22.04.2020 10:18
LONDON, 22. travnja 2020. (Hina/Reuters) - Na europskim burzama u srijedu prijepodne najvažniji su indeksi ojačali zahvaljujući najavi popuštanja izolacije  ograničenja u poslovanju u nizu europskih zemalja, pa tako i u najteže pogođenoj Italiji, no ulagači su oprezni glede brzog gospodarskog oporavka jer sve više kompanija objavljuje zabrinjavajuće poslovne procjene.
Paneuropski Stoxx600 indeks bio je oko 9,45 sati u plusu 0,85 posto, nakon što je jučer potonuo tri posto uslijed povijesnog kolapsa cijena nafte.Istodobno, londonski Ftse indeks bio je na dobitku 0,89 posto, na 5.691 bodu, frankfurtski DAX za 1 posto, na 10.351 bodu te pariški CAC za 0,36 posto, na 4.373 boda.Znatno je porastao i talijanski FTSE MIB, za 1,5 posto, nakon što je talijanski premijer Guiseppe Conte kazao da bi zemlja, jedna od najteže pogođenih koronakrizom, mogla 4. svibnja olabaviti striktna pravila o ostanku ljudi u kućama i stanovima.Unatoč oporavku s najnižih razina zabilježenih u ožujku, STOXX 600 ostaje i dalje 24 posto iza svoje rekordno visoke razine dosegnute u veljači.

Analitičari očekuju da će u ostatku godine gospodarstva zaroniti u recesiju, dok niske poslovne aktivnosti kompanija nagrizaju njihove dobiti.Cijena dionice Keringa, vlasnika modne marke Gucci, potonula je 6,3 posto, nakon što je kompanija izvijestila o oštrom padu prodaje zbog koronakrize, kao i upozorenja da je teško predvidjeti oporavak njihove prodaje na ključnom tržištu - u Kini.Dionica farmaceutskog diva Rochea, pak, poskupjela je 2,1 posto, jer je ta švicarska kompanija potvrdila svoje ranije ciljeve prodaje i profita za ovu godinu, zahvaljujući snažnoj potražnji za njezini novim testovima za Covid-19.Na Tokijskoj burzi Nikkei indeks u srijedu je pao 0,74 posto, na 19.137 bodova.

AVIONZAGREB, 29. ožujka 2023. (Hina) - Kompanija FACC, tehnološki partner globalne zrakoplovne industrije, u 2022. je ostvarila prihode od prodaje od 607 milijuna eura, što je porast na godišnjoj razini za 22 posto, a lani je ukupno zaposlila 381 novog radnika, od čega dio njih i u proizvodnom pogonu u Jakovlju u Zagrebačkoj županiji.

MOSKVA, 29. ožujka 2023. (Hina/Reuters) - Najveći ruski proizvođač nafte Rosneft objavio je u srijedu da je s najvećom indijskom rafinerijom Indian Oil Corp potpisao ugovor koji predviđa znatno veće isporuke više vrsta nafte. 

ZAGREB, 30. ožujka 2023. (Hina) - U Hrvatskoj je u veljači potrošnja u maloprodaji realno porasla 0,4 posto na godišnjoj razini, što predstavlja rast drugi mjesec zaredom, ali sporiji nego mjesec dana prije. 

ZAGREB, 29. ožujka 2023. (Hina) - Europska komisija odobrila je u utorak Googleovo preuzimanje Photomatha, zaključivši da "neće potaknuti zabrinutost za tržišno natjecanje u Europskom ekonomskom području (EEA)".

ZAGREB, 29. ožujka 2023. (Hina) - Hrvatska se mora brže prilagođavati promjenama koje na tržištu rada donose zelena i digitalna tranzicija i potaknuti povratak iseljenih stvaranjem povoljnije poslovne klime, složili su se u srijedu sudionici Eurotribine na temu Europske godine vještina.