10.06.2020 17:22
LONDON, 10. lipnja 2020. (Hina/Reuters) - Cijene nafte pale su u u srijedu na međunarodnim tržištima više od dva posto, na 40 dolara, nakon što je tjedno izvješće iz industrije pokazalo rast zaliha sirove nafte u SAD-u, oživljavajući zabrinutost zbog prevelike ponude i slabe potražnje uslijed krize zbog koronavirusa.
Na londonskom tržištu barelom se danas trgovalo po 84 centa nižoj cijeni u odnosu na prethodno zatvaranje, po 40,34 dolara. Na američkom tržištu cijena barela pala je za 1,05 dolara, na 37,89 dolara.Izvješće Američkog instituta za naftu pokazalo je rast zaliha u prošlome tjednu za 8,4 milijuna barela, dok su analitičari predviđali njihov pad. Službeni podaci američke vlade bit će objavljeni navečer.Cijene na oba tržišta u ponedjeljak su dosegnule najvišu razinu zadnja tri mjeseca. Cijena barela u Londonu više je nego udvostručena od pada na najnižu razinu zadnjih 21 godinu u travnju.

No neki analitičari misle da su cijene na tržištu previsoke dok se nastavlja pandemija koronavirusa.Cijene podupiru i rekordni rezovi proizvodnje Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEC) i partnera poput Rusije. Postupno ublažavanja vladinih restrikcija koje su pokušale ograničiti širenje virusa oživljava potražnju - raste broj putovanja i gospodarska aktivnost, podupirući naftno tržište.OPEC je jutros izvijestio da je cijena barela referentne košarice njenih članica u utorak iznosila 37,09 dolara, što znači da je pala 1,80 dolara u odnosu na prethodni trgovinski dan.

InflacijaLONDON, 22. ožujka 2023. (Hina) - Inflacija u Britaniji ponovo je ubrzala u veljači, potaknuta ubrzanim rastom cijena hrane i kontinuirano snažnim poskupljenjem energije za kućanstva, pokazali su u srijedu podaci statističkog ureda.

MOSTAR, 22. ožujka 2023. (Hina) - Redovita zrakoplovna linija između Mostara i Zagreba uspostavit će se ponovno u svibnju nakon tri godine, a ambicija gradskih vlasti je, uz sufinanciranje prijevoznika, preko ove zračne luke povezati se s Europom i svijetom, objavio je u srijedu mostarski gradonačelnik.  

BERLIN, 21. ožujka 2023. (Hina) - Uredi u zgradi kompanije Mercedes-Benz u Sindelfingenu pored Stuttgarta su pretreseni u sklopu istrage protiv dvojice menadžera tvrtke koji su se našli na udaru optužbe za korupciju, priopćeno je u utorak. 

ZAGREB, 21. ožujka 2023. (Hina) - Prosječna mjesečna isplaćena neto plaća po zaposlenome u pravnim osobama Republike Hrvatske za siječanj ove godine iznosila je 1.094 eura, što je nominalno i realno više za 4,6 posto u odnosu na prosinac, dok je na godišnjoj razini, prema siječnju lani, nominalno viša za 11,7 posto, a realno niža za 0,9 posto, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS) objavljeni u utorak.  

ZAGREB, 21. ožujka 2023. (Hina) - Najbolja lokalna sredina za poduzetništvo je Sveta Nedelja, pokazao je UGP indeks lakoće poslovanja, istraživanje koje je Udruga Glas poduzetnika (UGP) provela među hrvatskim poduzetnicima, mahom svojim članovima.