22.05.2020 12:50
ZAGREB, 22. svibnja 2020. (Hina) - EazyOil, automatski sustav naplate za benzinske postaje koji radi preko očitanja registracijske oznake vozila, proglašen je EIT InnoEnergy startupom godine u Hrvatskoj, koju će predstavljati na međunarodnom finalu u poljskom Krakovu.
EIT InnoEnergy natjecanje PowerUp! Challenge organizira u 24 zemlje srednje i istočne Europe već šestu godinu zaredom, a ove godine se prijavilo ukupno 425 tvrtki u ranoj fazi razvoja, izvijestili su u petak organizatori.U Hrvatskoj je ove godine u finalu sudjelovalo šest odabranih startupova, a odabrani hrvatski predstavnik, startup EazyOil, na međunarodnom velikom finalu u lipnju će se natjecati za novčane nagrade od 50 tisuća, 10 tisuća ili pet tisuća eura, dok će najboljem biti ponuđena i dodatna investicija EIT InnoEnergy-a te nagrade partnera poput Amazon Web Services, Revolut ili SpeedUp Group, ističu organizatori, uz napomenu da je natjecanje prvi put održano online.Nagradu publike osvojio je startup eAgrar, sustav koji omogućuje praćenje stanja poljoprivrednih usjeva temeljeno na IoT uređajima i naprednoj obradi podataka, te dojavljuje informacije o mogućoj pojavi bolesti, mraza ili potrebi za navodnjavanjem.

EIT InnoEnergy je investicijski fond kojeg podržava i Europski institut za inovacije i tehnologiju (EIT), pri čemu ulaže u inovacije u svakoj fazi razvoja, od učionice do krajnjeg kupca, a kako navode, diljem Europe okupljaju inovatore i industriju, diplomante i poslodavce, istraživače i poduzetnike, poduzeća i tržišta, s naglaskom na održivu energiju.Hrvatski partner natjecanja je Invento Capital Partners, čiji osnivač Dalibor Marijanović ističe da je PowerUp! Challenge izvrsna prilika za hrvatske startupove koji se žele predstaviti investitorima, a dobar primjer je i prošlogodišnji pobjednik hrvatskog finala, AMPNet, koji je osigurao investiciju od 150 tisuća eura.Partner natjecanja je i Hrvatska agencija za malo gospodarstvo, inovacije i investicije (HAMAG-BICRO), a InnoEnergy PowerUp već nekoliko godina financira i podupire kroz projekt Europska poduzetnička mreža."Na taj način dajemo konkretnu podršku razvoju novih inovativnih ideja i rješenje iz područja obnovljive energije, pametnih tehnologija i mobilnosti", kaže v.d. ravnatelja sektora za razvoj i podršku korisnicima HAMAG-BICRO-a Mate Kovač.

CESTAZAGREB, 23. ožujka 2023. (Hina) - Autobusni prijevoznici iz Udruge hrvatskih autobusnih javno-linijskih prijevoznika (UHAJLP) napuštaju radnu skupinu Ministarstva mora, prometa i infrastrukture (MMPI) za izradu novog zakona o prijevozu u cestovnom prometu, nezadovoljni novom definicijom kabotaže u međunarodnom prijevozu, koja dugoročno dovodi u pitanje opstojnost niza njihovih linija.

BERLIN, 23. ožujka 2023. (Hina/Reuters) - Njemačka ministrica unutarnjih poslova Nancy Faeser izjavila je da će istražiti bliske veze između Deutsche Telekoma i kineskog proizvođača opreme za mobilne mreže Huawei, objavio je njemački list Handelsblatt.

TORINO, 23. ožujka 2023. (Hina/Reuters) - Google je u četvrtak objavio da u Italiji planira uspostaviti još jednu bazu podatkovnih centara za računalstvo u oblaku, odabravši za sjedište nove "regije" Torino. 

OSIJEK 23. ožujka 2023. - Američka kompanija Jabil potvrdila je u četvrtak kako u u Osijeku planira gradnju velikog centra izvrsnosti za proizvodnju, u kojem se predviđa zapošljavanje više od 1.500 radnika, čime bi tvrtka postala jedan od najvećih poslodavaca u Slavoniji.

BERLIN, 22. ožujka 2023. (Hina/Reuters/dpa) - Visoka inflacija u Njemačkoj smanjila je potrošnju, a podignute kamatne stope odvraćaju kompanije od ulaganja, što će zakočiti njemačko gospodarstvo u ovoj i idućoj godini, upozorili su u srijedu vladini ekonomski savjetnici.