23.04.2020 08:23
SINGAPUR, 22. travnja 2020. (Hina/Reuters) - Poslovni čelnici širom svijeta pripremaju se za dugotrajnu recesiju zbog pandemije koronavirusa i mnogi strahuju da njihove tvrtke neće preživjeti to razdoblje, pokazalo je u srijedu objavljeno istraživanje.
Pandemija je do sada usmrtila gotovo 180 tisuća ljudi a u gospodarstvu bi mogla potaknuti najtežu krizu od Velike depresije 1930. godine, podsjeća Reuters.Istraživanje je provela organizacija poslovnih lidera YPO u razdoblju od 15. do 19. travnja na 3.534 izvršna direktora u 109 zemalja.

Oko 60 posto izvršnih direktora priprema se za oporavak u obliku slova U, što znači da očekuju dugo razdoblje između recesije i oporavka. Njih 22 posto predviđa dvostruku recesiju.Istraživanje je pokazalo i da 11 posto anketiranih direktora smatra da će koronavirus biti rizik za opstanak njihove tvrtke a dodatnih 40 posto kaže da pandemija predstavlja ozbiljnu prijetnju. „Ovakvu krizu nismo vidjeli više od sto godina, neke vodeće firme neće preživjeti“, rekao je izvršni predsjednik Aspen Medicala Glenn Keys.

Najranijivije su tvrtke u ugostiteljstvu - 41 posto direktora u tom sektoru navodi da njihovim kompanijama prijeti propast. U zrakoplovnom i veleprodajnom sektoru od takvog ishoda strahuje 30 odnosno 19 posto direktora, pokazalo je istraživanje. Neki su sektori na dobitku - tako 10 posto poslovnih čelnika u maloprodaji i veleprodaji kao i direktori proizvođača poljoprivrednih proizvoda, rudnika i komunalnih tvrtki bilježe pozitivan utjecaj na prihode.Većina ispitanika očekuje ipak da će se situacija popraviti tek nakon nekog vremena.

Gotovo dvije trećine poslovnih lidera predviđa da će se negativne posljedice odražavati u poslovnim rezultatima dulje od godinu dana. Četvrtina njih očekuje da će za godinu dana njihova kompanija zapošljavati i do 20 posto manje radnika nego sada.' very existence."

CESTAZAGREB, 23. ožujka 2023. (Hina) - Autobusni prijevoznici iz Udruge hrvatskih autobusnih javno-linijskih prijevoznika (UHAJLP) napuštaju radnu skupinu Ministarstva mora, prometa i infrastrukture (MMPI) za izradu novog zakona o prijevozu u cestovnom prometu, nezadovoljni novom definicijom kabotaže u međunarodnom prijevozu, koja dugoročno dovodi u pitanje opstojnost niza njihovih linija.

BERLIN, 23. ožujka 2023. (Hina/Reuters) - Njemačka ministrica unutarnjih poslova Nancy Faeser izjavila je da će istražiti bliske veze između Deutsche Telekoma i kineskog proizvođača opreme za mobilne mreže Huawei, objavio je njemački list Handelsblatt.

TORINO, 23. ožujka 2023. (Hina/Reuters) - Google je u četvrtak objavio da u Italiji planira uspostaviti još jednu bazu podatkovnih centara za računalstvo u oblaku, odabravši za sjedište nove "regije" Torino. 

OSIJEK 23. ožujka 2023. - Američka kompanija Jabil potvrdila je u četvrtak kako u u Osijeku planira gradnju velikog centra izvrsnosti za proizvodnju, u kojem se predviđa zapošljavanje više od 1.500 radnika, čime bi tvrtka postala jedan od najvećih poslodavaca u Slavoniji.

BERLIN, 22. ožujka 2023. (Hina/Reuters/dpa) - Visoka inflacija u Njemačkoj smanjila je potrošnju, a podignute kamatne stope odvraćaju kompanije od ulaganja, što će zakočiti njemačko gospodarstvo u ovoj i idućoj godini, upozorili su u srijedu vladini ekonomski savjetnici.