09.04.2020 13:50
LONDON, 9. travnja 2020. (Hina) - Međunarodna robna razmjena naglo će pasti u 2020. zbog pandemije koronavirusa, procjenjuje Svjetska trgovinska organizacija (WTO), ukazujući na moguće paralele s financijskom krizom u 2008. ali i Velikom depresijom od prije 90 godina.

Trgovina bi se ove godine mogla smanjiti od 13 do 32 posto, procjenjuju u WTO-u, objašnjavajući široki raspon procjena neizvjesnošću koju stvara zdravstvena kriza, prenosi BBC.Procjenu o 13-postotnom padu robne razmjene u WTO-u smatraju relativno optimističnim scenarijem, pojašnjavajući da odražava nagli pad trgovine u početnoj fazi i oporavak u drugoj polovini godine zahvaljujući uspješnom obuzdavanju zdravstvene krize u sljedećim mjesecima.Pad trgovine bio bi vjerojatno veći nego u vrijeme financijske krize koja je uzdrmala svijet prije nešto više od deset godina, upozoravaju u WTO-u.Takav rasplet očito nije zajamčen pa je WTO skicirao i puno pesimističniji scenarij koji odražava znatno oštriji pad trgovine u početnoj fazi i naknadni dugotrajni i nepotpuni oporavak.Pad skiciran u tom scenariju mogao bi se približiti onome iz razdoblja Velike depresije prije 90 godina, iako bi trajao kraće, napominju.

Zdravstvena kriza na prvom mjestu

Brojke su "ružne", konstatira čelnik WTO-a Roberto Azevedo. „Moramo biti iskreni", dodaje. Čelnik WTO-a naglašava ipak da je trenutna situacija u prvom redu zdravstvena kriza i da vlade moraju poduzeti sve potrebne mjere kako bi se zaštitili ljudski životi.„Neizbježan pad trgovine i proizvodnje imati će bolne posljedice po kućanstva i poduzeća, povrh ljudske patnje koju uzrokuje bolest"; kazao je Azevedo.

Moglo bi gore - ali i bolje

U WTO-u upozoravaju i na visoku razinu neizvjesnosti, ističući da je "sasvim moguće da će stvarni rezultati u 2020. i 2021. biti bolji ali i lošiji".Napominju da je globalna trgovina već u drugoj polovini prošle godine stagnirala da bi u posljednjem tromjesečju zabilježila 1-postotni pad.Među razlozima izdvajaju „kontinuirane trgovinske tenzije", izraz koji se uglavnom koristi kao referenca na konfrontacijski pristup međunarodnoj trgovini kabineta američkog predsjednika Donalda Trumpa.Trgovina će biti važan element gospodarskog oporavka nakon krize, naglašava čelnik WTO-a, a za trgovinu će po njegovim riječima biti ključno očuvanje otvorenih i predvidivih tržišta, dodaje.

InflacijaLONDON, 22. ožujka 2023. (Hina) - Inflacija u Britaniji ponovo je ubrzala u veljači, potaknuta ubrzanim rastom cijena hrane i kontinuirano snažnim poskupljenjem energije za kućanstva, pokazali su u srijedu podaci statističkog ureda.

MOSTAR, 22. ožujka 2023. (Hina) - Redovita zrakoplovna linija između Mostara i Zagreba uspostavit će se ponovno u svibnju nakon tri godine, a ambicija gradskih vlasti je, uz sufinanciranje prijevoznika, preko ove zračne luke povezati se s Europom i svijetom, objavio je u srijedu mostarski gradonačelnik.  

BERLIN, 21. ožujka 2023. (Hina) - Uredi u zgradi kompanije Mercedes-Benz u Sindelfingenu pored Stuttgarta su pretreseni u sklopu istrage protiv dvojice menadžera tvrtke koji su se našli na udaru optužbe za korupciju, priopćeno je u utorak. 

ZAGREB, 21. ožujka 2023. (Hina) - Prosječna mjesečna isplaćena neto plaća po zaposlenome u pravnim osobama Republike Hrvatske za siječanj ove godine iznosila je 1.094 eura, što je nominalno i realno više za 4,6 posto u odnosu na prosinac, dok je na godišnjoj razini, prema siječnju lani, nominalno viša za 11,7 posto, a realno niža za 0,9 posto, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS) objavljeni u utorak.  

ZAGREB, 21. ožujka 2023. (Hina) - Najbolja lokalna sredina za poduzetništvo je Sveta Nedelja, pokazao je UGP indeks lakoće poslovanja, istraživanje koje je Udruga Glas poduzetnika (UGP) provela među hrvatskim poduzetnicima, mahom svojim članovima.