20.05.2020 07:16
FRANKFURT, 19. svibnja 2020. (Hina/dpa) - Bundesbank mora nastaviti sudjelovati u kupnjama obveznica koje provodi Europska središnja banka (ECB) unatoč odluci njemačkog ustavnog suda kojom se kritizira taj program poticaja, poručila je predsjednica ECB-a Christine Lagarde.
"Sve nacionalne središnje banke trebale bi u potpunosti sudjelovati u kreiranju i provedbi monetarne politike u eurozoni”, izjavila je Christine Lagarde u ponedjeljak za više europskih novina, uključujući njemački Handelsblatt. "Središnje banke svih članica eurozone neovisne su i ne mogu prihvaćati upute vlada”, dodala je. S udjelom nešto većim od 26 posto, Bundesbank je najveći dioničar u središnjoj banci 19-člane eurozone. Glavni je ECB-ov cilj očuvanje stabilnosti cijena u zoni primjene zajedničke valute, sa ciljanom inflacijom od nešto ispod dva posto. Kupnjom državnih obveznica središnja banka nastoji poduprijeti inflaciju, objašnjava dpa.

Njemački ustavni sud zaključio je pak u presudi donesenoj 5. svibnja da ECB kupnjom obveznica nije prekršio ovlasti ali nije poštovao načelo proporcionalnosti efektima fiskalne i ekonomske politike zemalja članica. ECB-u su dali rok od tri mjeseca da transakcije u sklopu spornog programa 'pokrije' odgovarajućim odlukama, dodajući da u protivnom njemačka središnja banka više neće moći u njemu sudjelovati. Njemačkoj vladi i Bundestagu prigovorili su da nisu dovoljno osporavali ECB-ovu kupnju obveznica a žaoku su uputili i na adresu Suda pravde EU-a koji je ocijenio da je program banke u skladu s europskim propisima. 

ECB nastoji zaobići izravnu kritiku presude jer bi to značilo da priznaje nadležnost njemačkih sudova."Zemlje članice EU-a povjerile su ECB-u određeni mandat pri sastavljanju i ratifikaciji povelje. ECB je u nadležnosti Suda pravde Europske unije. I dalje ćemo odgovarati Europskom parlamentu i obrazlagati svoje odluke europskim građanima”, poručila je Lagarde.

Predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen također je prije desetak dana naglasila da je pravo EU-a nadređeno pravu država-članica. EK će proučiti odluku njemačkog ustavnog suda i razmotriti daljnje korake, uključujući mogućnost pokretanje postupka protiv Njemačke, kazala je von der Leyen.

CESTAZAGREB, 23. ožujka 2023. (Hina) - Autobusni prijevoznici iz Udruge hrvatskih autobusnih javno-linijskih prijevoznika (UHAJLP) napuštaju radnu skupinu Ministarstva mora, prometa i infrastrukture (MMPI) za izradu novog zakona o prijevozu u cestovnom prometu, nezadovoljni novom definicijom kabotaže u međunarodnom prijevozu, koja dugoročno dovodi u pitanje opstojnost niza njihovih linija.

BERLIN, 23. ožujka 2023. (Hina/Reuters) - Njemačka ministrica unutarnjih poslova Nancy Faeser izjavila je da će istražiti bliske veze između Deutsche Telekoma i kineskog proizvođača opreme za mobilne mreže Huawei, objavio je njemački list Handelsblatt.

TORINO, 23. ožujka 2023. (Hina/Reuters) - Google je u četvrtak objavio da u Italiji planira uspostaviti još jednu bazu podatkovnih centara za računalstvo u oblaku, odabravši za sjedište nove "regije" Torino. 

OSIJEK 23. ožujka 2023. - Američka kompanija Jabil potvrdila je u četvrtak kako u u Osijeku planira gradnju velikog centra izvrsnosti za proizvodnju, u kojem se predviđa zapošljavanje više od 1.500 radnika, čime bi tvrtka postala jedan od najvećih poslodavaca u Slavoniji.

BERLIN, 22. ožujka 2023. (Hina/Reuters/dpa) - Visoka inflacija u Njemačkoj smanjila je potrošnju, a podignute kamatne stope odvraćaju kompanije od ulaganja, što će zakočiti njemačko gospodarstvo u ovoj i idućoj godini, upozorili su u srijedu vladini ekonomski savjetnici.