24.06.2020 08:01
ZAGREB, 23. lipnja 2020. (Hina) - Predsjednica Uprave Zagrebačke burze (ZSE) Ivana Gažić imenovana je u SMSG, savjetodavno tijelo Europskog nadzornog tijela za vrijednosne papire i tržišta kapitala (ESMA), priopćila je Zagrebačka burza u utorak.
To tijelo središnjeg europskog regulatora za tržišta kapitala čini 30 pojedinaca koji zastupaju interese različitih kategorija dionika financijskog tržišta EU, a izabrani članovi SMSG-a svoj četverogodišnji mandat započinju 1. srpnja 2020. godine. SMSG (Securities and Markets Stakeholder Group) ima savjetodavnu ulogu te olakšava dijalog između ESMA-e (European Securities and Markets Authority) i ključnih sudionika financijskih tržišta EU, ukazuje na nedosljednosti u primjenama EU regulative te nadzornim praksama u državama članica i općenito savjetuje ESMA-u vezano uz standarde, smjernice, preporuke i politike tržišta, objašnjava Zagrebačka burza. 

Gažić u priopćenju ističe da je izuzetno počašćena izborom u to ugledno tijelo ESMA-e te da se nada kako svojim iskustvom i ekspertizom može kvalitetno doprinijeti otvorenoj diskusiji o tržištima kapitala EU. "Vrlo sam motivirana za aktivno sudjelovanje u radu SMSG-a, a osobito ću se zalagati za rješavanje izazova s kojima se suočavaju manja tržišta kao što su, primjerice, hrvatsko i slovensko", izjavila je predsjednica Uprave ZSE.

InflacijaLONDON, 22. ožujka 2023. (Hina) - Inflacija u Britaniji ponovo je ubrzala u veljači, potaknuta ubrzanim rastom cijena hrane i kontinuirano snažnim poskupljenjem energije za kućanstva, pokazali su u srijedu podaci statističkog ureda.

MOSTAR, 22. ožujka 2023. (Hina) - Redovita zrakoplovna linija između Mostara i Zagreba uspostavit će se ponovno u svibnju nakon tri godine, a ambicija gradskih vlasti je, uz sufinanciranje prijevoznika, preko ove zračne luke povezati se s Europom i svijetom, objavio je u srijedu mostarski gradonačelnik.  

BERLIN, 21. ožujka 2023. (Hina) - Uredi u zgradi kompanije Mercedes-Benz u Sindelfingenu pored Stuttgarta su pretreseni u sklopu istrage protiv dvojice menadžera tvrtke koji su se našli na udaru optužbe za korupciju, priopćeno je u utorak. 

ZAGREB, 21. ožujka 2023. (Hina) - Prosječna mjesečna isplaćena neto plaća po zaposlenome u pravnim osobama Republike Hrvatske za siječanj ove godine iznosila je 1.094 eura, što je nominalno i realno više za 4,6 posto u odnosu na prosinac, dok je na godišnjoj razini, prema siječnju lani, nominalno viša za 11,7 posto, a realno niža za 0,9 posto, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS) objavljeni u utorak.  

ZAGREB, 21. ožujka 2023. (Hina) - Najbolja lokalna sredina za poduzetništvo je Sveta Nedelja, pokazao je UGP indeks lakoće poslovanja, istraživanje koje je Udruga Glas poduzetnika (UGP) provela među hrvatskim poduzetnicima, mahom svojim članovima.