08.06.2020 15:17
LONDON, 8. lipnja 2020. (Hina/Reuters) - Cijene nafte porasle su u ponedjeljak na međunarodnim tržištima, nakon što su se glavni proizvođači dogovorili o produljenju sporazuma o rezovima proizvodnje do kraja srpnja, a kineski uvoz sirove nafte narastao u svibnju je na najvišu razinu.

Na londonskom tržištu barelom se trgovalo po 49 centi više u odnosu na prethodno zatvaranje, odnosno po 42,79 dolara. Na američkom tržištu cijena barela ojačala je za 27 centi, na 39,82 dolara. Maksimum nakon 6. ožujka na oba tržišta, od 43,41 odnosno 40,44 dolara, te cijene dosegnule u jutarnjoj trgovini.Cijena u Londonu gotovo je udvostručena od kada su u travnju Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC), Rusija i partneri proizvođači, pod nazivom OPEC + dogovorili rezove proizvodnje za 9,7 milijuna barela dnevno, tijekom svibnja i lipnja, kako bi poduprli cijene pritisnute krizom zbog koronavirusa.

U subotu je OPEC+ dogovorio da će produljiti rezove proizvodnje za gotovo 10 posto globalnih isporuka do kraja srpnja. Nakon dogovora najveća je izvoznica - Saudijska Arabija, povećala cijene prema ugovorima za isporuke u srpnju."Budući da su Saudijska Arabija i Rusija unaprijed dogovarale ishod toga sastanaka, može se reći da je tržište imalo razumno povjerenje u ishod nakon što je sastanak najavljen", izjavio je Harry Tchilinguirian iz BNP Paribasa. "Kao rezultat, sporazum je donekle uračunat u cijene već pri zatvaranju trgovanja u petak", dodao je.Niske cijene privukle su kineske kupce, no konzultantska kompanija JBC Energy upozorava da veće cijene mogu obeshrabriti kupce i smanjiti krhki oporavak potražnje.Jutros OPEC nije objavio cijene barela referentne košarice za petak. U četvrtak je bila 34,84 dolara, što znači da je oslabila 62 centa u odnosu na prethodni trgovački dan.(

CESTAZAGREB, 23. ožujka 2023. (Hina) - Autobusni prijevoznici iz Udruge hrvatskih autobusnih javno-linijskih prijevoznika (UHAJLP) napuštaju radnu skupinu Ministarstva mora, prometa i infrastrukture (MMPI) za izradu novog zakona o prijevozu u cestovnom prometu, nezadovoljni novom definicijom kabotaže u međunarodnom prijevozu, koja dugoročno dovodi u pitanje opstojnost niza njihovih linija.

BERLIN, 23. ožujka 2023. (Hina/Reuters) - Njemačka ministrica unutarnjih poslova Nancy Faeser izjavila je da će istražiti bliske veze između Deutsche Telekoma i kineskog proizvođača opreme za mobilne mreže Huawei, objavio je njemački list Handelsblatt.

TORINO, 23. ožujka 2023. (Hina/Reuters) - Google je u četvrtak objavio da u Italiji planira uspostaviti još jednu bazu podatkovnih centara za računalstvo u oblaku, odabravši za sjedište nove "regije" Torino. 

OSIJEK 23. ožujka 2023. - Američka kompanija Jabil potvrdila je u četvrtak kako u u Osijeku planira gradnju velikog centra izvrsnosti za proizvodnju, u kojem se predviđa zapošljavanje više od 1.500 radnika, čime bi tvrtka postala jedan od najvećih poslodavaca u Slavoniji.

BERLIN, 22. ožujka 2023. (Hina/Reuters/dpa) - Visoka inflacija u Njemačkoj smanjila je potrošnju, a podignute kamatne stope odvraćaju kompanije od ulaganja, što će zakočiti njemačko gospodarstvo u ovoj i idućoj godini, upozorili su u srijedu vladini ekonomski savjetnici.