04.05.2020 07:59
ZAGREB, 30. travnja 2020. (Hina) - Glavna skupština Podravke je u četvrtak prihvatili protuprijedlog predstavnika države po kojem će se dioničarima iz prošlogodišnje neto dobiti isplatiti dividenda u iznosu od 9 kuna po dionici, objavila je koprivnička prehrambena kompanija. 
Na glavnoj je skupštini zaprimljen protuprijedlog Centra za restrukturiranje i prodaju (CERP) kao zakonskog zastupnika Republike Hrvatske i Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje na prijedlog odluke o upotrebi dobiti za 2019. godinu, koji je dobio potrebnu većinu glasova dioničara odnosno njihovih zastupnika i punomoćnika, navodi se u objavi na Zagrebačkoj burzi.

Sukladno tomu je odlučeno da se iz prošlogodišnje neto dobiti Podravke, koja je iznosila 145,2 milijuna kuna, iznos od 7,26 milijuna kuna unese u zakonske rezerve, a dioničarima isplati dividenda u bruto iznosu od 9 kuna po dionici.Dividenda će se isplatiti dioničarima koji su upisani u depozitoriju Središnjeg klirinškog depozitarnog društva d.d. na dan 29. svibnja, a tražbina za isplatu dividende dospijeva na dan 26. lipnja 2020. godine. Nakon što se neto dobit rasporedi u zakonske rezerve i za dividendu, preostali dio neto dobiti prenijet će se u ostale rezerve, odlučila je glavna skupština.

Inače, prvotni prijedlog nije predviđao isplatu dividende iz prošlogodišnje dobiti. Naime, tim je prijedlogom bilo predviđeno da se u zakonske rezerve rasporedi iznos od 7,26 milijuna kuna, 73,85 milijuna kuna u ostale rezerve, a 64,08 milijuna kuna u zadržanu (neraspoređenu) dobit društva.

Po podacima s internet stranice Podravke, krajem ožujka ove godine većinski su vlasnički udio od 52,2 posto u kompaniji imali mirovinski fondovi, dok država ima 25,5 posto dionica. Uz odluku o uporabi dobiti, dioničari Podravke su na današnjoj glavnoj skupštini dali razrješnice predsjedniku i članovima Uprave te Nadzornog odbora, kao i ovlast Upravi na stjecanje vlastitih dionica. Za revizora za ovu godinu imenovana je revizorsko društvo Ernst&Young, odlučila je skupština.

InflacijaLONDON, 22. ožujka 2023. (Hina) - Inflacija u Britaniji ponovo je ubrzala u veljači, potaknuta ubrzanim rastom cijena hrane i kontinuirano snažnim poskupljenjem energije za kućanstva, pokazali su u srijedu podaci statističkog ureda.

MOSTAR, 22. ožujka 2023. (Hina) - Redovita zrakoplovna linija između Mostara i Zagreba uspostavit će se ponovno u svibnju nakon tri godine, a ambicija gradskih vlasti je, uz sufinanciranje prijevoznika, preko ove zračne luke povezati se s Europom i svijetom, objavio je u srijedu mostarski gradonačelnik.  

BERLIN, 21. ožujka 2023. (Hina) - Uredi u zgradi kompanije Mercedes-Benz u Sindelfingenu pored Stuttgarta su pretreseni u sklopu istrage protiv dvojice menadžera tvrtke koji su se našli na udaru optužbe za korupciju, priopćeno je u utorak. 

ZAGREB, 21. ožujka 2023. (Hina) - Prosječna mjesečna isplaćena neto plaća po zaposlenome u pravnim osobama Republike Hrvatske za siječanj ove godine iznosila je 1.094 eura, što je nominalno i realno više za 4,6 posto u odnosu na prosinac, dok je na godišnjoj razini, prema siječnju lani, nominalno viša za 11,7 posto, a realno niža za 0,9 posto, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS) objavljeni u utorak.  

ZAGREB, 21. ožujka 2023. (Hina) - Najbolja lokalna sredina za poduzetništvo je Sveta Nedelja, pokazao je UGP indeks lakoće poslovanja, istraživanje koje je Udruga Glas poduzetnika (UGP) provela među hrvatskim poduzetnicima, mahom svojim članovima.