22.05.2020 12:46
LJUBLJANA, 22. svibnja 2020. (Hina) - Grupa Petrol je u prvom tromjesečju ove godine ostvarila prihode od prodaje u iznosu od  916 milijuna eura, što je 15 posto manje nego u prva tri mjeseca lani, no neto dobit je povećana za 20 posto, na 21,8 milijuna eura, objavila je slovenska energetska kompanija. 
Pad prihoda od prodaje u Petrolu tumače padom cijena nafte i smanjenjem prodaje naftnih derivata u krizi nastalom pandemijom Covid-19.Poslovanje na svim našim tržištima u siječnju i veljači odvijalo se u skladu s planovima, no krajem ožujka došlo je do znatnog pada prodaje, dok je u travnju zabilježen pad maloprodaje od 46 posto, naveli su iz Petrola. Po podacima koje iznose, grupa Petrol je u prva tri mjeseca ove godine prodala 742.900 tona naftnih derivata, što je 18 posto manje nego u istom lanjskom razdoblju. Prodaja ukapljenog naftnog plina pala je za pet posto, na 42.100 tona, a grupa je u prvom tromjesečju prodala 5,7 teravatsati (TWh) električne energije i 6,4 TWh prirodnog plina.

Krajem ožujka je grupa Petrol upravljala s 509 benzinskih postaja, a najviše ih ima u Sloveniji, 318, te Hrvatskoj 109. Iz Petrola u objavi o sjednici Nadzornog odbora kojem je predstavljeno tromjesečno izvješća navode kako zbog pandemije koronavirusa i nastale ekonomske krize ove godine neće moći ostvariti poslovni plan. Zbog nesigurnosti daljnjeg razvoja, kompanija je pripremila razne poslovne scenarije ovisno o daljnjem ublažavanju mjera i ograničenja zbog pandemije. Petrol će se, kako se navodi, ove godine usredotočiti na optimizaciju troškova i pojednostavljenje operacija, a procjene su da će prodaja naftnih derivata biti na razini 83 do 86 posto lanjske.    

CESTAZAGREB, 23. ožujka 2023. (Hina) - Autobusni prijevoznici iz Udruge hrvatskih autobusnih javno-linijskih prijevoznika (UHAJLP) napuštaju radnu skupinu Ministarstva mora, prometa i infrastrukture (MMPI) za izradu novog zakona o prijevozu u cestovnom prometu, nezadovoljni novom definicijom kabotaže u međunarodnom prijevozu, koja dugoročno dovodi u pitanje opstojnost niza njihovih linija.

BERLIN, 23. ožujka 2023. (Hina/Reuters) - Njemačka ministrica unutarnjih poslova Nancy Faeser izjavila je da će istražiti bliske veze između Deutsche Telekoma i kineskog proizvođača opreme za mobilne mreže Huawei, objavio je njemački list Handelsblatt.

TORINO, 23. ožujka 2023. (Hina/Reuters) - Google je u četvrtak objavio da u Italiji planira uspostaviti još jednu bazu podatkovnih centara za računalstvo u oblaku, odabravši za sjedište nove "regije" Torino. 

OSIJEK 23. ožujka 2023. - Američka kompanija Jabil potvrdila je u četvrtak kako u u Osijeku planira gradnju velikog centra izvrsnosti za proizvodnju, u kojem se predviđa zapošljavanje više od 1.500 radnika, čime bi tvrtka postala jedan od najvećih poslodavaca u Slavoniji.

BERLIN, 22. ožujka 2023. (Hina/Reuters/dpa) - Visoka inflacija u Njemačkoj smanjila je potrošnju, a podignute kamatne stope odvraćaju kompanije od ulaganja, što će zakočiti njemačko gospodarstvo u ovoj i idućoj godini, upozorili su u srijedu vladini ekonomski savjetnici.