21.04.2020 08:20
FRANKFURT, 21. travnja 2020. (Hina/dpa) - Njemački proizvođač poslovnog softvera SAP izvijestio je u utorak da je prvo tromjesečje zaključio s dobiti unatoč teškoćama uslijed pandemije koronavirusa.

U prva tri ovogodišnja mjeseca najveći europski proizvođač softvera poslovao je s dobiti nakon poreza od 811 milijuna eura, pokazuju u utorak predstavljeni konačni podaci.U istom prošlogodišnjem razdoblju SAP je nakon 17 godina pozitivnih kvartalnih rezultata bilježio kvartalni gubitak nakon poreza u visini 108 milijuna eura budući je puno ulagao u restrukturiranje poslovanja.Dobit prije kamata, prilagođena za jednokratne stavke, iznosila je 1,2 milijarde eura.

U istom razdoblju prošle godine kompanija je u toj stavci bilježila gubitak od 136 milijuna eura.Prihodi su mu u prvom ovogodišnjem tromjesečju porasli sedam posto, na 6,5 milijardi eura.Pritom su prihodi od usluga u oblaku porasli 29 posto, na dvije milijarde eura. Prihodi od prodaje softverskih licenci i usluga podrške smanjeni su pak tri posto, na 3,38 milijardi eura.SAP je već predstavio preliminarne podatke za prvo tromjesečje i bio je prisiljen sniziti godišnje procjene zbog pandemije koronavirusa.Izvješće objavljeno u ponedjeljak pokazuje također da su naknade zaposlenicima, koje se temelje na SAP-ovim dionicama, bile znatno niže jer cijena dionice nije snažno rasla. 

Mnogi SAP-ovi radnici primaju plaću u skladu s rastom cijena dionica, dodaje dpa.Kompanija je također najavila odlazak izvršne direktorice Jennifer Morgan krajem travnja, nakon samo šest mjeseci na toj dužnosti. Grupom bi nakon toga trebao upravljati Christian Klein.

NekretninaZAGREB, 30. ožujka 2023. (Hina) - Agencija za pravni promet i posredovanje nekretninama (APN) s današnjim je danom zaprimila 1.505 zahtjeva za subvencionirane stambene kredite, izvijestilo je u četvrtak Ministarstvo prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine.

ZAGREB, 30. ožujka 2023. (Hina) - Trgovački lanac Konzum u ovoj će godini uložiti 25 milijuna eura u širenje i modernizaciju svoje maloprodajne mreže, izvijestili su u četvrtak iz tog trgovačkog lanca iz sastava Fortenova grupe

RIJEKA, 30. ožujka 2023. (Hina) - Rijeka Gateway bit će prvi terminal u regiji na kojem će sve kontejnerske dizalice, obalne i mosne, biti na daljinsko upravljanje iz centralne upravljačke sobe, priopćeno je u četvrtak iz te tvrtke.  

ZAGREB, 29. ožujka 2023. (Hina) - Kompanija FACC, tehnološki partner globalne zrakoplovne industrije, u 2022. je ostvarila prihode od prodaje od 607 milijuna eura, što je porast na godišnjoj razini za 22 posto, a lani je ukupno zaposlila 381 novog radnika, od čega dio njih i u proizvodnom pogonu u Jakovlju u Zagrebačkoj županiji.

MOSKVA, 29. ožujka 2023. (Hina/Reuters) - Najveći ruski proizvođač nafte Rosneft objavio je u srijedu da je s najvećom indijskom rafinerijom Indian Oil Corp potpisao ugovor koji predviđa znatno veće isporuke više vrsta nafte.