14.04.2020 11:25
ZAGREB, 14. travnja 2020. (Hina) - Hrvatska agencija za nadzor financijskih usluga (Hanfa) upozorila je u utorak na oglase odnosno lažne članke senzacionalističkih naslova na popularnim internetskim stranicama, u kojima poznate osobe navodno odaju tajne svoje zarade putem određenih ulaganja.

Kako iz Hanfe pojašnjavaju u priopćenju, takvi oglasi/naslovi uglavnom vode do internetskih stranica čiji sadržaj imitira izgled novinskih portala i prikazuju navodne razgovore s osobama iz javnog života kao što su nogometaši Luka Modrić i Ivan Rakitić, predsjednik Uprave Atlantic Grupe Emil Tedeschi i drugi. Na navedenim stranicama se opisuje mogućnost bogaćenja u kratkom roku trgovanjem putem različitih trgovinskih platformi, kao što su Bitcoin Pro, Bitcoin SuperStar, Bitcoin Store itd., a sve je popraćeno fotografijama luksuznih automobila, skupih putovanja i iskustvima klijenata koji su se navodno obogatili, pri čemu se često spominju nekakve posebne ponude na koje je potrebno odmah reagirati.

Iz Hanfe naglašavaju da se radi o lažnim člancima koji se koriste za nagovaranje čitatelja na internet trgovanje ugovorima za razlike, tzv. CFD-ovima, a riječ je, ističu iz regulatorne agencije, o špekulativnim i kompleksnim financijskim instrumentima.Hanfa poziva potencijalne ulagatelje s područja RH da ne trguju putem navedenih platformi i da ne nasjedaju na obećanja lake zarade.Iz agencije napominju i da nisu nadležni za nadzor zakonitosti poslovanja takvih društava niti mogu utjecati na zaštitu prava i interesa ulagatelja koji s njima uspostavljaju poslovni odnos. Kod takvih nelicenciranih pružatelja usluga vrlo često se radi i o nekom obliku prijevare ulagatelja, upozoravaju.

Iz Hanfe dodaju i da je teško utvrditi tko stoji iza takvih platformi, a uglavnom se radi o inozemnim društvima koja nemaju dozvolu za pružanje investicijskih/brokerskih usluga na području RH i ne nalaze se na popisu onih pružatelja investicijskih usluga iz drugih država članica za koje je, sukladno zakonskoj proceduri, Hanfa zaprimila obavijest o namjeri pružanja usluga i u Hrvatskoj.

NekretninaZAGREB, 30. ožujka 2023. (Hina) - Agencija za pravni promet i posredovanje nekretninama (APN) s današnjim je danom zaprimila 1.505 zahtjeva za subvencionirane stambene kredite, izvijestilo je u četvrtak Ministarstvo prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine.

ZAGREB, 30. ožujka 2023. (Hina) - Trgovački lanac Konzum u ovoj će godini uložiti 25 milijuna eura u širenje i modernizaciju svoje maloprodajne mreže, izvijestili su u četvrtak iz tog trgovačkog lanca iz sastava Fortenova grupe

RIJEKA, 30. ožujka 2023. (Hina) - Rijeka Gateway bit će prvi terminal u regiji na kojem će sve kontejnerske dizalice, obalne i mosne, biti na daljinsko upravljanje iz centralne upravljačke sobe, priopćeno je u četvrtak iz te tvrtke.  

ZAGREB, 29. ožujka 2023. (Hina) - Kompanija FACC, tehnološki partner globalne zrakoplovne industrije, u 2022. je ostvarila prihode od prodaje od 607 milijuna eura, što je porast na godišnjoj razini za 22 posto, a lani je ukupno zaposlila 381 novog radnika, od čega dio njih i u proizvodnom pogonu u Jakovlju u Zagrebačkoj županiji.

MOSKVA, 29. ožujka 2023. (Hina/Reuters) - Najveći ruski proizvođač nafte Rosneft objavio je u srijedu da je s najvećom indijskom rafinerijom Indian Oil Corp potpisao ugovor koji predviđa znatno veće isporuke više vrsta nafte.