17.04.2020 07:26
LONDON, 16. travnja 2020. (Hina/Reuters) - Cijene nafte u četvrtak su se stabilizirale na međunarodnim tržištima nakon oštrih gubitaka u prethodnom trgovinskom danu uslijed gomilanja američkih zaliha.
Na londonskom je tržištu cijena barela porasla za 1,15 dolara u odnosu na prethodno zatvaranje, na 28,84 dolara. Na američkom se tržištu barelom danas trgovalo po 33 centa višoj cijeni, od 20,20 dolara.

Nakon jučer objavljenih službenih podataka o rekordnom rastu američkih zaliha cijene su na američkom tržištu pale na najnižu razinu od veljače 2002. godine, dok su u Londonu izgubile više od šest posto."Cijene nafte moraju ostati niske kako bi prisilile proizvođače koji nisu okupljeni u kartel", rekao je Norbert Ruecker iz švicarske banke Julius Baer, misleći pritom na američke proizvođače kojima većina proizvodnje nije profitabilna pri sadašnjim cijenama.

Podaci američke vlade pokazali su skok američkih zaliha derivata, unatoč tome što rafinerije u zemlji posluju s najnižom stopom kapaciteta od rujna 2008. godine, od 69 posto.Službeni podaci uslijedili su nakon izvješća Međunarodne agencije za energiju (IEA) da će predviđena potražnja za naftom u travnju pasti za 29 milijuna barela dnevno (bpd) na najnižu razinu u 25 godina i na nešto ispod 30 posto globalne potražnje prije izbijanja koronavirusa.

Predviđeni gubitak potražnje daleko je veći od smanjenja proizvodnje za 9,7 milijuna bpd, koliko su dogovorile članice Organizacije zemalja-izvoznica nafte i partnera, uključujući Rusiju. Nadajući se da će drugi proizvođači, uključujući SAD, smanjiti ponudu još za dodatnih 10 milijuna barela dnevno, proizvodnja bi se mogla smanjiti za 20 milijuna bpd. No neki analitičari smatraju da se taj opseg rezova neće moći dosegnuti.

Neke su se zemlje također obvezale da će povećati kupovinu nafte za svoje strateške zalihe, ali postoje ograničenja koliko se nafte može kupiti i pitanje koordinacije na svjetskoj razini. Odvojeno je OPEC jutros objavio da je cijena barela referentne košarice nafte njegovih članica u srijedu iznosila 17,51 dolar, što znači da je pala 2,19 dolara u odnosu na prethodni trgovinski dan.

TrgovinaDUBROVNIK, 26. svibnja 2023. (Hina) - Guverner Hrvatske narodne banke (HNB) Boris Vujčić izjavio je u petak da će inflacija u ovoj i idućoj godini ostati povišena, iako na nižoj razini no dosad, dok će razinu od dva posto koju "cilja" Europska središnja banka (ESB) dosegnuti 2025. godine te je najavio da će HNB povisti procjenu rasta BDP-a u ovoj godini.

ZAGREB, 26. svibnja 2023. (Hina) - Zlatnu košaricu za najboljeg trgovca u 2022. godini osvojili su Konzum i Studenac, tvrtka Cromaris je proizvođač godine, a najbolji mali trgovac je zagrebačka Kredenca, izvijestili su u petak s portala Ja Trgovac. 

SEUL, 26. svibnja 2023. (Hina/dpa) - Južnokorejski proizvođač automobila Hyundai u petak je objavio da će s domaćim partnerom, proizvođačem baterija LG Energy Solutionom, graditi tvornicu baterija u SAD-u. 

Njemačka ipak u recesiji
26.05.2023 07:40

FRANKFURT, 25. svibnja 2023. (Hina/dpa), Njemačko gospodarstvo blago se smanjilo u prvom tromjesečju i kliznulo u recesiju, pokazale su u četvrtak izmijenjene procjene statističkog ureda, otkrivši snažan pritisak inflacije na osobnu potrošnju.

ZAGREB, 26. svibnja 2023. (Hina(Reuters), Tvrtka Elona Muska za moždane implantate Neuralink u četvrtak je priopćila da je dobila zeleno svjetlo od američke Agencije za hranu i lijekove (FDA) za pokretanje svoje prve kliničke studije na ljudima.