16.06.2020 15:51
ČAKOVEC, 16. lipnja 2020. (Hina) - Nakon krize uzrokovane koronavirusom, Međimurska županija bilježi porast zaposlenosti, a jedna je od rijetkih županija koja bilježi i povećanje broja obrta u odnosu na razdoblje prije krize, rečeno je u utorak na sjednici županijskog Gospodarsko-socijalnog vijeća u Čakovcu.
Međimurski župan Matija Posavec  kazao je da je tijekom koronakrize bez posla ostalo 350 osoba, no da je od 1. lipnja zabilježen pad nezaposlenosti.Prema podacima Zavoda za zapošljavanje, uoči krize, 18. ožujka, Međimurska županija imala je 2.082 nezaposlene osobe i ta je brojka do 22. svibnja narasla na 2.481. No, nakon toga posljednji podaci pokazuju pad nezaposlenosti i početkom lipnja na Zavodu je bilo prijavljeno 2.464 nezaposlenih osoba.„Osobama koje su ostale bez posla, Međimurska županija ponudila je jednokratnu novčanu naknadu”, rekao je župan.A kako bi se očuvala radna mjesta korištene su i Vladine mjere potpora za očuvanje radnih mjesta, istaknuto je na sjednici županijskog GSV-a.Tako je na području Međimurske županije potpore zatražilo 2.486 poduzetnika za ukupno 18.514 zaposlenika ili 45 posto ukupno zaposlenih u županiji. Uz nacionalne svojim se mjerama uključila i sama županija.Kao županija izašli smo s nizom mjera. Jedan od doprinosa prema gospodarstvu i građanima koji su ostali bez posla, bio je jednokratna naknada od 1.000 kuna. Povećane su potpore za poticanje malog poduzetništva za dvostruki iznos od inače predviđenog, tu je i sufinanciranje kamata na poduzetničke kredite, reprogram kredita pa sve do potpora u turizmu, rekao je Posavec.

Na GSV-u su izneseni i gospodarski pokazatelji za županiju za prošlu godinu,  prema kojima je ukupni izvoz međimurskog gospodarstva bio 5,4 milijardi kuna, dok je uvoz bio 4,46 milijardi kuna.„Mi smo, vjerojatno, jedina hrvatska županija koja je u 2019. više robe izvezla nego uvezla”, ustvrdio je Posavec.Dodaje da su takav pozitivan utjecaj na gospodarstvo sigurno imale i brojne mjere Međimurske županije, ali i investicije od 380 milijuna koje u ovome trenutku prelaze preko proračuna Međimurske županije. Napominje da su te investicije doprinijele manjem broju nezaposlenih.Župan je kazao i kako Međimurska županija bilježe pad prihoda s osnova poreza, odnosno oko 2,7 milijuna s osnova poreza za dohodak i oko 600 tisuća kuna s osnove poreza na cestovna i motorna vozila. No, dodao je  Posavca, veseli podatak da unatoč krizi raste broj novootvorenih obrta, njih tridesetak u odnosu na vrijeme prije početka krize.Iznio je i podatak kako Međimurska županija ima najmanji postotak zaposlenih u javnom sektoru, nešto manje od 4 posto od ukupnog broja zaposlenih.Najavio je daljnje osiguranje jednokratnih potpora za studente i umirovljenike kao i nastavak osiguranja sredstava za prijevoz učenika.

CESTAZAGREB, 23. ožujka 2023. (Hina) - Autobusni prijevoznici iz Udruge hrvatskih autobusnih javno-linijskih prijevoznika (UHAJLP) napuštaju radnu skupinu Ministarstva mora, prometa i infrastrukture (MMPI) za izradu novog zakona o prijevozu u cestovnom prometu, nezadovoljni novom definicijom kabotaže u međunarodnom prijevozu, koja dugoročno dovodi u pitanje opstojnost niza njihovih linija.

BERLIN, 23. ožujka 2023. (Hina/Reuters) - Njemačka ministrica unutarnjih poslova Nancy Faeser izjavila je da će istražiti bliske veze između Deutsche Telekoma i kineskog proizvođača opreme za mobilne mreže Huawei, objavio je njemački list Handelsblatt.

TORINO, 23. ožujka 2023. (Hina/Reuters) - Google je u četvrtak objavio da u Italiji planira uspostaviti još jednu bazu podatkovnih centara za računalstvo u oblaku, odabravši za sjedište nove "regije" Torino. 

OSIJEK 23. ožujka 2023. - Američka kompanija Jabil potvrdila je u četvrtak kako u u Osijeku planira gradnju velikog centra izvrsnosti za proizvodnju, u kojem se predviđa zapošljavanje više od 1.500 radnika, čime bi tvrtka postala jedan od najvećih poslodavaca u Slavoniji.

BERLIN, 22. ožujka 2023. (Hina/Reuters/dpa) - Visoka inflacija u Njemačkoj smanjila je potrošnju, a podignute kamatne stope odvraćaju kompanije od ulaganja, što će zakočiti njemačko gospodarstvo u ovoj i idućoj godini, upozorili su u srijedu vladini ekonomski savjetnici.