27.05.2020 07:10
ZAGREB, 26. svibnja 2020. (Hina) - Trgovački sud u Pazinu za 8. lipnja sazvao je skupštinu vjerovnika Uljanik Pomorstva d.o.o. u stečaju na kojoj bi se trebalo odlučiti o unovčenju imovine te tvrtke i o prisilnoj naplati tražbine prema brodogradilištu 3.maj, a istoga dana održat će se i skupština vjerovnika krovne tvrtke, Uljanika d.d. u stečaju.

Uljanik Pomorstvo tvrtka je kći Uljanika d.d. za koju je stečaj bio otvoren lani u listopadu, a na temelju podataka  Financijske agencije (Fine), lani u lipnju nepodmirene obveze tog dužnika iznosile su 16,72 milijuna kuna. Prema tada objavljenim podacima, Uljanik Pomorstvo imalo je samo jednog zaposlenog, ali i oročen novac na pet otvorenih računa u četiri komercijalne banke. 

Podsjetimo, pazinski Trgovački sud ranije je za 8. lipnja sazvao i skupštinu vjerovnika Uljanika d.d. u stečaju na kojoj bi se trebalo odlučiti o preuzimanju ili nastavku parničnih sporova čija vrijednost prelazi milijun kuna, ali i o izboru dva člana odbora vjerovnika. Osim toga, vjerovnici bi trebali odlučivati o prijenosu opreme koja nije opterećena razlučnim pravima kao temeljnog kapitala u društvo Uljanik brodogradnja 1856 d.o.o.

Sazivanje skupštine vjerovnika uslijedilo je nakon prošlomjesečnog sudskog rješenja kojim se u stečajnom postupku određuje prodaja brodova za prijevoz rasutog tereta i prijevoza žive stoke Uljanik 527 i Uljanik 526. Vrijednost, način i uvjeti prodaje tih brodova u gradnji utvrdit će se naknadnim zaključkom u prodaji, isticalo se u rješenju.

Neoporezivi primici7. lipnja 2023. (Hina)OSIJEK, 07. lipnja 2023. (Hina) - Sajmovi unatoč razvoju tehnologije imaju budućnost, jer omogućavaju izravan kontakt i specifičnu promociju proizvoda, rečeno je u srijedu na konferenciji Repozicioniranje sajamske industrije u funkciji cjelovitog gospodarskog razvoja.

MADRID/LONDON, 7. lipnja 2023. (Hina/Reuters) - Španjolski lanac trgovina odjećom Inditex izvijestio je u srijedu o skoku dobiti i prihoda u prvom poslovnom tromjesečju zahvaljujući višim cijenama na tržištima izvan eurozone.

BRUXELLES, 7. lipnja 2023. (Hina/Reuters) - Batmanov logo dovoljno je prepoznatljiv da opravda status zaštitnog znaka u EU, zaključio je u srijedu europski sud, prihvativši argumente američkog izdavača stripova DC Comicsa u sporu protiv talijanskog trgovca odjećom. 

ZAGREB, 6. lipnja 2023. (Hina/Reuters) - Generativna umjetna inteligencija (AI) može izazvati ozbiljne poremećaje na tržištu rada, upozorila je prva zamjenica direktorice MMF-a Gita Gopinath, apelirajući na zakonodavce da u što kraćem roku reguliraju upotrebu nove tehnologije.

BERLIN, 6. lipnja 2023. (Hina/Reuters) - Njemačke industrijske narudžbe stabilizirale su se u travnju zahvaljujući domaćoj potražnji, pokazali su u utorak podaci ureda za statistiku.