21.04.2020 08:36
ZAGREB, 20. travnja 2020. (Hina) - Ukupni krediti poslovnih banaka na kraju veljače iznosili su 263,4 milijarde kuna, što je 4,4 posto više nego godinu ranije i 1,1 posto više nego krajem siječnja, pokazuju podaci Hrvatske narodne banke (HNB).
Kunski krediti na godišnjoj su razini porasli za više od 15 milijardi kuna ili 14,4 posto, a oni s valutnom klauzulom pali su za gotovo četiri milijarde kuna ili 2,6 posto. Trend rasta kunskih kredita, te pad valutnih kredita prisutan je već više od šest godina te se udio valutnih kredita u ukupnim kreditima kontinuirano smanjuje od sredine 2012. kada je taj pokazatelj kreditne eurizacije iznosio 76,3 posto, primjećuju analitičari Reiffeisen banke, napominjući da su u veljači valutni krediti u ukupnim kreditima činili su tek 54,5 posto.

Dodaju da banke u mjesecima koji slijede neće poduzimati mjere prisilne naplate duga te će razmatrati i odobravati zahtjeve za odgodom plaćanja kredita za građane i poduzetnike čiji je bonitet ozbiljno narušen uslijed posljedica epidemije koronavirusa.

Podaci HNB-a pokazuju da je više od polovine kredita plasirano kućanstvima. Nominalni iznos tih kredita u veljači je bio veći od 134,3 milijarde kuna, što je 8,8 milijardi više u odnosu na veljaču 2019. godine. Unatoč skromnom mjesečnom porastu od 0,5 posto, godišnja stopa rasta iznosila je sedam posto. 

Kod stanovništva osobito je izražena sklonost kreditiranja u domaćoj valuti dominantno kroz gotovinske nenamjenske kredite koji su početkom godine još uvijek rasli po godišnjim dvoznamenkastim stopama (15,7 posto).Krediti nefinancijskim trgovačkim društvima na kraju veljače iznosili su 83,7 milijarde kuna, uz međugodišnji rast za 0,4 posto.

Krediti središnjoj državi u veljači su iznosili 36,8 milijardi kuna što je 3,4 posto više u odnosu na veljaču prošle godine.

TrgovinaDUBROVNIK, 26. svibnja 2023. (Hina) - Guverner Hrvatske narodne banke (HNB) Boris Vujčić izjavio je u petak da će inflacija u ovoj i idućoj godini ostati povišena, iako na nižoj razini no dosad, dok će razinu od dva posto koju "cilja" Europska središnja banka (ESB) dosegnuti 2025. godine te je najavio da će HNB povisti procjenu rasta BDP-a u ovoj godini.

ZAGREB, 26. svibnja 2023. (Hina) - Zlatnu košaricu za najboljeg trgovca u 2022. godini osvojili su Konzum i Studenac, tvrtka Cromaris je proizvođač godine, a najbolji mali trgovac je zagrebačka Kredenca, izvijestili su u petak s portala Ja Trgovac. 

SEUL, 26. svibnja 2023. (Hina/dpa) - Južnokorejski proizvođač automobila Hyundai u petak je objavio da će s domaćim partnerom, proizvođačem baterija LG Energy Solutionom, graditi tvornicu baterija u SAD-u. 

Njemačka ipak u recesiji
26.05.2023 07:40

FRANKFURT, 25. svibnja 2023. (Hina/dpa), Njemačko gospodarstvo blago se smanjilo u prvom tromjesečju i kliznulo u recesiju, pokazale su u četvrtak izmijenjene procjene statističkog ureda, otkrivši snažan pritisak inflacije na osobnu potrošnju.

ZAGREB, 26. svibnja 2023. (Hina(Reuters), Tvrtka Elona Muska za moždane implantate Neuralink u četvrtak je priopćila da je dobila zeleno svjetlo od američke Agencije za hranu i lijekove (FDA) za pokretanje svoje prve kliničke studije na ljudima.