15.05.2020 09:57
NEW YORK, 15. svibnja 2020. (Hina/Reuters) – Na Wall Streetu su u četvrtak cijene dionica porasle, nakon dva dana pada, jer se ulagači nadaju novom paketu poticajnih gospodarskih mjera i poboljšanju makroekonomskih pokazatelja, s obzirom da mnoge države SAD-a postupno ukidaju mjere za suzbijanje koronavirusa. 
Dow Jones porastao je 377 bodova ili 1,62 posto, na 23.625 bodova, dok je S&P 500 ojačao 1,15 posto, na 2.852 boda, a Nasdaq indeks 0,91 posto, na 8.943 boda. Uspon tih indeksa ponajviše se zahvaljuje skoku cijena dionica u bankarskom, kao i energetskom sektoru, nakon snažnog rasta cijena nafte. Znatno su poskupile i dionice nekoliko tehnoloških kompanija, kao što su Apple i Alphabet. Podršku tržištu pružaju vijesti o postupnom otvaranju gospodarstava mnogih saveznih država, s obzirom na usporavanje širenja koronavirusa, kao i nada ulagača da će Kongres usvojiti i drugi paket poticajnih mjera. U travnju je Kongres donio paket poticaja vrijedan oko 2.200 milijardi dolara, a demokratski zastupnici sada predlažu novi poticajni paket vrijedan 3.000 milijardi. 

Iz Bijele kuće poručili su da je predsjednik SAD-a Donald Trump otvoren za još jedan paket poticaja, ali da neće potpisati prijedlog demokratskih zastupnika. Ulagači se nadaju da će se pronaći kompromisno rješenje, a nadaju se i da će se uskoro poboljšati gospodarski pokazatelji, s obzirom na popuštanje restriktivnih mjera u vezi koronavirusa. Jučer je objavljeno da je broj novih zahtjeva za pomoć nezaposlenima prošloga tjedna porastao za daljnjih gotovo 3 milijuna, što znači da je u sedam tjedana taj broj porastao za više od 36 milijuna. 

U fokusu ulagača su i poslovni rezultati kompanija. Dosad je kvartalna izvješća objavilo oko 450 kompanija iz sastava S&P 500 indeksa, pri čemu je njih gotovo 67 posto ostvarilo veću zaradu nego što se očekivalo. Stoga sada analitičari u anketi Reutersa procjenjuju da su zarade kompanija iz sastava S&P 500 indeksa u prvom tromjesečju bile 12,1 posto manje u odnosu na isto lanjsko razdoblje, dok su prije tri tjedna očekivali pad od 15 posto. Početkom godine, prije koronakrize, očekivao se, pak, rast zarada za više od 6 posto. Unatoč znatnom rastu burzovnih indeksa, na najvećoj svjetskoj burzi i jučer je vladala nesigurnost, kao i prethodnih dana, zbog upozorenja stručnjaka da bi prebrzo otvaranje i popuštanje ograničenja gospodarskih aktivnosti moglo dovesti do novog vala epidemije. 

Uz to, dan prije predsjednik američke središnje banke Jerome Powell upozorio je da bi oporavak gospodarstva od pandemije mogao potrajati dulje nego što se mislilo. Kako su u utorak i srijedu cijene dionica oštro pale, Wall Street je na putu najvećih tjednih gubitaka od kraja ožujka. Od početka tjedna Dow Jones i S&P 500 indeks u minusu su više od 2, a Nasdaq indeks gotovo 2 posto. A na europskim su burzama cijene dionica jučer oštro pale. Londonski FTSE indeks skliznuo je 2,75 posto, na 5.741 bod, dok je frankfurtski DAX potonuo 1,95 posto, na 10.337 bodova, a pariški CAC 1,65 posto, na 4.273 boda.

CESTAZAGREB, 23. ožujka 2023. (Hina) - Autobusni prijevoznici iz Udruge hrvatskih autobusnih javno-linijskih prijevoznika (UHAJLP) napuštaju radnu skupinu Ministarstva mora, prometa i infrastrukture (MMPI) za izradu novog zakona o prijevozu u cestovnom prometu, nezadovoljni novom definicijom kabotaže u međunarodnom prijevozu, koja dugoročno dovodi u pitanje opstojnost niza njihovih linija.

BERLIN, 23. ožujka 2023. (Hina/Reuters) - Njemačka ministrica unutarnjih poslova Nancy Faeser izjavila je da će istražiti bliske veze između Deutsche Telekoma i kineskog proizvođača opreme za mobilne mreže Huawei, objavio je njemački list Handelsblatt.

TORINO, 23. ožujka 2023. (Hina/Reuters) - Google je u četvrtak objavio da u Italiji planira uspostaviti još jednu bazu podatkovnih centara za računalstvo u oblaku, odabravši za sjedište nove "regije" Torino. 

OSIJEK 23. ožujka 2023. - Američka kompanija Jabil potvrdila je u četvrtak kako u u Osijeku planira gradnju velikog centra izvrsnosti za proizvodnju, u kojem se predviđa zapošljavanje više od 1.500 radnika, čime bi tvrtka postala jedan od najvećih poslodavaca u Slavoniji.

BERLIN, 22. ožujka 2023. (Hina/Reuters/dpa) - Visoka inflacija u Njemačkoj smanjila je potrošnju, a podignute kamatne stope odvraćaju kompanije od ulaganja, što će zakočiti njemačko gospodarstvo u ovoj i idućoj godini, upozorili su u srijedu vladini ekonomski savjetnici.