04.06.2020 07:08
ZAGREB, 3. lipnja 2020. (Hina) - Prema podacima HNB-a, ukupan iznos izravnih stranih ulaganja u Hrvatsku u prošloj godini iznosio je 1,24 milijarde eura, što je za 196 milijuna eura ili 19 posto više nego 2018. godine, što je najviša godišnja razina izravnih stranih ulaganja od 2014. godine.

Najviše izravnih ulaganja - 286 milijuna eura, u prošloj godini došlo je iz Luksemburga. Slijede ulaganja iz Austrije u visini 257 milijuna eura te Slovenije i Njemačke - 140,8 odnosno 135 milijuna eura.Značajniji neto odljev u 2019. ostvaren je sa Švicarskom, od 157,8 milijuna eura. Prema revidiranim podacima, u razdoblju od 1993. godine, otkako je dostupna statistika izravnih stranih ulaganja, do kraja 2019., Hrvatska je ostvarila 31,8 milijardi eura vrijednosti izravnih stranih ulaganja. Isključujući kružna ulaganja koja imaju učinak povećanja izravnih ulaganja u oba smjera tj. u Hrvatsku i inozemstvo, taj iznos je 29,4 milijarde eura.

Tijekom toga razdoblja, najveće vrijednosti izravnih stranih ulaganja u Hrvatsku stigle su iz sektora financijskog posredovanja tj. bankarstva (više od 22 posto) te od ulaganja u trgovinu na veliko, osim trgovine motornim vozilima i motociklima (9,3 posto), a slijedi poslovanje nekretninama (6,9 posto), dok su izostale značajnije investicije u sektoru razmjenjivih dobara. Na godišnjoj razini, u odnosu na 2018. godinu, izraženije su povećana izravna vlasnička ulaganja u nekretnine te u prerađivačku industriju, posebice automobilsku te proizvodnju prehrambenih proizvoda.

Važna uloga izravnih stranih ulaganja (FDI) u rastu i razvoju zemlje domaćina potvrđena je mnogim empirijskim istraživanjima, a ogleda se u kroz brži rast prihoda i kapitala u kompanijama s stečenim FDI-om u odnosu na ostale domaće tvrtke, a i produktivnost brže raste u takvim poduzećima, kažu analitičari Raiffeisen banke (RBA). Upozoravaju da je veliki problem s kojim se Hrvatska i dalje suočava i koji otežavaju dolazak izravnih stranih ulaganja nepovoljna poslovna klima, o čemu govore izvješća o globalnoj konkurentnosti Svjetskog gospodarskog foruma

InflacijaLONDON, 22. ožujka 2023. (Hina) - Inflacija u Britaniji ponovo je ubrzala u veljači, potaknuta ubrzanim rastom cijena hrane i kontinuirano snažnim poskupljenjem energije za kućanstva, pokazali su u srijedu podaci statističkog ureda.

MOSTAR, 22. ožujka 2023. (Hina) - Redovita zrakoplovna linija između Mostara i Zagreba uspostavit će se ponovno u svibnju nakon tri godine, a ambicija gradskih vlasti je, uz sufinanciranje prijevoznika, preko ove zračne luke povezati se s Europom i svijetom, objavio je u srijedu mostarski gradonačelnik.  

BERLIN, 21. ožujka 2023. (Hina) - Uredi u zgradi kompanije Mercedes-Benz u Sindelfingenu pored Stuttgarta su pretreseni u sklopu istrage protiv dvojice menadžera tvrtke koji su se našli na udaru optužbe za korupciju, priopćeno je u utorak. 

ZAGREB, 21. ožujka 2023. (Hina) - Prosječna mjesečna isplaćena neto plaća po zaposlenome u pravnim osobama Republike Hrvatske za siječanj ove godine iznosila je 1.094 eura, što je nominalno i realno više za 4,6 posto u odnosu na prosinac, dok je na godišnjoj razini, prema siječnju lani, nominalno viša za 11,7 posto, a realno niža za 0,9 posto, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS) objavljeni u utorak.  

ZAGREB, 21. ožujka 2023. (Hina) - Najbolja lokalna sredina za poduzetništvo je Sveta Nedelja, pokazao je UGP indeks lakoće poslovanja, istraživanje koje je Udruga Glas poduzetnika (UGP) provela među hrvatskim poduzetnicima, mahom svojim članovima.