SAS spada među brojne zrakoplovne tvrtke s padom potražnje uslijed mjera ograničenja uvedenih zbog koronavirusa. Ne očekuju da će se potražnja za zračnim putovanjima vratiti na razinu prije Covida-19 prije 2022. godine.Uprava SAS-a nedavno je odobrila revidirani poslovni plan koji uključuje ukidanje 5.000 radnih mjesta, što odgovara otprilike polovini broja zaposlenih.

CESTAZAGREB, 23. ožujka 2023. (Hina) - Autobusni prijevoznici iz Udruge hrvatskih autobusnih javno-linijskih prijevoznika (UHAJLP) napuštaju radnu skupinu Ministarstva mora, prometa i infrastrukture (MMPI) za izradu novog zakona o prijevozu u cestovnom prometu, nezadovoljni novom definicijom kabotaže u međunarodnom prijevozu, koja dugoročno dovodi u pitanje opstojnost niza njihovih linija.

BERLIN, 23. ožujka 2023. (Hina/Reuters) - Njemačka ministrica unutarnjih poslova Nancy Faeser izjavila je da će istražiti bliske veze između Deutsche Telekoma i kineskog proizvođača opreme za mobilne mreže Huawei, objavio je njemački list Handelsblatt.

TORINO, 23. ožujka 2023. (Hina/Reuters) - Google je u četvrtak objavio da u Italiji planira uspostaviti još jednu bazu podatkovnih centara za računalstvo u oblaku, odabravši za sjedište nove "regije" Torino. 

OSIJEK 23. ožujka 2023. - Američka kompanija Jabil potvrdila je u četvrtak kako u u Osijeku planira gradnju velikog centra izvrsnosti za proizvodnju, u kojem se predviđa zapošljavanje više od 1.500 radnika, čime bi tvrtka postala jedan od najvećih poslodavaca u Slavoniji.

BERLIN, 22. ožujka 2023. (Hina/Reuters/dpa) - Visoka inflacija u Njemačkoj smanjila je potrošnju, a podignute kamatne stope odvraćaju kompanije od ulaganja, što će zakočiti njemačko gospodarstvo u ovoj i idućoj godini, upozorili su u srijedu vladini ekonomski savjetnici.