07.05.2020 08:30
LONDON, 6. svibnja 2020. (Hina/Reuters) - Tečaj eura u srijedu je nastavio slabiti na međunarodnim tržištima pod utjecajem odluke njemačkog ustavnog suda vezano za kupnje državnih obveznica, dok je jen ojačao na najviše razine prema dolaru u sedam tjedana.
Eurom se u takvim okolnostima trgovalo po 1,0795 dolara, što znači da je oslabio 0,4 posto u odnosu na završetak trgovanja u utorak. U ranijem trgovanju nakratko mu je tečaj skliznuo na najnižu razinu u gotovo dva tjedna, od 1,0786 dolara za euro.

Na dobitku prema euru, pak, bile valute skandinavskih zemalja. Švedska kruna u jednom je trenutku dosegnula najvišu cijenu prema euru u dva mjeseca, a norveška u mjesec dana. Tečaj jena ojačao je pak prema dolaru za 0,2 posto, na 106,20 jena za dolar, najviše razine od 17. ožujka.

Odluka njemačkog ustavnog suda dovela je u pitanje sudjelovanje Njemačke u programu poticaja u eurozoni. U utorak je taj sud Europskoj središnjoj banci (ECB) dao rok od tri mjeseca da opravda kupnje u okviru svoga programa kupnje državnih obveznica, jer bi u protivnom njemačka središnja banka Bundesbank mogla ostati bez sudjelovanja u tom jednom od glavnih programa poticaja, podsjeća Reuters.

„Neki klijenti stječu dojam da je puno lakše provoditi poticajne mjere u SAD-u nego je to slučaj s Europom”, rekao je Neil Jones, direktor odjela za trgovanje valutama u banci Mizuho. Očekuje se da će ECB moći opravdati svoje kupnje obveznica, pa odluka njemačkog suda vjerojatno neće ugroziti poticajne mjera u eurozoni. No, takav razvoj situacije rezultirao je dodatnom neizvjesnošću u vrijeme dok gospodarstva vode tešku borbu s koronakrizom.

Athanasios Vamvakidis, čelnik odjela strategije za valute skupine G10 u Bank of America Merrill Lynchu, očekuje da će euro dalje slabiti u kontekstu slabijih izgleda za globalno gospodarstvo, dublje recesije u eurozoni nego se očekuje drugdje, slabijeg odgovora eurozone na planu makroekonomske politike i niskih cijena nafte. Poslovne aktivnosti u eurozoni u prošlom su mjesecu gotovo zaustavljene uslijed mjera karantene koje su vlade uvele radi sprečavanja širenja zaraze, primoravši prekid rada tvornica, trgovina, restorana i sektora slobodnih aktivnosti, pokazala su izvješća o indeksima menadžera nabave.

TrgovinaDUBROVNIK, 26. svibnja 2023. (Hina) - Guverner Hrvatske narodne banke (HNB) Boris Vujčić izjavio je u petak da će inflacija u ovoj i idućoj godini ostati povišena, iako na nižoj razini no dosad, dok će razinu od dva posto koju "cilja" Europska središnja banka (ESB) dosegnuti 2025. godine te je najavio da će HNB povisti procjenu rasta BDP-a u ovoj godini.

ZAGREB, 26. svibnja 2023. (Hina) - Zlatnu košaricu za najboljeg trgovca u 2022. godini osvojili su Konzum i Studenac, tvrtka Cromaris je proizvođač godine, a najbolji mali trgovac je zagrebačka Kredenca, izvijestili su u petak s portala Ja Trgovac. 

SEUL, 26. svibnja 2023. (Hina/dpa) - Južnokorejski proizvođač automobila Hyundai u petak je objavio da će s domaćim partnerom, proizvođačem baterija LG Energy Solutionom, graditi tvornicu baterija u SAD-u. 

Njemačka ipak u recesiji
26.05.2023 07:40

FRANKFURT, 25. svibnja 2023. (Hina/dpa), Njemačko gospodarstvo blago se smanjilo u prvom tromjesečju i kliznulo u recesiju, pokazale su u četvrtak izmijenjene procjene statističkog ureda, otkrivši snažan pritisak inflacije na osobnu potrošnju.

ZAGREB, 26. svibnja 2023. (Hina(Reuters), Tvrtka Elona Muska za moždane implantate Neuralink u četvrtak je priopćila da je dobila zeleno svjetlo od američke Agencije za hranu i lijekove (FDA) za pokretanje svoje prve kliničke studije na ljudima.