25.05.2020 08:25
ZAGREB, 22. svibnja 2020. (Hina) - Ukupni krediti poslovnih banaka na kraju ožujka iznosili su 270,2 milijardi kuna, čime je na mjesečnoj razini osmi mjesec zaredom zabilježen rast, i to za 2,6 posto, dok je na godišnjoj razini porast iznosio 6,7 posto, podaci su iz analize Raiffeisenbank Austria (RBA). 
Promatrano po valutnoj strukturi, na godišnjoj su razini kunski krediti porasli za više od 16 milijardi kuna (15,9 posto), dok su krediti s valutnom klauzulom nakon 11 mjeseci pada zabilježili blagi rast od 152,9 milijuna kuna (0,1 posto)."Uz nekoliko mjeseci koji čine iznimke, vidljiv trend rasta kunskih kredita te pad valutnih kredita prisutan je malo više od sedam godina. Udio valutnih kredita u ukupnim kreditima tako se kontinuirano smanjuje od druge polovice 2012. kada je taj pokazatelj iznosio 74,4 posto. U ožujku 2020. godine valutni krediti u ukupnim kreditima činili su tek 54,7 posto", zamjećuju analitičari RBA u osvrtu na najnovije podatke Hrvatske narodne banke.

Podaci po sektorima pokazuju da je više od polovine ukupnih kredita plasirano sektoru kućanstva. Nominalan iznos kredita kućanstvu u ožujku je premašio 135 milijardi kuna, što je porast od 8,5 milijardi na godišnjoj razini. Uz skromniji rast na mjesečnoj razini od 0,8 posto, godišnja stopa rasta iznosila je 6,7 posto, ističu analitičari RBA. Kod stanovništva je, napominju, osobito izražena sklonost kreditiranja u domaćoj valuti dominantno kroz gotovinske nenamjenske kredite, koji još uvijek rastu po godišnjim dvoznamenkastim stopama (14,2 posto).

Krediti nefinancijskim trgovačkim društvima na kraju ožujka iznosili su 83,3 milijarde kuna te su na mjesečnoj razini zabilježili porast od 4,3 posto. "Godišnja stopa rasta iznosila je 4,9 posto, što je najsnažnija pozitivna godišnja promjena od početka 2012. godine", navodi se u analizi. Krediti središnjoj državi krajem ožujka iznosili su 38,4 milijarde kuna, što je na mjesečnoj razini rast od 4,2 posto, dok je na godišnjoj razini stanje kredita središnjoj državi poraslo za 8,7 posto."Sukladno mjerama odgode plaćanja kredita, prisilne naplate (ovrha, aktiviranje instrumenata osiguranja) dugova građana i poduzetnika još uvijek se ne provode", napominju analitičari RBA.

CESTAZAGREB, 23. ožujka 2023. (Hina) - Autobusni prijevoznici iz Udruge hrvatskih autobusnih javno-linijskih prijevoznika (UHAJLP) napuštaju radnu skupinu Ministarstva mora, prometa i infrastrukture (MMPI) za izradu novog zakona o prijevozu u cestovnom prometu, nezadovoljni novom definicijom kabotaže u međunarodnom prijevozu, koja dugoročno dovodi u pitanje opstojnost niza njihovih linija.

BERLIN, 23. ožujka 2023. (Hina/Reuters) - Njemačka ministrica unutarnjih poslova Nancy Faeser izjavila je da će istražiti bliske veze između Deutsche Telekoma i kineskog proizvođača opreme za mobilne mreže Huawei, objavio je njemački list Handelsblatt.

TORINO, 23. ožujka 2023. (Hina/Reuters) - Google je u četvrtak objavio da u Italiji planira uspostaviti još jednu bazu podatkovnih centara za računalstvo u oblaku, odabravši za sjedište nove "regije" Torino. 

OSIJEK 23. ožujka 2023. - Američka kompanija Jabil potvrdila je u četvrtak kako u u Osijeku planira gradnju velikog centra izvrsnosti za proizvodnju, u kojem se predviđa zapošljavanje više od 1.500 radnika, čime bi tvrtka postala jedan od najvećih poslodavaca u Slavoniji.

BERLIN, 22. ožujka 2023. (Hina/Reuters/dpa) - Visoka inflacija u Njemačkoj smanjila je potrošnju, a podignute kamatne stope odvraćaju kompanije od ulaganja, što će zakočiti njemačko gospodarstvo u ovoj i idućoj godini, upozorili su u srijedu vladini ekonomski savjetnici.