26.05.2020 09:30
ZAGREB, 26. svibnja 2020. (Hina) – Na Zagrebačkoj se burzi i u utorak očekuje mirno trgovanje i skroman promet, kao i prethodnih dana, jer nema značajnijih vijesti iz domaćih kompanija, pa bi Crobexi mogli stagnirati. 
Svi analitičari, koji su sudjelovali u anketi Hine, očekuju danas stagnaciju Crobexa. Crobex indeks ojačao je jučer 0,43 posto, na 1.576 bodova, a Crobex10 za 0,5 posto, na 978 bodova. Svi sektorski indeksi bili su u plusu, a najviše građevinski, za 5,5 posto. Redovni promet dionicama iznosio je svega 2,23 milijuna kuna, što je otprilike 300 tisuća manje nego u petak i najniži redovni promet od lipnja 2019. godine. „Razmjerno nizak promet dionicama te rast Crobexa obilježili su početak tjedna na Zagrebačkoj burzi. Pritom ni u nastavku tjedna ne očekujemo življe trgovanje, obzirom na anticipirani izostanak korporativnih ili gospodarskih vijesti koje bi mogle potaknuti apetit ulagača za investiranjem u rizičnije klase imovine na domaćem tržištu kapitala. Naime, niti vijest o postupnom otvaranju kapaciteta domaćih turističkih kompanija nije značajno utjecala na visinu ostvarenog prometa na Zagrebačkoj burzi“, kaže Silvija Kranjec, financijska analitičarka u Raiffeisenbank Austria (RBA). 

Najveći promet, oko 690 tisuća kuna, ostvaren je jučer dionicom Valamar Riviere, pri čemu joj je cijena porasla 3,2 posto, na 25,8 kuna. S prometom od 204 tisuće kuna slijedila je dionica HT-a, koja je pojeftinila 0,3 posto, na 165 kuna.   Nešto veći promet ostvaren je i dionicom Arena Hospitality grupe, 180 tisuća kuna, a cijena joj je stagnirala na 256 kuna. Na domaćem tržištu kapitala jučer se trgovalo s 31 dionicom, pri čemu je njih 16 ostvarilo rast cijene, a osam pad, dok njih sedam nije zabilježilo promjenu. Podršku domaćem tržištu pružio je jučer znatni rast cijena dionica na europskim burzama. STOXX 600 indeks vodećih europskih dionica skočio je 1,5 posto. „Optimizam investitora koji je prevladao početkom tjedna odraz je nade ulagača u skorašnji pronalazak lijeka za Covid-19 te brzi globalni oporavak gospodarske aktivnosti. Trenutno su tržišta orijentirana prema budućnosti i loši pokazatelji iz realnog sektora nemaju velik utjecaj na tržišna kretanja“, zaključuje Silvija Kranjec.

NekretninaZAGREB, 30. ožujka 2023. (Hina) - Agencija za pravni promet i posredovanje nekretninama (APN) s današnjim je danom zaprimila 1.505 zahtjeva za subvencionirane stambene kredite, izvijestilo je u četvrtak Ministarstvo prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine.

ZAGREB, 30. ožujka 2023. (Hina) - Trgovački lanac Konzum u ovoj će godini uložiti 25 milijuna eura u širenje i modernizaciju svoje maloprodajne mreže, izvijestili su u četvrtak iz tog trgovačkog lanca iz sastava Fortenova grupe

RIJEKA, 30. ožujka 2023. (Hina) - Rijeka Gateway bit će prvi terminal u regiji na kojem će sve kontejnerske dizalice, obalne i mosne, biti na daljinsko upravljanje iz centralne upravljačke sobe, priopćeno je u četvrtak iz te tvrtke.  

ZAGREB, 29. ožujka 2023. (Hina) - Kompanija FACC, tehnološki partner globalne zrakoplovne industrije, u 2022. je ostvarila prihode od prodaje od 607 milijuna eura, što je porast na godišnjoj razini za 22 posto, a lani je ukupno zaposlila 381 novog radnika, od čega dio njih i u proizvodnom pogonu u Jakovlju u Zagrebačkoj županiji.

MOSKVA, 29. ožujka 2023. (Hina/Reuters) - Najveći ruski proizvođač nafte Rosneft objavio je u srijedu da je s najvećom indijskom rafinerijom Indian Oil Corp potpisao ugovor koji predviđa znatno veće isporuke više vrsta nafte.