26.05.2020 15:59
LONDON, 26. svibnja 2020. (Hina/Reuters) – Cijene nafte porasle su u utorak na međunarodnim tržištima na 36 dolara, ohrabrene porukama proizvođača da se drže dogovora o smanjenju opskrbe i većom potražnjom za gorivima paralelno ublažavanju mjera zaštite od pandemije.
Na londonskom je tržištu cijena barela porasla 48 centi u odnosu na prethodno zatvaranje i iznosila je 36,01 dolara. Na američkom se tržištu barelom trgovalo po 75 centi višoj cijeni, od 34 dolara.Trgovce je ohrabrila najava Rusije da će u svibnju i lipnju proizvoditi blizu ciljanih 8,5 milijuna barela dnevno, u skladu s dogovorom Organizacije zemalja-izvoznica nafte (OPEC) i partnera, okupljenih u grupu OPEC+. Najveći svjetski proizvođači, uključujući Saudijsku Arabiju i Rusiju, dogovorili su u travnju smanjenje proizvodnje u svibnju i lipnju za gotovo 10 milijuna barela dnevno.Rusko ministarstvo energetike citiralo je danas i izjavu ministra Aleksandra Novaka da bi rast potražnje za gorivom do lipnja ili srpnja trebao smanjiti globalni višak koji trenutno iznosi sedam do 12 milijuna barela dnevno.

„Aktualni oporavak cijena nafte prvenstveno je rezultat smanjene opskrbe. Svjetski proizvođači udruženi u grupu OPEC+ objavili su da se pridržavaju koordiniranog i dobrovoljnog smanjenja za 9,7 milijuna barela dnevno ili možda čak i više", rekao je Tamas Varga iz PVM-a."Kako se ublažavaju mjere zaštite od korone, potporu cijenama pruža i potražnja", dodao je.Zemlje OPEC + sastat će se ponovo početkom lipnja kako bi razgovarale o kontinuiranom smanjenju opskrbe kako bi se poduprle cijene koje su od početka godine već porasle oko 45 posto.Naznake smanjenja proizvodnje stižu i iz SAD-a. Tako su podaci tvrtke Baker Hughes pokazali da je broj aktivnih bušotinskih postrojenja u prošlom tjednu pao na rekordno niskih 318.OPEC ni danas nije objavio cijenu barela referentne košarice nafte svojih članica.

InflacijaLONDON, 22. ožujka 2023. (Hina) - Inflacija u Britaniji ponovo je ubrzala u veljači, potaknuta ubrzanim rastom cijena hrane i kontinuirano snažnim poskupljenjem energije za kućanstva, pokazali su u srijedu podaci statističkog ureda.

MOSTAR, 22. ožujka 2023. (Hina) - Redovita zrakoplovna linija između Mostara i Zagreba uspostavit će se ponovno u svibnju nakon tri godine, a ambicija gradskih vlasti je, uz sufinanciranje prijevoznika, preko ove zračne luke povezati se s Europom i svijetom, objavio je u srijedu mostarski gradonačelnik.  

BERLIN, 21. ožujka 2023. (Hina) - Uredi u zgradi kompanije Mercedes-Benz u Sindelfingenu pored Stuttgarta su pretreseni u sklopu istrage protiv dvojice menadžera tvrtke koji su se našli na udaru optužbe za korupciju, priopćeno je u utorak. 

ZAGREB, 21. ožujka 2023. (Hina) - Prosječna mjesečna isplaćena neto plaća po zaposlenome u pravnim osobama Republike Hrvatske za siječanj ove godine iznosila je 1.094 eura, što je nominalno i realno više za 4,6 posto u odnosu na prosinac, dok je na godišnjoj razini, prema siječnju lani, nominalno viša za 11,7 posto, a realno niža za 0,9 posto, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS) objavljeni u utorak.  

ZAGREB, 21. ožujka 2023. (Hina) - Najbolja lokalna sredina za poduzetništvo je Sveta Nedelja, pokazao je UGP indeks lakoće poslovanja, istraživanje koje je Udruga Glas poduzetnika (UGP) provela među hrvatskim poduzetnicima, mahom svojim članovima.