27.04.2020 08:31
PARIZ, 24. travnja 2020. (Hina/Reuters) - Francuski proizvođač lijekova Sanofi u petak je izvijestio o dobrim poslovnim rezultatima u prvom kvartalu zahvaljujući segmentu za posebnu njegu i velikoj potražnji za analgeticima i antipireticima u jeku pandemije koronavirusa.
Neto dobit u prvom je tromjesečju prema istom razdoblju prošle godine uvećana za 16,1 posto, na 2,04 milijarde eura, nakon što se isključi utjecaj promjena valutnih tečajeva. Prihodi su porasli 6,6 posto, na 8,97 milijardi eura.Približno polovina rasta prihoda i dobiti može se pripisati pandemiji koronavirusa, istaknula je kompanija.

Značajan rast prihoda, od čak 31,3 posto, zabilježen je u segmentu za posebnu skrb, koji uključuje Sanofijev najprodavaniji lijek za ekceme Dupixent. U segmentu potrošačkih lijekova koji se kupuju bez liječničkog recepta prihodi su porasli 4,2 posto, predvođeni analgeticima Doliprane i Buscopan.

Iz francuske kompanije poručuju da u drugom tromjesečju očekuju slabljenje snažnog poticaja prihodima i dobiti povezanog s pandemijom. Trenutno nema odobrenih lijekova ni cjepiva za Covid-19, respiratornu bolest koja se razvija zbog zaraze novim koronavirusom, podsjeća Reuters.

Sanofi radi na dva projekta razvoja cjepiva, pri čemu je u jednom udružio snage s tvrtkom GlaxoSmithKline. Sudjeluje i u brojnim kliničkim testiranjima reakcije pacijenata oboljelih od Covida-19 na dva lijeka odobrena za liječenje drugih bolesti. Također su započeli preliminarne radnje s američkom inovativnom tvrtkom Luminostics na razvoju aplikacije putem koje bi se građani sami testirali na novi koronavirus. Nade su u procesu suzbijanja virusa, kojim je zaraženo više od 2,5 milijuna ljudi u svijetu a od posljedica zaraze preminulo je njih preko 190 tisuća, fokusirane na pronalazak cjepiva.

Iz Sanofija upozoravaju da cjepivo, bude li njegov razvoj u skladu s očekivanjima, neće biti spremno prije 2021. godine. “Više od pronalaska uspješnog cjepiva brine nas proizvodnja potrebnih količina", rekao je novinarima izvršni direktor Sanofija Paul Hudson."Trenutno se u Europi najglasnije šuti o tome da je najveće pitanje broj doza a ne broj cjepiva", dodao je Hudson.   

David Loew, izvršni potpredsjednik u Sanofijevom odjelu za cjepiva, za Reuters je prošli tjedan izjavio da je Sanofijev rad na cjepivu povezan s rizikom budući da se priprema za masovnu proizvodnju. Kompanija se nada da će za godinu dana moći proizvesti više od milijardu doza cjepiva na kojem radi s GSK-om. Paralelno razmišljaju o mogućem proširenju proizvodnih kapaciteta za drugog kandidata za cjepivo koji trenutno razvijaju s američkom kompanijom Translate Bio.

copyrightZAGREB, 6. lipnja 2023. (Hina/Reuters) - Generativna umjetna inteligencija (AI) može izazvati ozbiljne poremećaje na tržištu rada, upozorila je prva zamjenica direktorice MMF-a Gita Gopinath, apelirajući na zakonodavce da u što kraćem roku reguliraju upotrebu nove tehnologije.

BERLIN, 6. lipnja 2023. (Hina/Reuters) - Njemačke industrijske narudžbe stabilizirale su se u travnju zahvaljujući domaćoj potražnji, pokazali su u utorak podaci ureda za statistiku.

ZAGREB, 6. lipnja 2023. (Hina) - Tvrtka Končar-Generatori i motori potpisala je dva ugovora s austrijskom elektroprivredom Verbund, vrijedna više od 10 milijuna eura za prvu fazu realizacije, a koji se odnose na sveobuhvatnu revitalizaciju dviju elektrana na njemačko-austrijskoj granici, priopćeno je u utorak iz Končara. 

ISTANBUL, 5. lipnja 2023. (Hina/Reuters) - Globalne zrakoplovne kompanije više su nego udvostručile prognoze dobiti za 2023. godinu, s 4,7 na 9,8 milijardi dolara, ohrabrene velikom potražnjom za putovanjima nakon pandemije.

MAGDEBURG, 2. lipanj 2023. (Hina/dpa) - Američki tehnološki div Intel objavio je da pregovara s njemačkom vladom o dodatnoj državnoj pomoći za tvornice čipova, povrh obećanih gotovo sedam milijardi eura.