14.04.2020 11:12
PEKING, 14. travnja 2020. (Hina/dpa) - Kineska trgovinska razmjena pala je u ožujku pod utjecajem pandemije koronavirusa, iako znatno manje nego u prva dva mjeseca 2020., pokazali su u utorak objavljeni podaci.
Izvoz iskazan u dolarima pao je u ožujku 6,6 posto u odnosu na isti prošlogodišnji mjesec a uvoz 0,9 posto, priopćila je u utorak carinska uprava.Rezultati za prošli mjesec bolji su no što su analitičari očekivali a pokazuju i znatno blaži pad nego u prva dva ovogodišnja mjeseca.Tako je izvoz u siječnju i veljači ukupno smanjen 17,2 posto a uvoz četiri posto.Podaci o razmjeni u ožujku pokazuju da su se lanci opskrbe djelomično prilagodili poremećajima koje je prouzročila pandemija koronavirusa, primjećuje dpa.Kina je priopćila da su gotovo sve tvornice do kraja ožujka pokrenule proizvodnju i da se na posao vratilo gotovo 90 posto radnika.

„Općenito gledano, može se reći da se proizvodnja prilično dobro oporavlja, iznenađujuće dobro“, tvrdi predsjednik Europske trgovinske komore u Kini Joerg Wuttke.Kinesko gospodarstvo ipak se priprema za još jedan val poremećaja s obzirom na sve teže posljedice pandemije na potrošačkim tržištima u Europi i SAD-u.Kina će u petak objaviti podatke o gospodarskom rastu u prvom tromjesečju. Analitičari očekuju pad BDP-a, prvi od kraja Kulturne revolucije 1976. godine, navodi dpa.

InflacijaLONDON, 22. ožujka 2023. (Hina) - Inflacija u Britaniji ponovo je ubrzala u veljači, potaknuta ubrzanim rastom cijena hrane i kontinuirano snažnim poskupljenjem energije za kućanstva, pokazali su u srijedu podaci statističkog ureda.

MOSTAR, 22. ožujka 2023. (Hina) - Redovita zrakoplovna linija između Mostara i Zagreba uspostavit će se ponovno u svibnju nakon tri godine, a ambicija gradskih vlasti je, uz sufinanciranje prijevoznika, preko ove zračne luke povezati se s Europom i svijetom, objavio je u srijedu mostarski gradonačelnik.  

BERLIN, 21. ožujka 2023. (Hina) - Uredi u zgradi kompanije Mercedes-Benz u Sindelfingenu pored Stuttgarta su pretreseni u sklopu istrage protiv dvojice menadžera tvrtke koji su se našli na udaru optužbe za korupciju, priopćeno je u utorak. 

ZAGREB, 21. ožujka 2023. (Hina) - Prosječna mjesečna isplaćena neto plaća po zaposlenome u pravnim osobama Republike Hrvatske za siječanj ove godine iznosila je 1.094 eura, što je nominalno i realno više za 4,6 posto u odnosu na prosinac, dok je na godišnjoj razini, prema siječnju lani, nominalno viša za 11,7 posto, a realno niža za 0,9 posto, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS) objavljeni u utorak.  

ZAGREB, 21. ožujka 2023. (Hina) - Najbolja lokalna sredina za poduzetništvo je Sveta Nedelja, pokazao je UGP indeks lakoće poslovanja, istraživanje koje je Udruga Glas poduzetnika (UGP) provela među hrvatskim poduzetnicima, mahom svojim članovima.