29.04.2020 08:47
ZAGREB, 28. travnja 2020. (Hina) - AD Plastik grupa je u prvom tromjesečju ove godine ostvarila poslovne prihode u iznosu od 362,6 milijuna kuna, što je 4,1 posto više u odnosu na isto razdoblje prošle godine, dok je neto dobit porasla za 1,1 posto, na  28,2 milijuna kuna, podaci su iz konsolidiranog financijskog izvješća AD Plastika. 
Po podacima iz izvješća koje je objavljeno na Zagrebačkoj burzi, ukupni prihodi AD Plastik grupe u prva tri mjeseca ove godine iznosili su 376,5 milijuna kuna, što je 2,9 posto više nego lani, dok su ukupni rashodi porasli za 4 posto, na 348,4 milijuna kuna. Dobit prije kamata, poreza i amortizacije (EBITDA) u prvom tromjesečju 2020. iznosila je 62,7 milijuna kuna, što je rast za 36,3 posto u odnosu na prva tri mjeseca 2019. godine.Unatoč negativnom utjecaju slabljenja tečajeva ruske rublje i mađarske forinte, neto dobit grupe nešto je viša od prošlogodišnje, napominju iz AD Plastika.

Neto dobit je, naime, porasla za 1,1 posto, na 28,2 milijuna kuna. "Sigurnim smo korakom zakoračili u ovu godinu i većim dijelom ovog izvještajnog razdoblja poslovali u skladu sa svojim planovima i ciljevima. Širenjem virusa Covid-19 pred sve nas su stavljeni značajni izazovi pa su tako u drugoj polovini ožujka naši kupci bili primorani privremeno zaustaviti svoje proizvodne pogone, a posljedično i mi. Stabilna financijska pozicija kompanije omogućava nam lakše podnijeti teret krize s kojom smo suočeni, a koristimo i mjere Vlade kako bismo osigurali održivost poslovanja", ističe u komentaru predsjednik Uprave AD Plastik grupe Marinko Došen.

Naglašava i kako se na svim lokacijama grupe poduzimaju aktivnosti u cilju zaštite zdravlja i sigurnosti zaposlenika. "Kontinuirano brinemo o održivosti poslovanja i koristimo ovu situaciju kao priliku za učenje i unaprjeđenje u svim segmentima svog poslovanja. Naš je cilj prebroditi krizu sa što manjim posljedicama i zadržati svoje pozicije kvalitetnog i pouzdanog partnera. Vizija i smjer kojim se želimo razvijati su jasni i od toga nećemo odustati. Kriza će nas malo usporiti, ali sigurno nas neće zaustaviti. Vjerujem kako ćemo u tome uspjeti i dugoročno opravdati povjerenje svih svojih dionika", poručuje Došen.

Iz AD Plastika u obrazloženju izvješća podsjećaju da su planom poslovanja za ovu godinu postavljeni ambiciozni planovi i ciljevi, ali će zbog više sile uzrokovane pandemijom virusa Covid-19 doći do njihove promjene. Zasad ne mogu točno procijeniti posljedice krize na poslovanje, i to ponajprije jer sama kriza još nije okončana te nije moguće procijeniti vrijeme njezinog trajanja. "Do daljnjeg su zaustavljene investicije i radi se revizija njihovog plana, te se uvode interna poboljšanja i unaprjeđenja. Kompanija koristi poticajne mjere za očuvanje radnih mjesta, odgodu plaćanja poreznih obveza te mogućnost polugodišnje odgode otplata glavnica dugoročnih kredita. Stabilna financijska pozicija ostvarena u prošloj godini te povijesno najviši prihodi i dobit, olakšavaju održivost poslovanja u ovim izazovnim vremenima", ističe se uz ostalo u financijskom izvješću.  

AD Plastik grupu, uz matičnu kompaniju AD Plastik d.d., čine i dvije tvrtke u Rusiji - AO AD Plastik Togliatti i ZAO AD Plastik Kaluga, te tvrtke ADP u Srbiji, AD Plastik u Sloveniji i AD Plastik Tisza u Mađarskoj. Po podacima iz financijskog izvješća, matična kompanija, AD Plastik d.d. je u prvom kvartalu ostvarila poslovne prihode u iznosu od 258,9 milijuna kuna, što je na godišnjoj razini porast za 2,1 posto. U prvom tromjesečju ove godine prodana je neoperativna dugotrajna imovina u Makarskoj, što je imalo jednokratni utjecaj na prihode u visini od 11,4 milijuna kuna, napominju iz solinskog proizvođača autodijelova. EBITDA AD Plastika d.d. je porasla za 53,7 posto, na 45,3 milijuna kuna, dok je neto dobit veća za 49,1 posto i iznosi 31,5 milijuna kuna, podaci su iz tromjesečnog izvješća.

InflacijaLONDON, 22. ožujka 2023. (Hina) - Inflacija u Britaniji ponovo je ubrzala u veljači, potaknuta ubrzanim rastom cijena hrane i kontinuirano snažnim poskupljenjem energije za kućanstva, pokazali su u srijedu podaci statističkog ureda.

MOSTAR, 22. ožujka 2023. (Hina) - Redovita zrakoplovna linija između Mostara i Zagreba uspostavit će se ponovno u svibnju nakon tri godine, a ambicija gradskih vlasti je, uz sufinanciranje prijevoznika, preko ove zračne luke povezati se s Europom i svijetom, objavio je u srijedu mostarski gradonačelnik.  

BERLIN, 21. ožujka 2023. (Hina) - Uredi u zgradi kompanije Mercedes-Benz u Sindelfingenu pored Stuttgarta su pretreseni u sklopu istrage protiv dvojice menadžera tvrtke koji su se našli na udaru optužbe za korupciju, priopćeno je u utorak. 

ZAGREB, 21. ožujka 2023. (Hina) - Prosječna mjesečna isplaćena neto plaća po zaposlenome u pravnim osobama Republike Hrvatske za siječanj ove godine iznosila je 1.094 eura, što je nominalno i realno više za 4,6 posto u odnosu na prosinac, dok je na godišnjoj razini, prema siječnju lani, nominalno viša za 11,7 posto, a realno niža za 0,9 posto, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS) objavljeni u utorak.  

ZAGREB, 21. ožujka 2023. (Hina) - Najbolja lokalna sredina za poduzetništvo je Sveta Nedelja, pokazao je UGP indeks lakoće poslovanja, istraživanje koje je Udruga Glas poduzetnika (UGP) provela među hrvatskim poduzetnicima, mahom svojim članovima.