17.04.2020 08:04
ZAGREB, 17. travnja 2020. (Hina) - Američke kompanije trpe teške posljedice epidemije novog koronavirusa, a gospodarska aktivnost proteklih tjedana oštro pada nezapamćenom brzinom, pokazuje izvješće američke središnje banke Fed.
Oštro pogoršanje najnovije ocjene američke središnje banke o stanju poslovnog sektora ilustrira nagle žestoke poremećaje izazvane pandemijom koronavirusa, koja je u prvom kvartalu vjerojatno dovela do najbržeg pada gospodarstva desetljećima unazad.Gospodarska aktivnost "duž svih regija smanjena je snažno i naglo", navodi Fed u izvješću objavljenom u srijedu.

Fedovo istraživanje odnosi se na ožujak i dio prvoga tjedna travnja. U tom razdoblju situacija u SAD-u kretala se od zabrinutosti u vezi rizika povezanih s koronavirusom do situacije kada je većina zemlje završila pod određenim mjerama "ostani doma", a milijuni ljudi ogromnom brzinom gubili posao."Najteže pogođene industrije zbog mjera fizičkog razmaka i naloženog prekida poslovanja su ugostiteljstvo i aktivnosti vezane uz slobodno vrijeme, te maloprodaja uz izuzetak njezina dijela za prodaju ključnih proizvoda", objavio je Fed u najnovijoj "bež knjizi" u kojoj je respiratornu bolest izazvanu koronavirusom, Covid-19, spomenuo čak 93 puta."Svi ogranci izvijestili su da su prognoze njihovih kontakata u poslovnom sektoru iznimno neizvjesne, pri čemu većina očekuje pogoršanje uvjeta u idućih nekoliko mjeseci", navodi Fed.

"Nijedan sektor nije pošteđen", rekli su u Fedovom ogranku u Philadelphiji.U ogranku u Clevelandu mnoge su tvrtke u segmentu stručnih i poslovnih usluga izvijestile da su njihovi klijenti odgodili provedbu novih projekata i da su otkazali neke već pokrenute, a ogranak u San Franciscu je objavio da je zamrzavanja televizijske i filmske produkcije rezultiralo valom otpuštanja u sektoru zabave.Ogranak Feda u Richmondu objavio je kako su njegovi kontakti u hotelijerstvu i ugostiteljstvu izvijestili da su rezovi broja zaposlenih pogodili oko 90 posto osoblja.

Sve izraženije teškoće koje trpe američke tvrtke pomno prate dužnosnici Feda i ekonomisti nastojeći procijeniti koliko će se brzo oporavljati gospodarstvo nakon što mjere o fizičkoj distanci budu ukinute i kompanijama bude omogućen nastavak poslovanja.Najviše ih brine što će biti ako potraje razdoblje u kojem će tvrtke smanjivati investicije i zapošljavanje kako bi izašle na kraj s velikim dugovima.

Strahuje se i da će potrošačka potražnja ostati slaba zbog straha od moguće pojave novih slučajeva zaraze koronavirusom nakon što se ublaže restrikcije.Promet u američkoj maloprodaji u ožujku je pao najviše od 1992., od kada se prate ti podaci, a tvorničke aktivnosti pale su najizraženije od 1946., pokazali su podaci Feda. Osobna potrošnja čini više od dvije trećine američke gospodarske aktivnosti.Globalno gospodarstvo bi prema najnovijim procjenama Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) trebalo pasti za tri posto u ovoj godini, najsnažnije od Velike depresije iz 1930-ih godina, podsjeća Reuters.

CESTAZAGREB, 23. ožujka 2023. (Hina) - Autobusni prijevoznici iz Udruge hrvatskih autobusnih javno-linijskih prijevoznika (UHAJLP) napuštaju radnu skupinu Ministarstva mora, prometa i infrastrukture (MMPI) za izradu novog zakona o prijevozu u cestovnom prometu, nezadovoljni novom definicijom kabotaže u međunarodnom prijevozu, koja dugoročno dovodi u pitanje opstojnost niza njihovih linija.

BERLIN, 23. ožujka 2023. (Hina/Reuters) - Njemačka ministrica unutarnjih poslova Nancy Faeser izjavila je da će istražiti bliske veze između Deutsche Telekoma i kineskog proizvođača opreme za mobilne mreže Huawei, objavio je njemački list Handelsblatt.

TORINO, 23. ožujka 2023. (Hina/Reuters) - Google je u četvrtak objavio da u Italiji planira uspostaviti još jednu bazu podatkovnih centara za računalstvo u oblaku, odabravši za sjedište nove "regije" Torino. 

OSIJEK 23. ožujka 2023. - Američka kompanija Jabil potvrdila je u četvrtak kako u u Osijeku planira gradnju velikog centra izvrsnosti za proizvodnju, u kojem se predviđa zapošljavanje više od 1.500 radnika, čime bi tvrtka postala jedan od najvećih poslodavaca u Slavoniji.

BERLIN, 22. ožujka 2023. (Hina/Reuters/dpa) - Visoka inflacija u Njemačkoj smanjila je potrošnju, a podignute kamatne stope odvraćaju kompanije od ulaganja, što će zakočiti njemačko gospodarstvo u ovoj i idućoj godini, upozorili su u srijedu vladini ekonomski savjetnici.