20.03.2020 08:07
ZAGREB, 19. ožujka 2020. (Hina) - Vlada je na sjednici u četvrtak donijela odluku o izmjeni programa "ESIF mikro i mali zajmovi" i "ESIF jamstva" koje provodi HAMAG-BICRO, čime će doći do smanjenja kamatnih stopa na te zajmove, a sami programi se produžuju za tri godine.
Ciljana skupina ESIF (Europski strukturni i investicijski fondovi) mikro zajmova su mikro i mali subjekti malog gospodarstva, uključujući novoosnovane poslovne subjekte, iznos zajma iznosi od tisuću do 25 tisuća eura, pri čemu se kamatne stope smanjuju na 0,1 do 0,5 posto, dok će kamatne stope za obrtna sredstva biti od 0,5 do 1,0 posto. I kod ESIF malih zajmova, namijenjenih mikro, malim i srednjim poduzetnicima, u sklopu koji se nude zajmovi od 25 do 50 tisuća eura, kamatna stopa također je smanjena na 0,1 do 0,5 posto.

Tu je i poček otplate zajma do jedne godine, a Hrvatska agencija za malo gospodarstvo, inovacije i investicije - HAMAG - BICRO za obradu predmetnih zahtjeva neće naplaćivati naknadu.Za mikro i za male zajmove minimalan rok otplate je 12 mjeseci, dok je za mikro maksimalan pet godina, a za male deset godina. Rok važenja oba programa produžuje se za tri godine, do 31. prosinca 2023. godine, izvijestio je ministar gospodarstva, poduzetništva i obrta Darko Horvat, istaknuvši da će mjere za pomoć gospodarstvu uslijed epidemije koronavirusa biti implementirane u najkraćem mogućem roku.

NekretninaZAGREB, 30. ožujka 2023. (Hina) - Agencija za pravni promet i posredovanje nekretninama (APN) s današnjim je danom zaprimila 1.505 zahtjeva za subvencionirane stambene kredite, izvijestilo je u četvrtak Ministarstvo prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine.

ZAGREB, 30. ožujka 2023. (Hina) - Trgovački lanac Konzum u ovoj će godini uložiti 25 milijuna eura u širenje i modernizaciju svoje maloprodajne mreže, izvijestili su u četvrtak iz tog trgovačkog lanca iz sastava Fortenova grupe

RIJEKA, 30. ožujka 2023. (Hina) - Rijeka Gateway bit će prvi terminal u regiji na kojem će sve kontejnerske dizalice, obalne i mosne, biti na daljinsko upravljanje iz centralne upravljačke sobe, priopćeno je u četvrtak iz te tvrtke.  

ZAGREB, 29. ožujka 2023. (Hina) - Kompanija FACC, tehnološki partner globalne zrakoplovne industrije, u 2022. je ostvarila prihode od prodaje od 607 milijuna eura, što je porast na godišnjoj razini za 22 posto, a lani je ukupno zaposlila 381 novog radnika, od čega dio njih i u proizvodnom pogonu u Jakovlju u Zagrebačkoj županiji.

MOSKVA, 29. ožujka 2023. (Hina/Reuters) - Najveći ruski proizvođač nafte Rosneft objavio je u srijedu da je s najvećom indijskom rafinerijom Indian Oil Corp potpisao ugovor koji predviđa znatno veće isporuke više vrsta nafte.