23.04.2020 08:25
ZAGREB, 22. travnja 2020. (Hina) - Na Zagrebačkoj burzi u srijedu se očekuje mirno trgovanje i stagnacija Crobexa, jer zasad nema važnijih gospodarskih vijesti koje bi dale smjernice investitorima.Svi analitičari koji su sudjelovali u anketi Hine očekuju danas stagnaciju Crobexa.
Crobex indeks u ponedjeljak je oslabio 1,79 posto, na 1.541 bod, a Crobex10 za 1,89 posto, na 957 bodova. 

Redovni promet dionicama iznosio je 12,5 milijuna kuna, što je za 7,6 milijuna kuna više nego dan ranije. Uz to, još je 2,32 milijuna kuna ostvareno blok prometom dionicama Valamar Riviere. "Na domaćem tržištu indeksi su ju jučer znatnije pali, uz solidan promet. Pritom je svega šest dionica zabilježilo rast cijene u odnosu na prethodni dan, dok su u fokusu investitora bile uobičajeno najlikvidnije dionice HT-a i Valamara.

Teško je procijeniti kako će se dalje kretati tržište s obzirom da zasad nemamo značajnijih vijesti, a domaće kompanije još nisu počele objavljivati poslovne rezultate", kaže Roman Rinkovec, broker u investicijskom društvu Credos, koji danas očekuje stagnaciju Crobexa.

Najveći promet jučer je ostvaren dionicom HT-a, 2,6 milijuna kuna, a cijena joj je pala za 0,90 posto, na 164,50 kuna. Slijedi dionica Valamar Rivijere, s prometom od 1,4 milijuna kuna, čija je cijena snižena za 4,17 posto, na 23 kune. Dionicom Atlantske plovidbe ostvareno je 1,2 milijuna kuna prometa, a cijena joj je potonula 6,52 posto, na 172 kune, pa je među likvidnijima bila najveća gubitnica.

Više od milijun kuna prometa imale su još dvije dionice - Ericssona Nikole Tesle i povlaštena Adrisa. Pritom je cijena dionice Ericssona Nikole Tesle pala za 4,92 posto, na 1.160 kuna, a povlaštene Adris grupe za 0,52 posto, na 379 kuna.

Među likvidnijima je najveći skok cijene ostvarila dionica Tankerske Next Generation, za 5,74 posto, na 44,20 kuna.Od 39 dionica kojima se trgovalo, njih 28 zabilježilo je pad cijene u odnosu na dan ranije, 6 rast, a cijena njih pet se nije mijenjala. 

InflacijaLONDON, 22. ožujka 2023. (Hina) - Inflacija u Britaniji ponovo je ubrzala u veljači, potaknuta ubrzanim rastom cijena hrane i kontinuirano snažnim poskupljenjem energije za kućanstva, pokazali su u srijedu podaci statističkog ureda.

MOSTAR, 22. ožujka 2023. (Hina) - Redovita zrakoplovna linija između Mostara i Zagreba uspostavit će se ponovno u svibnju nakon tri godine, a ambicija gradskih vlasti je, uz sufinanciranje prijevoznika, preko ove zračne luke povezati se s Europom i svijetom, objavio je u srijedu mostarski gradonačelnik.  

BERLIN, 21. ožujka 2023. (Hina) - Uredi u zgradi kompanije Mercedes-Benz u Sindelfingenu pored Stuttgarta su pretreseni u sklopu istrage protiv dvojice menadžera tvrtke koji su se našli na udaru optužbe za korupciju, priopćeno je u utorak. 

ZAGREB, 21. ožujka 2023. (Hina) - Prosječna mjesečna isplaćena neto plaća po zaposlenome u pravnim osobama Republike Hrvatske za siječanj ove godine iznosila je 1.094 eura, što je nominalno i realno više za 4,6 posto u odnosu na prosinac, dok je na godišnjoj razini, prema siječnju lani, nominalno viša za 11,7 posto, a realno niža za 0,9 posto, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS) objavljeni u utorak.  

ZAGREB, 21. ožujka 2023. (Hina) - Najbolja lokalna sredina za poduzetništvo je Sveta Nedelja, pokazao je UGP indeks lakoće poslovanja, istraživanje koje je Udruga Glas poduzetnika (UGP) provela među hrvatskim poduzetnicima, mahom svojim članovima.