15.06.2020 14:54
LJUBLJANA, 15. lipnja 2020. (Hina) - Bonitetna kuća Standard & Poor's (S&P) potvrdila je kreditni rejting Slovenije s ocjenom "AA-" uz stabilne izglede, objavilo je u ponedjeljak slovensko ministarstvo vanjskih poslova.
Premda su zbog pandemije covida-19 ekonomski pokazatelji u padu, S&P smatra da Slovenija zaslužuje tu ocjenu jer je u proteklih desetak godina gospodarskog rasta omogućila razduživanje privatnog sektora, smanjila razinu javnog duga u BDP-u i tako učvrstila svoju poziciju.Osim toga, poduzete mjere slovenske vlade i monetarna politika Europske središnje banke (ECB) omogućuju da slovensko gospodarstvo zadrži svoju produktivnu sposobnost, te nakon očekivanog pada aktivnosti već iduće počne s rastom, procjena je kreditne agencije koju prenosi ministarstvo financija.

S&P za ovu godinu Sloveniji prognozira pad BDP-a od 7,8 posto, nakon čega bi uslijedile tri godine oporavka.Već iduće godine rast  slovenskog BDP-a iznosio bi 5,2 posto, a nakon toga u dvije slijedeće godine po 2,6 posto.Slovenskoj vladi S&P u prvoj fazi budućeg djelovanja preporučuje koncentraciju na gospodarski oporavak nakon pandemije, a potom fokus na uklanjanje administrativnih barijera u ekonomiji, infrastrukturne reforme u području obrazovanja, smanjivanje oporezivanja rada, promjene u državnoj administraciji i tvrtkama u vlasništvu države, te rješavanje demografskih problema vezanih na starenje stanovništva.

CESTAZAGREB, 23. ožujka 2023. (Hina) - Autobusni prijevoznici iz Udruge hrvatskih autobusnih javno-linijskih prijevoznika (UHAJLP) napuštaju radnu skupinu Ministarstva mora, prometa i infrastrukture (MMPI) za izradu novog zakona o prijevozu u cestovnom prometu, nezadovoljni novom definicijom kabotaže u međunarodnom prijevozu, koja dugoročno dovodi u pitanje opstojnost niza njihovih linija.

BERLIN, 23. ožujka 2023. (Hina/Reuters) - Njemačka ministrica unutarnjih poslova Nancy Faeser izjavila je da će istražiti bliske veze između Deutsche Telekoma i kineskog proizvođača opreme za mobilne mreže Huawei, objavio je njemački list Handelsblatt.

TORINO, 23. ožujka 2023. (Hina/Reuters) - Google je u četvrtak objavio da u Italiji planira uspostaviti još jednu bazu podatkovnih centara za računalstvo u oblaku, odabravši za sjedište nove "regije" Torino. 

OSIJEK 23. ožujka 2023. - Američka kompanija Jabil potvrdila je u četvrtak kako u u Osijeku planira gradnju velikog centra izvrsnosti za proizvodnju, u kojem se predviđa zapošljavanje više od 1.500 radnika, čime bi tvrtka postala jedan od najvećih poslodavaca u Slavoniji.

BERLIN, 22. ožujka 2023. (Hina/Reuters/dpa) - Visoka inflacija u Njemačkoj smanjila je potrošnju, a podignute kamatne stope odvraćaju kompanije od ulaganja, što će zakočiti njemačko gospodarstvo u ovoj i idućoj godini, upozorili su u srijedu vladini ekonomski savjetnici.