07.04.2020 11:21
SEUL, 7. travnja 2020. (Hina/dpa) - Južnokorejski tehnološki div Samsung preliminarno je u utorak izvijestio da mu je dobit u prvom tromjesečju blago porasla zahvaljujući ponajprije stabilnoj potražnji za memorijskim čipovima za pandemije koronavirusa.
U prva tri ovogodišnja mjeseca dobit temeljnog dijela poslovanja porasla je 2,7 posto, na 6.400 milijardi wona (5,31 milijardu dolara), procjenjuju u Samsungu. Prihodi su porasli pet posto, na 55.000 milijardi wona.Poluvodiči su daleko najprofitabilniji dio Samsunogva poslovanja, napominje dpa.

Južnokorejski analitičari očekivali su da će kompaniji ići na ruku povećana mrežna aktivnost zbog rada od kuće budući da će potaknuti potražnju za memorijskim čipovima za podatkovne centre i usluge u oblaku.Pandemija će pak vjerojatno negativno utjecati na Samsungovo poslovanje s pametnim telefonima i kućanskim aparatima zbog privremenog zatvaranja tvornica i maloprodajnih trgovina.

Očekivanja za sektor poluvodiča bila su optimistična i prije globalne koronakrize, iskazana u procjenama analitičara o oporavku cijena u ovoj godini, nakon slabe 2019.Optimizam je potisnuo u drugi plan negativne faktore, poput prekomjerne opskrbe i trgovinskog spora SAD-a i Kine koji traje već više od dvije godine, podjeća njemačka novinska agencija.

InflacijaLONDON, 22. ožujka 2023. (Hina) - Inflacija u Britaniji ponovo je ubrzala u veljači, potaknuta ubrzanim rastom cijena hrane i kontinuirano snažnim poskupljenjem energije za kućanstva, pokazali su u srijedu podaci statističkog ureda.

MOSTAR, 22. ožujka 2023. (Hina) - Redovita zrakoplovna linija između Mostara i Zagreba uspostavit će se ponovno u svibnju nakon tri godine, a ambicija gradskih vlasti je, uz sufinanciranje prijevoznika, preko ove zračne luke povezati se s Europom i svijetom, objavio je u srijedu mostarski gradonačelnik.  

BERLIN, 21. ožujka 2023. (Hina) - Uredi u zgradi kompanije Mercedes-Benz u Sindelfingenu pored Stuttgarta su pretreseni u sklopu istrage protiv dvojice menadžera tvrtke koji su se našli na udaru optužbe za korupciju, priopćeno je u utorak. 

ZAGREB, 21. ožujka 2023. (Hina) - Prosječna mjesečna isplaćena neto plaća po zaposlenome u pravnim osobama Republike Hrvatske za siječanj ove godine iznosila je 1.094 eura, što je nominalno i realno više za 4,6 posto u odnosu na prosinac, dok je na godišnjoj razini, prema siječnju lani, nominalno viša za 11,7 posto, a realno niža za 0,9 posto, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS) objavljeni u utorak.  

ZAGREB, 21. ožujka 2023. (Hina) - Najbolja lokalna sredina za poduzetništvo je Sveta Nedelja, pokazao je UGP indeks lakoće poslovanja, istraživanje koje je Udruga Glas poduzetnika (UGP) provela među hrvatskim poduzetnicima, mahom svojim članovima.