27.05.2020 08:19
FRANKFURT/BERLIN, 26. svibnja 2020. (Hina/Reuters) - Njemačka vlada osigurala je devet milijardi eura pomoći aviokompaniji Lufthansa kako bi prebrodila koronakrizu a zauzvrat je osigurala udio koji će joj osigurati pravo veta u slučaju neprijateljske ponude za preuzimanje.
To je najveći iznos njemačke državne pomoći kompanijama a vlada kacelarke Angele Merkel želi njime zaštititi radna mjesta, ističe Reuters. Berlin će za devet milijardi eura dobiti 20 posto udjela u kompaniji a prema paketu pomoći uložit će i 5,7 milijardi eura u dionice bez prava glasa. Dio tih dionica mogao bi biti pretvoren u dodatni 5-postotni vlasnički udio kako bi se kompaniju zaštitilo od eventualnog neprijateljskog preuzimanja. Država se time također štiti od mogućnosti da Lufthansa ne plati kuponske kamate, koje ove i iduće godine iznose četiri a do 2027. rastu na 9,5 posto.

Vlada inače namjerava prodati udio u Lufthansi do kraja 2023. godine. "Potpora koju pripremamo vremenski je ograničena", rekao je ministar financija Olaf Scholz."Kad tvrtka ponovno stane na noge, država će prodati svoj udio i nadamo se ... malom profitu koji će nam omogućiti pokrivanje financiranja mnogih, mnogih zahtjeva koje sada moramo ispuniti, ne samo u ovoj kompaniji", dodao je Scholz."Ovo će spriječiti rasprodaju Lufthanse", rekao je ministar ekonomije Peter Altmaier, dodavši da će time zaštititi tisuće radnih mjesta.Uvjeti sporazuma uključuju odricanje od budućih isplata dividendi i ograničenja plaće uprave, objavila je Lufthansa, dodajući da će vlada imenovati dva člana nadzornog odbora, te jednog člana revizijskog odbora.

Lufthansa će odvojeno od državne razvojne banke KfW i privatnih banaka dobiti trogodišnji zajam od tri milijarde eura.Sporazum još moraju odobriti dioničari Lufthanse i Europska komisija. Altmaier nije želio navesti pojedinosti pregovora s Europskom komisijom, rekavši tek da će uvjeren da će Bruxelles dati zeleno svjetlo. "Kontaktirali smo Bruxelles vezano za sve velike pakete pomoći kojima smo spriječili milijune nezaposlenih i stečajeve mnogih tvrtki. Na kraju su sve odobrili... što mi ulijeva nadu da ćemo naći rješenje i za ovaj slučaj", rekao je Altmaier na javnoj televizijskoj postaji ARD.

Njemačka još razgovara s Europskom komisijom o tome kojih će se kapaciteta u zračnim lukama morati odreći kako pomoć Lufthansi ne bi poremetila tržišno natjecanje, kazao je za Reuters neimenovani upućeni izvor."Provjera je izuzetno temeljita jer je to prvi veliki paket pomoći u vrijeme pandemije koji uključuje vlasnički udio u kompaniji", rekao je izvor.

Njemačka vlada desetljećima je prodavala vlasničke udjele u kompanija a u njezinom su vlasništvu još uvijek veliki udjeli u nekadašnjim državnim monopolima poput Deutsche Posta i Deutsche Telekoma.Berlin još ima i 15-postotni udio u Commerzbanku, kojeg je preuzeo za vrijeme globalne financijske krize.

AVIONZAGREB, 29. ožujka 2023. (Hina) - Kompanija FACC, tehnološki partner globalne zrakoplovne industrije, u 2022. je ostvarila prihode od prodaje od 607 milijuna eura, što je porast na godišnjoj razini za 22 posto, a lani je ukupno zaposlila 381 novog radnika, od čega dio njih i u proizvodnom pogonu u Jakovlju u Zagrebačkoj županiji.

MOSKVA, 29. ožujka 2023. (Hina/Reuters) - Najveći ruski proizvođač nafte Rosneft objavio je u srijedu da je s najvećom indijskom rafinerijom Indian Oil Corp potpisao ugovor koji predviđa znatno veće isporuke više vrsta nafte. 

ZAGREB, 30. ožujka 2023. (Hina) - U Hrvatskoj je u veljači potrošnja u maloprodaji realno porasla 0,4 posto na godišnjoj razini, što predstavlja rast drugi mjesec zaredom, ali sporiji nego mjesec dana prije. 

ZAGREB, 29. ožujka 2023. (Hina) - Europska komisija odobrila je u utorak Googleovo preuzimanje Photomatha, zaključivši da "neće potaknuti zabrinutost za tržišno natjecanje u Europskom ekonomskom području (EEA)".

ZAGREB, 29. ožujka 2023. (Hina) - Hrvatska se mora brže prilagođavati promjenama koje na tržištu rada donose zelena i digitalna tranzicija i potaknuti povratak iseljenih stvaranjem povoljnije poslovne klime, složili su se u srijedu sudionici Eurotribine na temu Europske godine vještina.