14.05.2020 15:00
BONN, 14. svibnja 2020. (Hina/dpa/Reuters) - Njemački telekomunikacijski div Deutsche Telekom (DT) izvijestila je u četvrtak o većoj dobiti u prvom tromjesečju, ističući veće prihode od telefonskih usluga i pojačani podatkovni promet u vrijeme pandemije koronavirusa. 
Prva tri ovogodišnja mjeseca DT je zaključio s neto dobiti od 916 milijuna eura, većom 1,8 posto nego u istom prošlogodišnjem razdoblju.Prihodi su porasli 2,3 posto, na 19,9 milijardi eura. Prilagođena dobit prije kamata, poreza i amortizacije bez troškova najamnina (EBITA AL) poskočila je 10,2 posto, na 6,5 milijardi eura.Grupa očekuje da će pandemija u ograničenoj mjeri utjecati na njezine prihode, kroz zatvaranje trgovina, niže od roaminga i odgodu ili otkazivanje informatičko-tehnoloških projekata u kompanijama.Paralelno rastu prihodi u segmentu telefonije i smanjuje se broj korisnika mobilnih usluga koji prelaze drugim operaterima, pa bi i utjecaj na prilagođenu EBITDA AL trebao biti relativno skroman.

Kompanija je stoga potvrdila prognozu, koju je objavila sredinom veljače, prije izbijanja epidemije Covida 19, predviđajući rast prilagođene EBITDA AL u 2020. na 25,5 milijardi eura kada se isključi poslovanje u SAD-u. U prošloj godini iznosila je 24,7 milijardi eura.Prethodni poslovni rezultati Deutsche Telekoma nisu uključivali rezultate Sprinta. Nakon spajanja DT-ove američke podružnice T-Mobile sa Sprintom njemačka će tvrtka od drugog tromjesečja u izvješća uključiti i njegove godišnje prognoze.Izvršni direktor Tim Hoettges potvrdio je danas i da će uprava na skupštini dioničara predložiti isplatu dividende od 60 eurocenti po dionici. Skupština je odgođena do 19. lipnja i bit će održana na Internetu.

copyrightZAGREB, 6. lipnja 2023. (Hina/Reuters) - Generativna umjetna inteligencija (AI) može izazvati ozbiljne poremećaje na tržištu rada, upozorila je prva zamjenica direktorice MMF-a Gita Gopinath, apelirajući na zakonodavce da u što kraćem roku reguliraju upotrebu nove tehnologije.

BERLIN, 6. lipnja 2023. (Hina/Reuters) - Njemačke industrijske narudžbe stabilizirale su se u travnju zahvaljujući domaćoj potražnji, pokazali su u utorak podaci ureda za statistiku.

ZAGREB, 6. lipnja 2023. (Hina) - Tvrtka Končar-Generatori i motori potpisala je dva ugovora s austrijskom elektroprivredom Verbund, vrijedna više od 10 milijuna eura za prvu fazu realizacije, a koji se odnose na sveobuhvatnu revitalizaciju dviju elektrana na njemačko-austrijskoj granici, priopćeno je u utorak iz Končara. 

ISTANBUL, 5. lipnja 2023. (Hina/Reuters) - Globalne zrakoplovne kompanije više su nego udvostručile prognoze dobiti za 2023. godinu, s 4,7 na 9,8 milijardi dolara, ohrabrene velikom potražnjom za putovanjima nakon pandemije.

MAGDEBURG, 2. lipanj 2023. (Hina/dpa) - Američki tehnološki div Intel objavio je da pregovara s njemačkom vladom o dodatnoj državnoj pomoći za tvornice čipova, povrh obećanih gotovo sedam milijardi eura.