28.04.2020 07:45
ZAGREB, 27. travnja 2020. (Hina) - Na Zagrebačkoj burzi u ponedjeljak su Crobexi porasli oko pola posto, uz dvostruko veći promet nego krajem prošloga tjedna, no trgovalo se oprezno jer ulagači čekaju financijska izvješća domaćih kompanija, koja bi mogla pokazati inicijalni utjecaj koronakrize na njihovo poslovanje.
Crobex indeks u ponedjeljak je ojačao 0,57 posto, na 1.573 boda, a Crobex10 za 0,43 posto, na 966 bodova. Svi sektorski indeksi su porasli, a najviše turistički, za 1,32 posto. Redovni promet dionicama iznosio je 10,6 milijuna kuna, što je 5,8 milijuna kuna više nego u petak.

Daleko najveći promet, 4,43 milijuna kuna, ostvaren je dionicom Valamar Rivijere, čija je cijena porasla 3 posto, na 24 kune.Po likvidnosti slijedi dionica Dukata, kojom je ostvareno 915 tisuća kuna. Cijena joj je potonula 7,25 posto, na 640 kuna pa je bila najveća gubitnica.

U fokusu investitora bila je i dionica Arena Hospitality grupe, kojom je ostvareno 848 tisuća kuna prometa, a cijena joj je porasla 3,57 posto, a 232 kune. Znatnije se trgovalo i dionicom Tankerske Next Generation, kojom je ostvareno 817 tisuća kuna prometa. Cijena joj je porasla 7,4 posto, na 58 kuna, pa je među likvidnijima bila i najveća dobitnica.

Od poslovnih objava, iz AD Plastika izvijestili su da jedan od njihovih glavnih kupaca, slovenski Revoz od sutra, 28. travnja nastavlja s radom. "Proizvodnja će se prvi tjedan u Revozu odvijati u jednoj smjeni, a sukladno tome prilagodit će se i kapaciteti naših tvornica u Hrvatskoj", navodi se u objavi te solinske tvrtke koja proizvodi auto-dijelove. Naveli su i da je s radom započela i Hella, a u Rusiji su s proizvodnjom danas nastavili Renault Rusija te Volkswagen. Napominju još da će svi kupci za početak raditi sa smanjenim kapacitetima. Cijena dionice AD Plastika porasla je 0,72 posto, na 139,5 kuna, a njome je ostvareno gotovo 250 tisuća kuna prometa.

NO Adrisa: Bilo bi opravdano suzdržati se od dividende

Iz Adris grupe, pak izvijestili su da je Nadzoni odbor na današnjoj sjednici razmotrio i dao na usvajanje glavnoj skupštini financijska izvješća. Adris grupa je u 2019. godini ostvarila ukupan prihod u iznosu od 6,3 milijarde kuna, što je rast od šest posto.  Neto dobit iznosi 506 milijuna kuna, što je rast od 13,4 posto. Neto dobit nakon manjinskih interesa iznosi 402 milijuna kuna i 31 posto je veća od prošlogodišnje. Zahvaljujući takvim rezultatima ostvarenim u 2019., ali i rezultatima ostvarenim prethodnih godina, Adris je zadržao snažnu novčanu poziciju, što mu omogućuje nastavak planiranih ulagačkih aktivnosti i prevladavanje posljedica nenadane globalne gospodarske krize izazvane pandemijom koronavirusa, istaknuto je u priopćenju. A s obzirom na težinu gospodarskih okolnosti u Hrvatskoj i svijetu, izazvanih pandemijom koronavirusa, tvrtka će se usredotočiti na očuvanje likvidnosti i smanjenje troškova. Stoga, Nadzorni odbor smatra da bi ove godine bilo opravdano suzdržati se od dividende, odnosno Nadzorni odbor stava je da Glavnoj skupštini ove godine neće predložiti isplatu redovne dividende. Povlaštenoj dionici Adrisa cijena je stagnirala na 375 kuna, uz promet od 388 tisuća kuna.

Na domaćem tržištu danas je protrgovano s 39 izdanja, pri čemu je njih 18 ostvarilo rast cijene u odnosu na petak, 14 pad, a 7 nije bilježilo promjenu cijene.

Neoporezivi primici7. lipnja 2023. (Hina)OSIJEK, 07. lipnja 2023. (Hina) - Sajmovi unatoč razvoju tehnologije imaju budućnost, jer omogućavaju izravan kontakt i specifičnu promociju proizvoda, rečeno je u srijedu na konferenciji Repozicioniranje sajamske industrije u funkciji cjelovitog gospodarskog razvoja.

MADRID/LONDON, 7. lipnja 2023. (Hina/Reuters) - Španjolski lanac trgovina odjećom Inditex izvijestio je u srijedu o skoku dobiti i prihoda u prvom poslovnom tromjesečju zahvaljujući višim cijenama na tržištima izvan eurozone.

BRUXELLES, 7. lipnja 2023. (Hina/Reuters) - Batmanov logo dovoljno je prepoznatljiv da opravda status zaštitnog znaka u EU, zaključio je u srijedu europski sud, prihvativši argumente američkog izdavača stripova DC Comicsa u sporu protiv talijanskog trgovca odjećom. 

ZAGREB, 6. lipnja 2023. (Hina/Reuters) - Generativna umjetna inteligencija (AI) može izazvati ozbiljne poremećaje na tržištu rada, upozorila je prva zamjenica direktorice MMF-a Gita Gopinath, apelirajući na zakonodavce da u što kraćem roku reguliraju upotrebu nove tehnologije.

BERLIN, 6. lipnja 2023. (Hina/Reuters) - Njemačke industrijske narudžbe stabilizirale su se u travnju zahvaljujući domaćoj potražnji, pokazali su u utorak podaci ureda za statistiku.