29.04.2020 09:06
ZAGREB, 28. travnja 2020. (Hina) – Na Zagrebačkoj se burzi u utorak očekuje stagnacija Crobexa, a u fokusu investitora bit će financijska izvješća domaćih kompanija za prvo tromjesečje, posebice objave vezane za utjecaj pandemije na njihovo poslovanje i očekivanja menadžmenta za cijelu godinu. 
Svi analitičari koji su sudjelovali u anketi Hine očekuju danas stagnaciju Crobexa. Crobex indeks jučer je ojačao 0,57 posto, na 1.573 boda, a Crobex10 za 0,43 posto, na 966 bodova. Svi sektorski indeksi su porasli, a najviše turistički, za 1,32 posto. Redovni promet dionicama iznosio je 10,6 milijuna kuna, što je 5,8 milijuna kuna više nego u petak. 

"Optimizam ulagača s obje strane Atlantika, na krilima najavljenih popuštanja uvedenih mjera za obuzdavanje širenja pandemije Covid-19, prelio se i na domaće dioničko tržište te je Crobex početkom tjedna porastao. Pritom je nastavljen snažan rast dionice kompanije Tankerska Next Generation uslijed pozitivnih očekivanja investitora, a obzirom na trenutnu situaciju na tržištu nafte vezanu uz nedostatak skladišnih kapaciteta", kaže Silvija Kranjec, financijska analitičarka u Raiffeisen bank Austria. 

Fokus investitora u nastavku tjedna okreće se prema sezoni objava financijskih izvješća za prvo tromjesečje 2020., a pritom će od posebnog značaja za ulagače biti objave vezane za utjecaj pandemije Covid-19 na poslovanje domaćih kompanija i očekivanja menadžmenta za 2020. godinu, dodaje Kranjec. Najveći promet, 4,43 milijuna kuna, ostvaren je jučer dionicom Valamar Riviere, čija je cijena porasla 3 posto, na 24 kune. Po likvidnosti je slijedila dionica Dukata, kojom je ostvareno 915 tisuća kuna prometa.

Cijena joj je potonula 7,25 posto, na 640 kuna, pa je bila najveća gubitnica. U fokusu investitora bila je i dionica Arena Hospitality grupe, kojom je ostvareno 848 tisuća kuna prometa, a cijena joj je porasla 3,57 posto, a 232 kune. Znatnije se trgovalo i dionicom Tankerske Next Generation, kojom je ostvareno 817 tisuća kuna prometa. Cijena joj je porasla 7,4 posto, na 58 kuna, pa je među likvidnijima bila i najveća dobitnica. Jučer se na burzi trgovalo s ukupno 39 izdanja, pri čemu je njih 18 ostvarilo rast cijene, 14 pad, a sedam nije zabilježilo promjenu cijene.(Hina) xsbo yneba

Neoporezivi primici7. lipnja 2023. (Hina)OSIJEK, 07. lipnja 2023. (Hina) - Sajmovi unatoč razvoju tehnologije imaju budućnost, jer omogućavaju izravan kontakt i specifičnu promociju proizvoda, rečeno je u srijedu na konferenciji Repozicioniranje sajamske industrije u funkciji cjelovitog gospodarskog razvoja.

MADRID/LONDON, 7. lipnja 2023. (Hina/Reuters) - Španjolski lanac trgovina odjećom Inditex izvijestio je u srijedu o skoku dobiti i prihoda u prvom poslovnom tromjesečju zahvaljujući višim cijenama na tržištima izvan eurozone.

BRUXELLES, 7. lipnja 2023. (Hina/Reuters) - Batmanov logo dovoljno je prepoznatljiv da opravda status zaštitnog znaka u EU, zaključio je u srijedu europski sud, prihvativši argumente američkog izdavača stripova DC Comicsa u sporu protiv talijanskog trgovca odjećom. 

ZAGREB, 6. lipnja 2023. (Hina/Reuters) - Generativna umjetna inteligencija (AI) može izazvati ozbiljne poremećaje na tržištu rada, upozorila je prva zamjenica direktorice MMF-a Gita Gopinath, apelirajući na zakonodavce da u što kraćem roku reguliraju upotrebu nove tehnologije.

BERLIN, 6. lipnja 2023. (Hina/Reuters) - Njemačke industrijske narudžbe stabilizirale su se u travnju zahvaljujući domaćoj potražnji, pokazali su u utorak podaci ureda za statistiku.