11.05.2020 07:34
WASHINGTON, 8. svibnja 2020. (Hina/dpa) – Digitalna platforma za usluge prijevoza Uber poslovala je u prvom tromjesečju s neto gubitkom od 2,9 milijardi dolara ali i znatno većim prihodima zahvaljujući poslovanju s dostavom hrane.
Gubitak je najveći u tri tromjesečja a uključuje otpis prije poreza nekih ulaganja u manjinske vlasničke udjele u iznosu 2,1 milijardu dolara.Prihodi su pak poskočili 14 posto, na 3,5 milijardi dolara. Pritom su rezervacije vožnji pale pet posto, zbog mjera obuzdavanja koronavirusa, ali su rezervacije dostave hrane Uber Eats poskočile više od 50 posto na godišnjoj razini.

"Naše poslovanje s prijevozom teško je pogođeno aktualnom pandemijom pa smo poduzeli hitne mjere kako bismo sačuvali snagu naše bilance, usmjeravajući dodatna sredstva u Uber Eats i pripremajući se sve scenarije oporavka", kazao je izvršni direktor Dara Khosrowshahi."Uz rast dostave hrane, ohrabruju nas i prve naznake otvaranja tržišta", dodao je Khosrowshahi u priopćenju objavljenom u četvrtak.

Kompanija očekuje da će se oporavak rezervacija vožnji razlikovati od grada do grada odnosno od države do države, naveo je,Poslovno izvješće objavljeno je dan nakon što su iz kompanije izvijestili da planiraju otpustiti 3700 stalno zaposlenih radnika u kadrovskom i odjelu korisničke podrške, oko 14 posto ukupno zaposlenih, zbog utjecaja pandemije koronavirusa.Kao i mnoge druge tvrtke, Uber je u travnju povukao godišnje smjernice, navodeći kao razlog neizvjesnost povezanu s koronavirusom.

CESTAZAGREB, 23. ožujka 2023. (Hina) - Autobusni prijevoznici iz Udruge hrvatskih autobusnih javno-linijskih prijevoznika (UHAJLP) napuštaju radnu skupinu Ministarstva mora, prometa i infrastrukture (MMPI) za izradu novog zakona o prijevozu u cestovnom prometu, nezadovoljni novom definicijom kabotaže u međunarodnom prijevozu, koja dugoročno dovodi u pitanje opstojnost niza njihovih linija.

BERLIN, 23. ožujka 2023. (Hina/Reuters) - Njemačka ministrica unutarnjih poslova Nancy Faeser izjavila je da će istražiti bliske veze između Deutsche Telekoma i kineskog proizvođača opreme za mobilne mreže Huawei, objavio je njemački list Handelsblatt.

TORINO, 23. ožujka 2023. (Hina/Reuters) - Google je u četvrtak objavio da u Italiji planira uspostaviti još jednu bazu podatkovnih centara za računalstvo u oblaku, odabravši za sjedište nove "regije" Torino. 

OSIJEK 23. ožujka 2023. - Američka kompanija Jabil potvrdila je u četvrtak kako u u Osijeku planira gradnju velikog centra izvrsnosti za proizvodnju, u kojem se predviđa zapošljavanje više od 1.500 radnika, čime bi tvrtka postala jedan od najvećih poslodavaca u Slavoniji.

BERLIN, 22. ožujka 2023. (Hina/Reuters/dpa) - Visoka inflacija u Njemačkoj smanjila je potrošnju, a podignute kamatne stope odvraćaju kompanije od ulaganja, što će zakočiti njemačko gospodarstvo u ovoj i idućoj godini, upozorili su u srijedu vladini ekonomski savjetnici.